20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Μαζί στις Ευρωεκλογές Κόμμα Πειρατών και Λαϊκή Ενότητα

Ημερομηνία:

Τη συνεργασία τους ενόψει ευρωεκλογών ανακοίνωσαν χθες η ΛΑΕ και το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας. Στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε χθες συμμετείχαν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ και ο Θανάσης Γούναρης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου και μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής Δέσποινα Σπανού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι δύο εκπρόσωποι του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας που θα μετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής», η Πηνελόπη Πετροπούλου (οδοντίατρος) και ο Βασίλης Περαντζάκης (προγραμματιστής – αναλυτής).

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, μαζί με τον Θανάση Γούναρη, μία συνεργασία η οποία νομίζουμε ότι θα παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο και θα έλεγα ποιοτικό ρόλο στη μάχη για τις Ευρωεκλογές αλλά και μετέπειτα στη μάχη των Εθνικών Εκλογών. Είναι συνεργασία ανάμεσα στη Λαϊκή Ενότητα και το Κόμμα των Πειρατών. Και οι δύο αυτές οι δυνάμεις, έχουμε τη δική μας ιστορία θα έλεγα ο καθένας και έχουμε διαδραματίσει έναν ρόλο, ο οποίος είναι γνωστός θα έλεγα στον ελληνικό λαό, όχι, όμως, όσο θα έπρεπε γιατί δεν έχουν βοηθήσει τα ΜΜΕ. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο κόσμος ο οποίος είναι ευαισθητοποιημένος, οι πολίτες οι οποίοι είναι ενεργοί, γνωρίζουν ποιοι είναι η Λαϊκή Ενότητα και ποιο το Κόμμα των Πειρατών» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στην τοποθέτηση του.

«Σε αυτήν την πολιτική μας συμφωνία, ο πυρήνας της είναι ο αγώνας κατά των μνημονίων και για την ακύρωσή τους και ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης και σημείωσε πως η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε μια ιδιόμορφη «κατοχή».

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στην σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ λέγοντας πως «ο τρόπος που έγινε, ο αυθαίρετος και παράνομος τρόπος που καταπατάει κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου, αυτή η σύλληψη λοιπόν δείχνει κάτι το οποίο είναι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο από μια αντιδημοκρατική αυθαιρεσία. Δείχνει ότι η Δύση πλέον βαδίζει σε σκοτεινούς χρόνους και σε ένα νέο ολοκληρωτισμό που τον συναντάμε παντού, σε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που παίρνουν σήμερα τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτή η σύλληψη δεν είναι καθόλου άσχετη με την πρόσφατη Οδηγία της ΕΕ «φίμωσης» των ελευθεριών στο Διαδίκτυο».

Ο γραμματέας της ΛΑΕ διερωτήθηκε εάν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντιλήφθηκαν τι έγινε «δεν έχουμε απλώς μία σύλληψη ενός δημοσιογράφου, του ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος έκανε συνταρακτικές, συγκλονιστικές αποκαλύψεις. Έχουμε την κατάλυση της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Και τι απομένει πλέον; Το κνούτο το οποίο επικρατεί σήμερα στα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία δεν κάνουν δημοσιογραφία αλλά χειραγώγηση και αναπαραγωγή καθεστώτος» υπογράμμισε.

Ο κ. Λαφαζάνης κατά την τοποθέτηση του στάθηκε και στις εταιρείες που βγάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα τονίζοντας «πρέπει να ξέρουμε ότι λαός ψηφίζει, οι πολίτες ψηφίζουν αλλά οι εταιρείες βγάζουν τα αποτελέσματα. Έχουμε ζωηρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων για τη Λαϊκή Ενότητα στις προηγούμενες εκλογές, όπου για μερικές χιλιάδες ψήφους μείναμε εκτός Βουλής. Δεν έχουμε βεβαίως στοιχεία για να αποδείξουμε αλχημείες σε βάρος μας, γιατί δεν είχαμε δυνατότητα να κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους. Πάντως, αυτό που προτείνουμε και θα το διεκδικήσουμε, είναι θέμα αξιοπιστίας των επόμενων εκλογών, είναι να έχουν όλα τα κόμματα πρόσβαση στον έλεγχο των εταιρειών που καταμετρούν και στο λογισμικό τους και φυσικά στην τελική αποτύπωση των αποτελεσμάτων».

Τέλος ο κ. Λαφαζάνης είπε «έστω στο «και πέντε», εν όψει των Ευρωεκλογών, εμείς καλούμε όλες τις αριστερές, τις ριζοσπαστικές, τις προοδευτικές, πατριωτικές, δημοκρατικές, αντιμνημονιακές και αντισυστημικές δυνάμεις, έστω στο “και πέντε”, σε μία πολιτική συνεργασία και εκλογική κάθοδο. Δυστυχώς, αυτή η συμπόρευση δεν γίνεται πραγματικότητα γιατί κάποιοι περιχαρακώνονται και υψώνουν τείχη, θεωρώντας πως αυτοί έχουν το αλάθητο και κάποιοι άλλοι θα μολύνουν την κοινή πορεία. Σε πρόσφατη συνέντευξή μου και για να δώσω παραστατικά αυτό που εννοώ, είπα ότι προσωπικά βάζω την υπογραφή μου σε λευκό χαρτί και ας βάλουν όλες αυτές οι δυνάμεις στο πάνω μέρους του χαρτιού τους όρους της συνεργασίας. Τους υπογράφω εν λευκώ. Γιατί πιστεύω ότι έχουν κοινή λογική και το στοιχειώδες πνεύμα αυτοσυντήρησης για τους όρους που θα θέσουν. Αυτό το λέω ως ένδειξη καλής θέλησης, για να μην υπάρχει άλλοθι και για να μην επικαλείται ο καθένας προσχήματα για να μην προχωράει στην κοινή πορεία και στη συμπόρευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην παρέμβαση του ο Θανάσης Γούναρης, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών τόνισε «η πολιτική με ενδιέφερε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από τον καναπέ δεν χρειάστηκε να σηκωθώ ποτέ γιατί δεν έκατσα ποτέ! Πάντα, -από την αρχή, από πολύ νωρίς- πίστευα πως αν δεν διεκδικείς τα δικαιώματα σου κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να τα δεις να καταπατώνται. Αυτό όμως που διαπίστωσα στην πορεία είναι πως δεν αρκεί να φωνάζεις για τα δικαιώματα τα δικά σου και μόνο δεν αρκεί να παλεύεις για την πάρτη σου και γι’ αυτούς που αγαπάς. Δεν είναι αρκετό αυτό. Πρέπει να παλέψεις και για τον άγνωστο, για τον ξένο, για τον διαφορετικό. Και αυτό όχι μόνο γιατί απλά είμαστε όλοι ίσοι αλλά γιατί αν θες πράγματι να μην καταπατηθούν τα δικαιώματα σου, τότε πρέπει να φροντίζεις να μην καταπατώνται και κανενός άλλου. Πρέπει να σε νοιάζουν εξίσου και τα δικαιώματα του διπλανού. Λίγη Ιστορία να έχει διαβάσει κανείς και θα συμφωνήσει μαζί μου πως μόνος του δεν πέτυχε ποτέ, κανείς, τίποτα» υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχίζοντας ο κ. Γούναρης δήλωσε πως «η συμμαχία μας με την Λαϊκή Ενότητα δεν προέκυψε από το πουθενά. Καταρχήν, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στα πεζοδρόμια. Βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, κρατώντας πανό που πάνω κάτω τα ίδια έγραφαν. Περίπου με την πρώτη ματιά διαπιστώσαμε πως κάποιες λέξεις όπως Ελευθερία – Δημοκρατία – Σεβασμός – Ισότητα – Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν κοινές στο λεξιλόγιο μας. Οι κοινοί αγώνες κατά των πλειστηριασμών, κατά της -κάθε είδους και μορφής- κρατικής αυθαιρεσίας, οι κοινές μας ανησυχίες για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας βοήθησαν να χτίσουμε μια σχέση αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ο πολιτικός διάλογος επιχειρημάτων και οι εξαντλητικές δημοκρατικές διαδικασίες. Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών είναι η σημερινή μας συνάντηση η σημερινή μας συμμαχία».

Τέλος ο κ. Γούναρης σημείωσε «κλείνω την τοποθέτηση μου με αυτό λοιπόν ακριβώς την προτροπή προς όλες και όλους που θέλουν να είναι ελεύθεροι άνθρωποι πως η Ελευθερία δεν χαρίζεται, πως η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, πως η Ψήφος είναι ανώτερη της Υπογραφής, γιατί όταν ψηφίζεις κάποιον του δίνεις δυστυχώς εν λευκώ βάσει των νόμων που ισχύουν σήμερα να βάζει την Υπογραφή σου όπου θέλει, όποτε θέλει. Προς απόδειξη των όσων ισχυρίζομαι, επικαλούμαι ως τρανταχτά παραδείγματα το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ μέσα σε μια νύχτα και το γεγονός πως ΔΕΝ ερωτήθηκε ΠΟΤΕ ο ελληνικός λαός για την συμφωνία των Πρεσπών. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να προσέχουν που βάζουν την Υπογραφή τους. Θα έπρεπε να τους μαθαίνουμε πως ακόμα περισσότερο θα πρέπει να προσέχουν το πού δίνουν την ψήφο τους».

Ολόκληρη η παρέμβαση Παν. Λαφαζάνη, γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε στη συνέντευξη

«Να σας καλημερίσω κι εγώ, να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας. Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να ανακοινώσω, μαζί με τον Θανάση Γούναρη, μία συνεργασία η οποία νομίζουμε ότι θα παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο και θα έλεγα ποιοτικό ρόλο στη μάχη για τις ευρωεκλογές αλλά και μετέπειτα στη μάχη των εθνικών εκλογών. Είναι συνεργασία ανάμεσα στη Λαϊκή Ενότητα και το Κόμμα των Πειρατών.

Και οι δύο αυτές οι δυνάμεις, έχουμε τη δική μας ιστορία θα έλεγα ο καθένας και έχουμε διαδραματίσει έναν ρόλο, ο οποίος είναι γνωστός θα έλεγα στον ελληνικό λαό, όχι, όμως, όσο θα έπρεπε γιατί δεν έχουν βοηθήσει τα ΜΜΕ. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο κόσμος ο οποίος είναι ευαισθητοποιημένος, οι πολίτες οι οποίοι είναι ενεργοί, γνωρίζουν ποιοι είναι η Λαϊκή Ενότητα και ποιο το Κόμμα των Πειρατών.

"google ad"

Έχουμε κάνει κοινούς αγώνες, αρκετές συζητήσεις, ανάμεσα στη Λαϊκή Ενότητα και το Κόμμα των Πειρατών, και καταλήξαμε σε μία προγραμματική πολιτική συμφωνία συνεργασίας, η οποία θα εκφραστεί και θα αποτυπωθεί στην κοινή κάθοδο μας στις ευρωεκλογές που έρχονται αλλά και στις εθνικές εκλογές. Σε αυτήν την πολιτική μας συμφωνία, ο πυρήνας της είναι ο αγώνας κατά των μνημονίων και για την ακύρωσή τους και ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας.

Διότι όλα αυτά δεν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα στην ουσία, κατά την άποψή μας, είναι μία ιδιόμορφα «κατεχόμενη» χώρα, μία «αποικιοκρατούμενη» χώρα. Επομένως, ο αγώνας μας έχει και μία εθνική διάσταση και μία κοινωνική διάσταση, διάσταση κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής χειραφέτησης.

Είμαι στην ευχάριστη επίσης θέση να ανακοινώσω σήμερα τους δύο υποψηφίους από το Κόμμα των Πειρατών οι οποίοι θα μετέχουν στο κοινό μας ψηφοδέλτιο. Είναι η Πηνελόπη Πετροπούλου κοντά μας και ο Βασίλης Περαντζάκης.

Η βάρβαρη σύλληψη Ασάνζ

Φίλοι και φίλες,

Είχαμε πρόσφατα την αυθαίρετη και βάρβαρη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία νομίζω ότι συναντά τον αποτροπιασμό όλης της δημοκρατικής ανθρωπότητας. Η σύλληψη του Ασάνζ και μάλιστα ο τρόπος που έγινε, ο αυθαίρετος και παράνομος τρόπος που καταπατάει κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου, αυτή η σύλληψη λοιπόν δείχνει κάτι το οποίο είναι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο από μια αντιδημοκρατική αυθαιρεσία.

Δείχνει ότι η Δύση πλέον βαδίζει σε σκοτεινούς χρόνους και σε ένα νέο ολοκληρωτισμό που τον συναντάμε παντού, σε όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που παίρνουν σήμερα τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτή η σύλληψη δεν είναι καθόλου άσχετη με την πρόσφατη Οδηγία της Ε.Ε. «φίμωσης» των ελευθεριών στο Διαδίκτυο.

Οι ΗΠΑ διέταξαν την σύλληψη Ασάνζ, η βρετανική κυβέρνηση εκτέλεσε την εντολή και χρησιμοποίησε ως υπαλλήλους την κυβέρνηση του Ισημερινού, την αποικιοκρατούμενη κυβέρνηση του Ισημερινού. Και οι υπάλληλοι των Αθηνών τηρούν σιγήν ιχθύος για την σύλληψη Ασάνζ. Και αναφέρομαι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Αίσχος τους!

Δεν αντελήφθησαν τι έγινε; Δεν έχουμε απλώς μία σύλληψη ενός δημοσιογράφου, του ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος έκανε συνταρακτικές, συγκλονιστικές αποκαλύψεις.

Έχουμε την κατάλυση της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Και τι απομένει πλέον; Το κνούτο το οποίο επικρατεί σήμερα στα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία δεν κάνουν δημοσιογραφία αλλά χειραγώγηση και αναπαραγωγή καθεστώτος.

Έλεγχος των εταιρειών που βγάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα

Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο, επίσης, το οποίο είναι σημαντικό. Για να συνεννοούμεθα. Εμείς θέτουμε ερώτημα για την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων που δίνουν οι εταιρείες οι οποίες επιλέγονται με έναν τρόπο αδιαφανή και δραστηριοποιούνται χωρίς έλεγχο.

Πρέπει να ξέρουμε ότι λαός ψηφίζει, οι πολίτες ψηφίζουν αλλά οι εταιρείες βγάζουν τα αποτελέσματα. Έχουμε ζωηρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων για τη Λαϊκή Ενότητα στις προηγούμενες εκλογές, όπου για μερικές χιλιάδες ψήφους μείναμε εκτός Βουλής.

Δεν έχουμε βεβαίως στοιχεία για να αποδείξουμε αλχημείες σε βάρος μας, γιατί δεν είχαμε δυνατότητα να κάνουμε τους απαραίτητους ελέγχους. Πάντως, αυτό που προτείνουμε και θα το διεκδικήσουμε, είναι θέμα αξιοπιστίας των επόμενων εκλογών, είναι να έχουν όλα τα κόμματα πρόσβαση στον έλεγχο των εταιρειών που καταμετρούν και στο λογισμικό τους και φυσικά στην τελική αποτύπωση των αποτελεσμάτων.

Νομίζω ότι αυτή η πρόταση είναι πρόταση δημοκρατίας, διαφάνειας και αξιοπιστίας των επερχόμενων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Θα επιμείνουμε σε αυτήν την πρόταση μέχρι τέλους.

Υπογράφω σε λευκό χαρτί!

Θέλω να πω, επίσης, ότι έστω στο «και πέντε», εν όψει των ευρωεκλογών, εμείς καλούμε όλες τις αριστερές, τις ριζοσπαστικές, τις προοδευτικές, πατριωτικές, δημοκρατικές, αντιμνημονιακές και αντισυστημικές δυνάμεις, έστω στο «και πέντε», σε μία πολιτική συνεργασία και εκλογική κάθοδο.

Αυτό που κάνουμε και προωθούμε σήμερα, Λαϊκή Ενότητα και Πειρατές, θα μπορούσαν να κάνουν όλες αυτές οι δυνάμεις και να παρακάθονται δίπλα μας, σε αυτό το τραπέζι, σε μία πολιτική και εκλογική συμπόρευση στις Ευρωεκλογές και στις Εθνικές Εκλογές. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικός σεισμός για την Ελλάδα και για την ελληνική πολιτική ζωή, γιατί θα κατέγραφε όλο αυτό το μπλοκ δυνάμεων ως τρίτη και ανερχόμενη δύναμη στην πολιτική ζωή, με γρήγορη προοπτική διακυβέρνησης. Δυστυχώς, αυτή η συμπόρευση δεν γίνεται πραγματικότητα γιατί κάποιοι περιχαρακώνονται και υψώνουν τείχη, θεωρώντας πως αυτοί έχουν το αλάθητο και κάποιοι άλλοι θα μολύνουν την κοινή πορεία.

Θέλω να πω ότι αυτές οι τάσεις, οι αντιενωτικές τάσεις, οι διχαστικές τάσεις, τους μόνους που ευνοούν είναι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και φυσικά, την ακροδεξιά και τον φασισμό. Αυτοί κερδίζουν από την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό στον ευρύτερο δημοκρατικό αντιμνημονιακό χώρο. Και μη μου πείτε ότι οι διαφορές μας είναι τόσο μεγάλες που δεν επιτρέπουν τη σύγκλιση και τη συμπόρευση. Σε πρόσφατη συνέντευξή μου και για να δώσω παραστατικά αυτό που εννοώ, είπα ότι προσωπικά βάζω την υπογραφή μου σε λευκό χαρτίκαι ας βάλουν όλες αυτές οι δυνάμεις στο πάνω μέρους του χαρτιού τους όρους της συνεργασίας. Τους υπογράφω εν λευκώ. Γιατί πιστεύω ότι έχουν κοινή λογική και το στοιχειώδες πνεύμα αυτοσυντήρησης για τους όρους που θα θέσουν. Αυτό το λέω ως ένδειξη καλής θέλησης, για να μην υπάρχει άλλοθι και για να μην επικαλείται ο καθένας προσχήματαγια να μην προχωράει στην κοινή πορεία και στη συμπόρευση.

Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την ενωτική προσπάθεια μέχρι την τελευταία μέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων. Ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να έχουμε και άλλες θετικές κινήσεις που θα πλαισιώνουν τη συνεργασία μας, της ΛΑΕ δηλαδή, με τους Πειρατές. Και αυτό πιστεύουμε ότι θα το εκτιμήσουν ως στάση, ως αντίληψη, ως άποψη για την πορεία της χώρας οι πολίτες.

Ισχυρή, λοιπόν, Λαϊκή Ενότητα, ισχυρό Κόμμα Πειρατών, ισχυρή συνεργασία μας στις ευρωεκλογές και πάμε για τη νίκη».

Ολόκληρη η παρέμβαση Θανάση Γούναρη, Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών

Φίλες και φίλοι,

Το όνομα μου είναι Θανάσης. Θανάσης Γούναρης. Είμαι δάσκαλος και  υπηρετώ τη δημόσια εκπαίδευση εδώ και 33 χρόνια, τα 15 εκ των οποίων από τη θέση του διευθυντή δημοτικών σχολείων.

Η πολιτική με ενδιέφερε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από τον καναπέ δεν χρειάστηκε να σηκωθώ ποτέ γιατί δεν έκατσα ποτέ! Πάντα, -από την αρχή, από πολύ νωρίς- πίστευα πως αν δεν διεκδικείς τα δικαιώματα σου κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να τα δεις να καταπατώνται. Αυτό όμως που διαπίστωσα στην πορεία είναι πως δεν αρκεί να φωνάζειςγια τα δικαιώματα τα δικά σου και μόνο δεν αρκεί να παλεύεις για την πάρτη σου και γι’ αυτούς που αγαπάς. Δεν είναι αρκετό αυτό.

Πρέπει να παλέψεις και για τον άγνωστο, για τον ξένο, για τον διαφορετικό. Και αυτό όχι μόνο γιατί απλά είμαστε όλοι ίσοι αλλά γιατί αν θες πράγματι να μην καταπατηθούν τα δικαιώματα σου, τότε πρέπει να φροντίζεις να μην καταπατώνται και κανενός άλλου. Πρέπει να σε νοιάζουν εξίσου και τα δικαιώματα του διπλανού. Λίγη Ιστορία να έχει διαβάσει κανείς και θα συμφωνήσει μαζί μου πως μόνος του δεν πέτυχε ποτέ, κανείς, τίποτα.

Η δύναμη της αλλαγή γεννιέται στις προσωπικές μας σκέψεις αλλά ωριμάζει και γίνεται αποτελεσματική στις συλλογικές μας δράσεις. Μια τέτοια δράση συλλογική, ομαδική, δημοκρατική -ρομαντική και παρεΐστικη θα τολμούσα να πω- ήταν και εκείνη που ξεκίνησε ως αντίδραση για τις διώξεις εναντίον του Pirate Bay και που τελικά μας οδήγησε στην ίδρυση του Κόμματος Πειρατών Ελλάδος το 2012. Έχω την τιμή να βρίσκομαι αυτή την στιγμή επικεφαλής των Πειρατών ως εκλεγμένος Πρόεδρος της Διοικούσα Επιτροπής του κόμματος Πειρατών Ελλάδας και με αυτή μου την ιδιότητα θα ήθελα να σας ανακοινώσω τα εξής:

Οι Πειρατές αποφασίσαμε με αυστηρά δημοκρατικές διαδικασίες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Λαϊκή Ενότητα για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Τους Πειρατές θα εκπροσωπήσουν η Πηνελόπη και ο Βασίλης, οι οποίοι αργότερα θα σας πουν δυο λόγια για τις προτεραιότητες μας αυτά που θεωρούμε ως τα σημαντικότερα όλων των θεμάτων αυτά που βρίσκονται πολύ ψηλά στην πειρατική ατζέντα και περιγράφονται με το τρίπτυχο Ανθρώπινα Δικαιώματα – Δημοκρατία – Ελευθερία στο Διαδίκτυο.

Πριν όμως σας μιλήσω για αυτά, θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για το από που έρχομαι. Πριν λίγες ώρες ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ενοχλούσα τον κύριο Υπουργό, εξηγώντας του πως όταν θα βρεθεί σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες θα κληθεί να ψηφίσει εξ ονόματος της χώρας μας για ένα απολύτως άσχετο θέμα με το χαρτοφυλάκιο του, το οποίο όμως δεν είναι καθόλου άσχετο με την Ελευθερία καθεμιάς και καθενός από εμάς.

Πήγα λοιπόν να του εξηγήσω πως ναι μεν έχει πράγματι το τυπικό δικαίωμα να ψηφίσει όπως κρίνει αυτός ο ίδιος και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, καθώς έχουμε δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο, αλλά να θυμάται πως η ίδια δημοκρατία που το δίνει το δικαίωμα αυτό είναι και εκείνη που του ανέθεσε την ευθύνη να παίρνει εκείνες τις αποφάσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων πολιτών και προστατεύουν το Δημόσιο Συμφέρον. Και στην προκειμένη περίπτωση το δημόσιο συμφέρον απειλείται. Όπως ακριβώς απειλείται και η Δημοκρατία μας από κάθε λογής φασίστες. Αυτά λοιπόν έγιναν με τον Υπουργό και για όποιον ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί περισσότερα θα τα βρει στο διαδίκτυο και ειδικότερα στην Ιστοσελίδα μας.

Επανέρχομαι τώρα στο βασικό λόγο που σας φωνάξαμε σήμερα εδώ κοντά μας και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα μας. Θα ξεκινήσω υπογραμμίζοντας το γεγονός πως η συμμαχία μας με την Λαϊκή Ενότητα δεν προέκυψε από το πουθενά. Καταρχήν, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στα πεζοδρόμια. Βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, κρατώντας πανό που πάνω κάτω τα ίδια έγραφαν. Περίπου με την πρώτη ματιά διαπιστώσαμε πως κάποιες λέξεις όπως  Ελευθερία – Δημοκρατία – Σεβασμός – Ισότητα– Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν κοινές στο λεξιλόγιο μας. Οι κοινοί αγώνες κατά των πλειστηριασμών, κατά της -κάθε είδους και μορφής- κρατικής αυθαιρεσίας, οι κοινές μας ανησυχίες για την ποιότητα της Δημοκρατίας  μας βοήθησαν να χτίσουμε μια σχέση αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν ο πολιτικός διάλογος επιχειρημάτων και οι εξαντλητικές δημοκρατικές διαδικασίες. Αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών είναι η σημερινή μας συνάντηση η σημερινή μας συμμαχία.

Πριν δώσω τον λόγο στην Πηνελόπη και τον Βασίλη, στους Πειρατές του ευρωψηφοδελτίου, θα ήθελα να πω δυο λόγια σχετικά με το περίφημο διακύβευμα των ευρωεκλογών τι πιστεύουμε δηλαδή ότι κρίνεται από το αποτέλεσμα τους πόσο σημαντικές είναι τι παίζεται… Εδώ και πολύ καιρό όσοι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, έχουμε διαπιστώσει πως η Ευρώπη αλλάζει. Και αλλάζει με απρόβλεπτο τρόπο και ταχύτατους ρυθμούς. Ποιος θα μπορούσε πριν λίγα μόλις χρόνια να προβλέψει και να περιγράψει  τα όσα παρακολουθούμε να συμβαίνουν σήμερα με το Brexit; Ποιος θα το έλεγε πως η ακροδεξιά θα σήκωνε κεφάλι  με τη γνωστή χαρακτηριστική της θρασυδειλία;

Η Ευρώπη, έπειτα από δεκαετίες τραγικά αργής πορείας προς το καλύτερο, αποφάσισε τα τελευταία δυο χρόνια να αρχίσει να τρέχει προς το χειρότερο… Και την τρελή αυτή κούρσα δεν την ελέγχουμε εμείς οι Πολίτες. Δυστυχώς,  υπάρχει ένα ερώτημα που κανείς δεν τολμά να θέσει στον δημόσιο διάλογο, η απάντηση όμως του οποίου εξηγεί απολύτως το πως έγινε και φτάσαμε ως εδώ πως έγινε δηλαδή να εκτροχιαστεί η Ευρωπαϊκή Πορεία. Ποιος τολμάει να ρωτήσει τους Έλληνες; Ποιος τολμάει να ρωτήσει τους φίλους μας τους Γάλλους αν πιστεύουν -ΝΑΙ ή ΌΧΙ- πως έχουμε Δημοκρατία.

Τι πιστεύετε πως θα απαντήσει η συντριπτική πλειοψηφία αν της δοθεί η ευκαιρία να κληθεί να αξιολογήσει την ποιότητα της Δημοκρατίας στην Ευρώπη; Δυστυχώς, είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν πως είτε δεν έχουμε δημοκρατία είτε πως αυτή απλά δεν λειτουργεί… Το πρόβλημα όμως είναι πως αν συνεχιστεί αυτή κατάσταση αν συνεχίσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, τότε από την διαπίστωση πως δεν λειτουργεί σωστά η Δημοκρατία είναι μικρός ο δρόμος για να καταλήξουμε σε ένα άλλο πολύ πιο επικίνδυνο -επικίνδυνο όσο και ψεύτικο- συμπέρασμα πως δήθεν «φταίει η Δημοκρατία» ως ιδέα, ως σύστημα, ως πολίτευμα…

Δεν φταίει η Δημοκρατία. Φταίνε αυτοί που θα έπρεπε να την υπηρετούν Φταίνε εκείνοι που έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών. Φταίνε οι Νόμοι που ψηφίζονται στο όνομα της Δημοκρατίας και στην πράξη την ακυρώνουν, την λοιδορούν, την καταργούν όπως είναι για παράδειγμα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ή ό νόμος που μοιράζει 50 έδρες δώρο κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής. Φταίνε όμως και εκείνοι που επιλέγουν να κάτσουν στον καναπέ.

Κλείνω την τοποθέτηση μου με αυτό λοιπόν ακριβώς την προτροπή προς όλες και όλους που θέλουν να είναι ελεύθεροι άνθρωποι πως η Ελευθερία δεν χαρίζεται, πως η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, πως η Ψήφος είναι ανώτερη της Υπογραφής, γιατί όταν ψηφίζεις κάποιον του δίνεις δυστυχώς εν λευκώ βάσει των νόμων που ισχύουν σήμερα να βάζει την Υπογραφή σου όπου θέλει, όποτε θέλει. Προς απόδειξη των όσων ισχυρίζομαι, επικαλούμαι ως τρανταχτά παραδείγματα το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ μέσα σε μια νύχτα και το γεγονός πως  ΔΕΝ ερωτήθηκε ΠΟΤΕ ο ελληνικός λαός για την συμφωνία των Πρεσπών. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να προσέχουν που βάζουν την Υπογραφή τους. Θα έπρεπε να τους μαθαίνουμε πως ακόμα περισσότερο θα πρέπει να προσέχουν το πού δίνουν την ψήφο τους.

Φίλες και φίλοι, το σύνθημα που μας εκφράζει ως Πειρατές είναι απλό:

Ως ελεύθεροι άνθρωποι, με ελεύθερη βούληση, αναλαμβάνουμε την ευθύνη του να είμαστε ελεύθεροι και δίνουμε το παρών στην πρώτη γραμμή για την μάχη

υπέρ της δημοκρατίας

υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων

υπέρ ενός ελεύθερου και αδέσμευτου διαδικτύου.

Σας ευχαριστώ».

Με πληροφορίες από newsbeast.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για ψαράδες η Γεωργιούπολη

Ένας ελληνικός, τουριστικός προορισμός, η Γεωργιούπολη, περιλαμβάνεται στους καλύτερους...

Εκπαιδευτικές ενημερώσεις ελαιοπαραγωγών από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις των ελαιοπαραγωγών στους Δήμους του...

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τον υπουργό Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είχε η...

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο «Greek Luxury Tourism Workshop» στο Κουβέιτ

Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχούς και αδιάλειπτης...