15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μαζί με τον Ψηλορείτη και η Σητεία στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

Ημερομηνία:

Στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (EGN) εντάχθηκε η Σητεία, το δεύτερο γεωπάρκο μετά τον Ψηλορείτη στην Περιφέρεια Κρήτης και το πέμπτο που βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διεθνή αναγνώριση με την οποία, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς ,η Κρήτη μπαίνει για τα καλά στο χάρτη του παγκόσμιου γεωτουρισμού και η ένταξη αυτή αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, στην τοπική οικονομία, στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών προϊόντων.

Η απόφαση ένταξης του Γεωπάρκου Σητείας επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της 36ης συνεδρίασης της Συντονιστικού οργάνου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Γεωπάρκων από όλη την Ευρώπη, στα πλαίσια του 13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Rokua της Φινλανδίας.

Η ανακοίνωση έγινε κατά την τελική λήξη του13ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων από τον Δρ. Νικόλαο Ζούρο πρόεδρο του GGN Association, Συντονιστή του EGN και Διευθυντή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ενώ το δίπλωμα για την έγκριση του γεωπάρκου παρέλαβε ο Βαγγέλης Περράκης υπεύθυνος γεωπάρκου Σητείας παρόντων των: κ. Krökki Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής και Διευθυντής του Rokua Geopark, Jari Nenonen από την Γεωλογική Υπηρεσία της Φινλανδίας / Rokua Geopark.

Ο φάκελος υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας υποβλήθηκε το Νοεμβρίου 2014 στην αρμόδια Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στην UNESCO, απ τον ΔΟΚΑΣ, Υπεύθυνο φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σητείας, ενώ την προσπάθεια ενίσχυσαν με την υποστήριξη τους οι τοπικοί φορείς της Σητείας, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, η ΚΔ Εφορείας Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ.ά.

Η τελική φάση της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης υποψηφιότητας του Γεωπάρκου Σητείας περιλάμβανε τη λεπτομερή συζήτηση της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων, μετά την πρόσφατη επιτόπια επίσκεψή τους στη Σητεία στην οποία συμμετείχαν ο Δρ. Andrea Schueller από το Γεωπάρκο Vulkaneifel της Γερμανίας και ο Δρ. Yuan Zheng.

Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ Λεωνίδας Τερζής, επισημαίνει ότι «μετά από αυτήν την πολύ μεγάλη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνώριση της Σητείας, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε είναι πολλές και θα κάνουμε ότι απαιτείται για να ανταποκριθούμε σε αυτές» ενώ ευχαριστεί όλους εκείνους που πίστεψαν και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του την προσπάθεια του Δήμου Σητείας για την ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ