“Μάθε την αλήθεια”: Τίμησαν και φέτος τους μαχητές της Μάχης της Παναγιάς | Φωτός

Κανένα σχόλιο

To Παράρτηµα Χανίων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Ν. Χανίων τίμησε και φέτος τους μαχητές του ΕΛΑΣ, τους κατοίκους του Νομού μας που πριν 76 χρόνια έδωσαν συντριπτικό χτύπημα στα Χιτλερικά στρατεύματα στα Κεραμιά Χανίων.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι:

Η µάχη των Κεραμιών αποτέλεσε κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός στην Κρήτη και υπήρξε µια από τις πιο σηµαντικές µάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ στο νησί, µα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

"Sponsored links"

Ήταν η μεγαλύτερη µάχη του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, µε τη συμμετοχή δυνάμεων του ΕΛΑΣ από Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και κατοίκων του Νομού Χανίων, που πολέμησαν δίπλα στους ΕΛΑΣίτες. Η όλη επιχείρηση της µάχης κράτησε 3 ηµέρες, από τις 12 έως
15 Νοέµβρη 1944.

Η ιδιαιτερότητα της μάχης βρίσκεται στο γεγονός ,ότι πραγματοποιήθηκε μετά την απελευθέρωση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είναι η τρανή απόδειξη ότι οι Ναζί κατακτητές συνέχιζαν την δολοφονική τους δράση στο νησί με την ανοχή των Άγγλων «συμμάχων».

Η φετινή επέτειος αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την καθιέρωση της 10ης Μάη σαν ημέρα της Ειρήνης και τοπική εορτή.

"Sponsored links"

Η συγκεκριμένη ημέρα κάθε άλλο παρά γιορτή είναι για το νησί μας , καθώς στις 10 Μάη του 1945 Άγγλοι-Γερμανοί και «ντόπιοι» πατριώτες συμφώνησαν στην παράταση της Ναζιστικής κατοχής στο νησί με στόχο να διαλυθούν οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι άλλη μία ιστορική επιβεβαίωση ,ότι ξένοι και ντόπιοι εκμεταλλευτές, έχουν σαν κύριο εχθρό , τον ίδιο τον λαό.

Είναι η απόδειξη ότι παρόλο τις επιμέρους αντιθέσεις ο καπιταλιστές ενώνονται , όταν κινδυνεύουν να χάσουν την εξουσία τους.

Η φετινή εκδήλωση στην Παναγιά Κεραμιών αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας. Παρόλα αυτά, αντιπροσωπείες του Δ.Σ του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ βρέθηκαν την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στο μνημείο πεσόντων στην Παναγιά και κατέθεσαν στεφάνια προς τιμήν των ηρώων μαχητών του ΕΛΑΣ που έδωσαν την ζωή τους ,ορθώνοντας τείχος στον φασισμό!

Με την συμβολική αυτή κίνηση επιδιώκουμε να δώσουμε το στίγμα ότι παρόλα τα περιοριστικά μέτρα δεν θα μείνουμε σιωπηλοί! Το Δ.Σ του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οι φίλοι και οι απόγονοι των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναπτυχθούν ακόμα πιο μαζικοί αγώνες στις τωρινές δύσκολες συνθήκες. Δυναμώνουμε την φωνή για να υπερασπίσουμε την ζωή, την Υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού και της νεολαίας του τόπου μας.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε! Παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες που έδωσαν οι παλιότερες γενιές! Αυτό που απέδειξαν είναι ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλό, όσο δυνατός και να φαίνεται.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις