Μία άγνωστη ιστορία από τη Μάχη της Κρήτης: Το επικό ταξίδι με το φορτηγό πλοίο με τα πανιά από κουβέρτες | Φωτό

Κανένα σχόλιο

Στον γνωστό πίνακα του Peter McIntyre από τον Ιούλιο του 1941, επίσημο πολεμικού καλλιτέχνη της Νέας Ζηλανδίας, καταγράφεται το επικό ταξίδι μίας ομάδας δραπετών που σαλπάρουν μακριά από την Κρήτη για την Αίγυπτο με ένα εγκατελλειμμένο φορτηγό πλοίο. Η ομάδα των 137 ατόμων, κυρίως Βρετανών αλλά και 9 Νεοζηλανδών ξεκίνησε στις 1 Ιουνίου.

Όταν τα καύσιμα του φορτηγού πλοίου τελείωσαν, μάζεψαν όσες κουβέρτες υπήρχαν και τις έκαναν πανιά. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και το πλοίο σε πολύ κακή κατάσταση. Τα τρόφιμα λιγοστά. Κατά το ταξίδι ένας στρατιώτες πέθανε από εξουθένωση ενώ άλλος ένας αυτοκτόνησε. Στις 9 Ιουνίου, 8 ολόκληρες ημέρες μετά από την έναρξη του ταξιδιού τους από την Κρήτη, η φορτηγίδα έφτασε στις ακτές της Αιγύπτου.

Το έργο του καλλιτέχνη Peter McIntyre, “Η φορτηγίδα της Κρήτης” αποτυπώνει αυτή την απίστευτη ιστορία.

"Sponsored links"

Δείτε το:

NCWA_00014.preview

 Ποιος είναι ο Peter McIntyre

Ο Peter McIntyre γεννήθηκε στο Dunedin στις 4 Ιουλίου του 1910. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Otago δημοσιογραφία. Παραίτησε τις σπουδές και ταξίδεψε στην Αγγλία και το 1931 ξεκίνησε σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών Slade School στο Λονδίνο.

Από το 1935 έως το 1939 δούλεψε έως ανεξάρτητος καλλιτέχνης στη Βρετανία ενώ είχε προχωρήσει και σε εκθέσεις επηρεασμένες κυρίως από τη Βρετανική avant-garde και τον Γαλλικό cubism.

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 ο McIntyre έγινε μέλος της 34ης Μονάδας καταστροφής τανκ, μία νεοζηλανδική ομάδα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο και στάλθηκε στην Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο ζωγράφιζε για τον πολεμικό περιοδικό “Parade”.

Τον Ιανουάριο του 1941 ο McIntyre ορίστηκε επίσημος πολεμικός καλλιτέχνης της Νέας Ζηλανδίας. Η δουλειά του κυρίως αφοσιώθηκε στις εκστρατείας στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, στη Δυτική Έρημο της Τυνησίας και στην Ιταλία.

Εκθέσεις του McIntyre υπάρχουν σε όλη τη Νέα Ζηλανδία ενώ έχει κερδίσει πολλά βραβεία και έχει εκδόσει 8 βιβλία. Πέθανε στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας το 1995.

Δείτε και άλλα έργα του επηρεασμένα για τη Μάχη της Κρήτης:

"Sponsored links"

 

 

 

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις