21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Μακεδονομάχοι Κρήτες αγωνιστές

Ημερομηνία:

Προς τον Δήμο Σφακίων
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Όπως σας είχα γνωστοποιήσει βρίσκομαι σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης με την αφορμή του υπό έκδοση βιβλίου για τον Γεώργιο Ξενουδάκη.

Επειδή ο εν λόγω ήρωας και ευεργέτης μας, Γ.Ξ., έχει εργασθεί και για το Μακεδονικό, κυρώς με το ανεπανάλητο: «Άνευ της Κρήτης και της Μακεδονίας, η Ελλάς πολιτικώς δεν ζει», που είναι γραμμένο στην πρώτη σελίδα του βιβλίου των λόγων του στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και πολλές άλλες φορές έχει αναφερθεί στην Μακεδονία, στις αγορεύσεις του ως βουλευτής, από του βήματος της Βουλής, βρήκα την αφορμή να απευθυνθώ προφορικά και εγγράφως, στο προαναφερόμενο ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

Η απορία και ερώτηση, που του υπέβαλα είναι αν υπάρχουν σήμερα, στην Μακεδονία μας, αλλά κυρίως στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ονοματοδοσίες σε πλατείες ή οδούς, που αναφέρονται ομαδικά ή ατομικά, στους 3.000 περίπου Κρήτης Μακεδονομάχους πολλοί των οποίων έχουν αφήσει εκεί τα κόκαλά τους.

Δεν ξέρω αν συμμερίζεσθε την σκέψη μου, νομίζω όμως ότι όλοι αυτοί, που οικειοθελώς και αυθόρμητα, άφησαν τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, για να προστρέξουν, ανιδιοτελώς, αφιλοκερδώς και μόνο ως πατριώτες Έλληνες, και επήγαν στους αγώνες της Μακεδονίας μας, έχουν και δικαιώματα.

Μήπως, λέω μήπως, δικαιούνται να τους αναγνωρισθεί αυτή η προσφορά τους στην πατρίδα; Απλά ερωτών.

Μήπως και η Μακεδονία έχει οφειλόμενο χρέος και ιερά υποχρέωση, να τους το αναγνωρίσει εμπράκτως; Και πάλι ερωτώ.

Αυτά τα αφήνω στην κρίση σας και θα χαρώ πολύ να πληροφορηθώ και τις δικές σας απόψεις και γιατί όχι και ενέργειες σας επ’ αυτού.

Διατελώ,

Με εκτίμηση

Νίκος Γ. Νταμπακακης
Ηράκλειο

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...