16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μίκης ο ουρανομίκης

Ημερομηνία:

«Προς γαρ το τελευταίον εκβαν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται»

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Μίκης μας είναι ο ουρανομίκης μας, ο παγκόσμιος μουσικοσυνθέτης και πολιτικός, ο οποίος σήκωσε ψηλά την Ελλάδα στις δύσκολες της στιγμές.

Στην κατοχή νεαρός Επονίτης αντιστάθηκε στις κατοχικές δυνάμεις, και εξόριστος αργότερα, από τις Ελληνικές κυβερνήσεις, έζησε στα ξερονήσια. Πρώτος πρόεδρος της αριστερής «Δημοκρατικής νεολαίας Λαμπράκη» και βουλευτής της Ε.Δ.Α στην δεκαετία του 60. Με τη μουσική του και τα τραγούδια του, έκανε κτήμα του λαού τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Συνθέτει μουσική για τον ξένο και Ελληνικό κινηματογράφο. Συνελήφθη ξανά στα 1967, όταν τα μαύρα σύννεφα της δικτατορίας των Συνταγματαρχών σκέπασαν τον γαλάζιο Ελληνικό ουρανό. Εξορίστηκε στην Ζάτουνα της Αρκαδίας, όπου έπειτα από  τις διαμαρτυρίες των ξένων διανοουμένων αφέθηκε ελεύθερος, και διέφυγε στην Ευρώπη. Εκεί έδιδε συναυλίες εκφωνώντας πύρινους λόγους εναντίον τη δικτατορίας των Συνταγματαρχών, και παράλληλα ήταν πρόεδρος της αριστερής αντιστασιακής οργάνωσης Π.Α.Μ.

Η ΟΒΙΔΙΑΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ
Όταν έπεσε η δικτατορία άρχισε η Οβιδιακή μεταμόρφωση του μεγάλου μας Μίκη με αποκορύφωμα την υπουργοποίηση του, στην κυβέρνηση της Ν.Δ το 90-93 με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη. Τότε κατά δήλωση του ίδιου, σε συνέντευξη  του στον Δ. Γκιώνη, στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», ήταν η χειρότερη περίοδο της ζωής του, διότι¨ «οι δεξιοί τον έβλεπαν σαν αρχικομουνιστή, και οι αριστεροί σαν προδότη». Το 1974 δήλωσε δημόσια την άποψη του με το σύνθημα, «Καραμανλής ή τανκς», στηρίζοντας τον Κ. Καραμανλή τον α/ ως πρωθυπουργό, όπου  ήταν έγκλημα καθοσιώσεως για την αριστερά, διότι η πρώτη περίοδος του Καραμανλή, ήταν η περίοδος της δίωξης των αριστερών, της δολοφονίας του ειρηνιστή βουλευτή της Ε.Δ.Α , Γρηγόρη Λαμπράκη, της βίας και νοθείας στις εκλογές του 1961. Μέχρι να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη συνεργάστηκε με το ΚΚΕ, το Κ.Κ.Ες φλέρταρε με τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, έως που έφτασε στο αποκορύφωμα του, να ορκιστεί υπουργός του Μητσοτάκη του ταξικού του αντίπαλου. Το 2011 ξαναεμφανίζεται στην πολιτική μετά από παράκληση 60 Χανιωτών ενεργών πολιτών. Υπέργηρος πια τάσσεται κατά του  μνημονίου, και της εθνικής υποτέλειας της χώρας, ιδρύοντας υπό την προεδρία του το κίνημα πολιτών «Σπίθα». Πριν λίγες ημέρες όμως,  βγήκε στην δημοσιότητα ένα ακόμη «φάουλ» του αγαπημένου μας Μίκη. Ότι έκανε κι αυτός αίτηση σε τούτη την δύσκολη περίοδο για την χώρα  για να εισπράξει μαζί με τους πρώην βουλευτές τα αναδρομικά από το φτωχευμένο κράτος. Μίκη μου άλλα λες κι άλλα κάνεις , και πας να μας τρελάνεις;

Να του το  πούμε Κρητικά -Μίκη μου μια και κατάγεσαι από το Γαλατά Χανίων  δεν γνωρίζετε ότι «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Όπως είπαν και αρχαίοι Έλληνες «Πριν το τελευταίο γεγονός, όλα τα προηγούμενα κρίνονται».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...