16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μήπως η φυγή της Ryanair συνδέεται με την πιθανότητα πολέμου στη γειτονιά μας;

Ημερομηνία:

Ένα ενδεχόμενο που δεν έχει συζητηθεί είναι η πιθανότητα (έστω μικρή) η φυγή της Ryanair να συνδέεται με την πιθανότητα μίας πολεμικής σύρραξης στην περιοχή της Μεσογείου.

Το σενάριο ακούγεται (και είναι) ακραίο όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η απόφαση για φυγή της εταιρείας Ryanair από το αεροδρόμιο Χανίων συνέπεσε με την προειδοποίηση που εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας προς όλες τις εταιρείες αεροπορικών μεταφορών ώστε να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στον εναέριο χώρο της ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία.

Κατά τον οργανισμό, πύραυλοι αέρος-εδάφους και πύραυλοι Κρουζ ίσως εκτοξευθούν την περίοδο αυτή και υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

«Χρειάζεται προσοχή στον σχεδιασμό πτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) της Λευκωσίας», τόνισε ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην προειδοποίησή του προς τους αερομεταφορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Eurocontrol επικαλείται οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Λαμβάνοντας υπόψη την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας και την πιθανή εμπλοκή τους σε πολεμική σύρραξη στην Συρία, το περιβάλλον που διαμορφώνεται εδώ στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά ελέω Σούδας είναι εξαιρετικά προβληματικό. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το αεροδρόμιο Χανίων παραμένει εν μέρει στρατιωτικό. Σε μία πιθανή πολεμική σύρραξη, πόσο επιθυμητή θα είναι άραγε η διαρκής διέλευση αεροπλάνων γεμάτα τουρίστες, όταν ένα τμήμα του αεροδρομίου θα χρησιμοποιείται με μεγάλη συχνότητα για τις π0λεμικές ανάγκες των ΗΠΑ;

Βεβαίως, ολα αυτά είναι εικασίες και ελπίζουμε τίποτα από αυτά να μην αποδειχθεί αληθινό. Όμως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι η στρατιωτικοποίηση του νομού Χανίων μπορεί, σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη, να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία του τόπου.

Μυρίζει μπαρούτι στην ανατολική Μεσόγειο

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μετά την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να έγινε στην πόλη Ντούμα της Συρίας την 7η Απριλίου. Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με μια συριακή οργάνωση διάσωσης.

ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία αποφάσισαν ότι η διπλωματία δεν αποφέρει αποτέλεσμα και οι δύο πρώτες δείχνουν ότι είναι ένα βήμα πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ενώ η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και όλα αυτά με τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς μια γενικευμένη σύρραξη δείχνει πιο κοντά από ποτέ.

Η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη από την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», μαζί με άλλα επτά πολεμικά πλοία.

Συγκεκριμένα το αεροπλανοφόρο σαλπάρει για τη Μεσόγειο την Τετάρτη και ανοιχτά της Συρίας θα βρει το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook». Τα αντιτορπιλικά «USS Arleigh Burke», «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman» και «USS Farragut» θα συνοδεύουν το αντιτορπιλικό, όπως και το καταδρομικό «USS Normandy».

Αργότερα, σε αυτό τον στόλο θα προστεθούν τα αντιτορπιλικά «USS The Sullivans» και «USS Jason Dunham». Συνολικά, σε αυτά τα πολεμικά σκάφη επιβαίνουν 6.000 ναύτες, ενώ μαζί με τα αμερικανικά θα βρίσκεται και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», στο πρώτο μισό της αποστολής τους.

Αυτή θα περιλαμβάνει «επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας και προσπάθειες συνεργασίας με συμμάχους και εταίρους», θα παράσχει «την ικανότητα αντιμετώπισης κρίσεων και θα ενισχύσει τη συνεργασία στην ασφάλεια, ενώ θα προωθήσει τη ναυτική παρουσία» στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...