22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μάταλα: Η πρώτη 100% Covid-free παραλία είναι η παραλία των «παιδιών των λουλουδιών»

Ημερομηνία:

Στα Μάταλα της αγάπης και της ειρήνης, βρίσκεται πλέον η πρώτη Covid-free παραλία.

Στα 71χλμ από το Ηράκλειο, στον κόλπο της Μεσαράς βρίσκεται μια παραλία που έχει γίνει θρύλος και το όνομά της αντηχεί εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο: Τα Μάταλα!

Λίγα μέτρα από τις καφετιές σπηλιές, στα βράχια λίγο έξω από το χωριό στη Νότια Κρήτη, όπου βρήκαν καταφύγιο το ‘60 και το ‘70 Χίπις από όλο τον κόσμο, η αμμουδερή παραλία των Ματάλων εξακολουθεί – παρότι με πιο ήπιο και «τουριστικό» τρόπο – να προσελκύει τους επισκέπτες.

Τα Μάταλα η πρώτη Covid-free παραλία

Ο Δήμος Φαιστού, στα γεωγραφικά όρια του οποίου ανήκουν τα Μάταλα, σε συνεργασία με την Πιτσίδια – Μάταλα Μονομετοχική ανακοίνωσαν την Παρασκευή πως η πιο peace friendly παραλία της χώρας, ανακηρύσσεται επιπλέον και η πρώτη Covid-free παραλία στην Ελλάδα.

«Όλες οι εγκαταστάσεις απολυμαινονται σε κάθε χρήση επισκέπτη, υπάρχουν ειδικές σημάνσεις απολύμανσης σε όλα τα σημεία» σημειώνουν από τη δημοτική Αρχή για τα Μάταλα, ενώ προσθέτουν πως στην παραλία τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις.

Η ανακοίνωση του Δήμου Φαιστού για τα Μάταλα

«Η αλλαγή έρχεται από μέσα».

Πάνω σε αυτό το μοντέλο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Φαιστού και η Πιτσίδια – Μάταλα Μονομετοχική Α.Ε. χτίζουν τη «νέα εποχή» σε μια από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου που έγινε συνώνυμο της αγάπης, της ανεμελιάς και της ειρήνης.

Η αρχή στα Μάταλα έγινε από τις υποδομές. Δημοτική Αρχή και Μονομετοχική οραματίστηκαν μια παραλία – πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο για την Κρήτη. Έτσι λοιπόν προχώρησαν στην πλήρη αναβάθμιση όλων των υποδομών και στον εκσυγχρονισμό όλων των εγκαταστάσεων. Νέες ξαπλώστρες από ανακυκλώσιμα υλικά, ομπρέλες από οικολογικά, φυσικά υλικά, λουτρικές εγκαταστάσεις, αποδυτήρια, σύγχρονες τουαλέτες και υποδομές για ΑΜΕΑ είναι μερικές μόνο από τις σύγχρονες υποδομές που προσφέρονται στα Μάταλα. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, οι πλούσιες παροχές, αλλά και τα κρυστάλλινα νερά των Ματάλων ήταν αυτά που έδωσαν στα Μάταλα τη Γαλάζια σημαία, η οποία πλέον κυματίζει στην παραλία.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική κατάκτηση, αφού η παραλία των Ματάλων είναι η πρώτη 100% COVID Free παραλία της Κρήτης. Με σεβασμό στους λουόμενους, αλλά και τους επισκέπτες, όλες οι εγκαταστάσεις απολυμαινονται σε κάθε χρήση επισκέπτη, υπάρχουν ειδικές σημάνσεις απολύμανσης σε όλα τα σημεία, αλλά και τηρούνται απαρέγκλιτα όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις ώστε η επίσκεψη στην παραλία να αποτελεί μια ξέγνοιαστη και απόλυτα ασφαλή επίσκεψη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και με αυτό το γνώμονα Μονομετοχική και Δήμος Φαιστού σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες αλλά και το επόμενο Festival στα Μάταλα το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα. Ήδη ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με καλλιτεχνικά σχήματα να έχουν κλείσει, αλλά και την πλήρη αναδιοργάνωση χωρών και εγκαταστάσεων να μελετάται από εξειδικευμένη ομάδα.

Μέχρι τότε βέβαια, ο Δήμος Φαιστού και η Πιτσίδια Μάταλα Μονομετοχική Α.Ε. βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης και τόνωσης του τουριστικού προϊόντος».

Τα διάσημα στα πέρατα του κόσμου Μάταλα

"google ad"

Το μοναδικό κρητικό τοπίο, διάσημο σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη, η ξεχωριστή κρητική φιλοξενία και η αύρα μιας εποχής και ενός φιλειρηνικού κινήματος συνθέτουν ένα μοναδικό ταξίδι για τον επισκέπτη που φτάνει στα Μάταλα.

Αυτή η νύχτα είναι ένας έναστρος θόλος
και εκείνοι παίζουν αυτό το «άγριο» ροκ εν’ ρολ
κάτω από το φεγγάρι των Ματάλων

Στίχος του τραγουδιού της Τζόνι Μίτσελ για τα Μάταλα

Η αναβίωση μίας ιστορικής εποχής στα Μάταλα

Το Φεστιβάλ των Ματάλων, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Τουριστικής Ανάπτυξης Ματάλων αποτελεί την αναβίωση μιας εποχής που έμεινε ανεξίτηλη στην ιστορία της Κρήτης, της εποχής των «Παιδιών των Λουλουδιών». Ήταν η πρώτη μορφή απελευθέρωσης των ηθών, στην νεότερη ιστορία, ένας τρόπος απελευθέρωσης από την καταπίεση των θεσμών.

Η αγάπη για τα Μάταλα επηρέασε πολλούς ανθρώπους, που τα επισκέπτονται κάθε χρόνο 50 χρόνια μετά, για να αναβιώσουν την ξεγνοιασιά και την αθωότητα που προσφέρουν οι γνωστές σπηλιές των Ματάλων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν θετικά προς την ιδέα της δημιουργίας ενός παγκοσμίου φεστιβάλ, για την αναβίωση της ιδέας του «χίπι», και 9 χρόνια μετά συνεχίζει δυναμικά. Στόχος του Φεστιβάλ των Ματάλων είναι να εξελίσσεται κάθε χρόνο και να γίνεται πιο ανταγωνιστικό, πιο ελκυστικό και πιο καινοτόμο.

Το Φεστιβάλ αντανακλά το διεθνές χαρακτήρα της Κρήτης και προωθεί τη πολιτιστική, εκπαιδευτική και οικονομική ευημερία των ανθρώπων ανεξαρτήτου ηλικίας.

Το θρυλικό φεστιβάλ στα Μάταλα εν καιρώ κορωνοϊού

Φυσικά φέτος, οι περιορισμοί του κορωνοϊού αναγκάζουν τους διοργανωτές να αναθεωρήσουν πολλές από τις πρακτικές τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρούνται οι κανόνες προστασίας μετάδοσης του ιού.

«Μονομετοχική και Δήμος Φαιστού σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες αλλά και το επόμενο Festival στα Μάταλα το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα. Ήδη ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με καλλιτεχνικά σχήματα να έχουν κλείσει, αλλά και την πλήρη αναδιοργάνωση χωρών και εγκαταστάσεων να μελετάται από εξειδικευμένη ομάδα» αναφέρουν από τον Δήμο Φαιστού για την διοργάνωση του Φεστιβάλ.

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...