Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων: Αποτελεσματικότατη η δημοτική αρχή στο χαράτσωμα του λαϊκού εισοδήματος

Κανένα σχόλιο

Έντονα κριτική η προσέγγιση της Λαϊκής Συσπείρωσης Χανίων σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων. Σε κοινό άρθρο τους οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Βουρλάκης και Μπάμπης Λουτσέτης αναφέρουν ότι “η δημοτική αρχή είναι αποτελεσματικότατη στο χαράτσωμα του λαϊκού εισοδήματος προκειμένου να ξελασπώσει την κυβέρνηση από την «τρύπα» των χρωστούμενων της προς τους Χανιώτες”.

Η ανακοίνωση:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2021 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

"Sponsored links"

Ψηφίστηκε με με σχετική πλειοψηφία στον προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα, τα δημοτικά τέλη και ο προϋπολογισμό του 2021. Είναι πλήρης η ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική και σε πλήρη σύμπνοια με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος βάζει τις λαϊκές ανάγκες ενέχυρο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αποτελεί συμπλήρωμα μιας ολέθριας για τον Χανιώτικο Λαό ευρωενωσιακής πολιτικής .

Θα περίμενε κανείς, έπειτα από μία ομολογουμένως συνεχιζόμενης και το 2021 οικονομικής κρίσης, στον προϋπολογισμό του δήμου να υπήρχε μία σημαντική μείωση των ανταποδοτικών τελών ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών που έχουν υποστεί βαρύτατο οικονομικό πλήγμα. Έχουν άλλωστε καιρό τώρα κατατεθεί σωρεία αιτημάτων για αυτό από φορείς των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των καλλιτεχνών. Αντί αυτού, αυτά παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αρνούμενοι για άλλοι μια φορά να αυξήσουν την τοπική φορολογία στο μεγάλο επιχειρηματικό, ξενοδοχειακό και τραπεζικό κεφάλαιο της περιοχής μας.

Θα περίμενε κανείς σε έναν δήμο σαν αυτόν των Χανίων, εν μέσω πανδημίας, να αποτυπώνονταν στο προϋπολογισμό, τουλάχιστον η πρόθεση από την πλευρά της δημοτικής αρχής να καταδείξει έμπρακτα την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές δομές παροχών σίτισης και βοήθειας σε άπορες οικογένειες στην περιοχή του Δήμου. Αντί αυτού, το 2020 κατέφερε να υλοποιήσει μόλις το 80% των προϋπολογιζόμενων πρίν την πανδημία δαπανών. Όχι μόνο δεν αναπροσάρμοσε εν μέσω της βαθύτατης κρίσης την κοινωνική της πολιτική και να αυξήσει τις παροχές, αλλά στάθηκε μικρότερη των περιστάσεων ακόμα και της προ κορονοϊού εποχής.

Θα περίμενε κανείς, εν μέσω μιας τεράστιας άμεσης ανάγκης ενίσχυσης του κτιριακού αποθέματος των σχολικών κτιρίων και της καθαριότητας αυτών να προϋπολογιστεί άμεσα και να στραφεί το μισό τεχνικό πρόγραμμα σε αυτό..

Θα περίμενε κανείς στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, η δημοτική αρχή να κατακεραύνωνε την κυβερνητική πολιτική για τα χρωστούμενα εκατομμύρια από το κεντρικό κράτος προς τον Δήμο Χανίων (για τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από το κράτος στους δήμους). Έστω να ψέλλιζε μια αράδα ότι θα τα διεκδικήσει, αντί να παρουσιάζει ως μονόδρομο το ότι θα τα πληρώσουν για μια ακόμη φορά ακόμα οι δημότες των Χανίων μέσω της τοπικής φορολογίας. Ενώ οι δημότες καλούνται να πληρώνουν το 56% της λειτουργίας του δήμου, η κρατική χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) κινείται περίπου στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι, οι οποίοι και αποτελούν μόλις το 34% των πραγματικών εσόδων του δήμου.

Θα περίμενε κανείς σε έναν δήμο σαν αυτόν των Χανίων, που υπάρχουν περιαστικοί δήμοι μακριά από το «πλούσιο» οικονομικό κέντρο (θερίσου, Νέας Κυδωνίας, ακρωτήρι, κεραμιά), που οι κάτοικοί τους ζουν έναν έντονο οικονομικό μαρασμό λόγω της ΚΑΠ (κοινής αγροτικής πολιτικής) που ξεκληρίζει την αγροτική παραγωγή και ερημώνει τα χωριά, η δημοτική αρχή να έπαιρνε μια σειρά από πρωτοβουλίες για τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Αντί αυτού, αποτελεί πρόκληση να θεωρείται από αυτή ως θετικό στοιχείο ότι η μεγαλύτερη εισπραξιμότητα εσόδων (το 94,39%) είναι από τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, την ώρα που αυτά εισπράττονται όχι γιατί περισσεύουν από τους εργαζομένους και τους μικροεπαγγελματίες, αλλά επειδή οι εισπρακτικές εταιρίες –εν μέσω της κρίσης- τους κόβουν το ρεύμα αν δεν πληρωθεί ο λογαριασμός ρεύματος (και μαζί του και τα δημοτικά τέλη).

Αποδεικνύεται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ότι η δημοτική αρχή είναι αποτελεσματικότατη στο χαράτσωμα του λαϊκού εισοδήματος προκειμένου να ξελασπώσει την κυβέρνηση από την «τρύπα» των χρωστούμενων της προς τους Χανιώτες:

  • Πως αλλιώς εξηγείται ότι η υπηρεσία με την μεγαλύτερη απορρόφηση (δηλαδή υλοποίηση προϋπολογισμένων εξόδων για την λειτουργία της) ήταν αυτή της οικονομικής υπηρεσίας με ποσοστό υλοποίησης 80% σε αντίθεση με αυτή των τεχνικών έργων που είχε ποσοστό υλοποίησης 32,64%, και αυτή των πολεοδομικών έργων που είχε ποσοστό υλοποίησης 12,42%!.
  • Πως αλλιώς εξηγείται ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη διεκδίκησης προσλήψεων στις βασικές υπηρεσίες του δήμου που παραμένουν υποστελεχωμένες, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η πολεοδομία και η τεχνική υπηρεσία, δηλαδή οι υπηρεσίες που η λειτουργία τους αφορούν άμεσα την ζωή των δημοτών;
  • Πώς αλλιώς εξηγείται ότι στον προϋπολογισμό του 2021 για άλλη μια φορά φαίνονται «φουσκωμένες» οι επενδύσεις του κεντρικού κράτους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στα 10,38εκ. (!) την στιγμή που το 2020 υλοποιήθηκε μόλις το 17% των 7,9 εκ. από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί από το ΠΔΕ;

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων δεν εκπλαγήκαμε από την στάση της δημοτικής αρχής. Η πολιτική της ταυτότητα είναι επάξια των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου Χανίων, οι οποίες και στηρίζονταν από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις που έχουν κυβερνήσει εναλλάξ τον τόπο μας και που ευαγγελίζονται την ίδια ευρωενωσιακή πολιτική. Καταγγέλλουμε και καταψηφίσαμε αυτόν τον προϋπολογισμό ως έναν προϋπολογισμό που κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση, που δεν αφουγκράζεται την αγωνία της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών που μέρα με τη μέρα καταστρέφονται οικονομικά, που αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των Χανιωτών για υγεία, για παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό και ελεύθερους χώρους.

"Sponsored links"

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες. Στηρίζουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. Απαιτούμε άμεσα να να υλοποιηθούν τα επίκαιρα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από τους αυτοαπασχολουμένους, του μικρούς εμπόρους και τους εργαζομένους του δήμου μας για ανακούφιση από τις επιπτώσεις της πανδημίας με την μείωση των δημοτικών τελών.

  • Παλεύουμε για δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για τη λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κλπ.
  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της υγείας- Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Παλεύουμε για την μονιμοποίηση όλων των Συμβασιούχων και των εργαζομένων του Δήμου μας.
  • Παλεύουμε για να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Για όλα αυτά θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Βουρλάκης

Μπάμπης Λουτσέτης»

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις