14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μαξίμου: Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όταν Κομισιόν και ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους

Ημερομηνία:

Πως οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δημιουργούν εμπόδια και υψηλούς κινδύνους στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τονίζουν μάλιστα πως κάτω από αυτές τις συνθήκες, η εξεύρεση κοινού τόπου είναι αδύνατη και γι’ αυτό ευθύνονται οι θεσμοί. 

“Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους” σημειώνουν από το Μαξίμου επισημαίνοντας πως το μεν ΔΝΤ εμφανίζεται κάθετο στα θέματα των εργασιακών και του ασφαλιστικού αλλά επιθυμεί κούρεμα του χρέους, η δε Κομισιόν είναι πιο χαλαρή στις μεταρρυθμίσεις αλλά αποκλείει τη διαγραφή χρέους.

Συγκεκριμένα:

α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν].

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, προσθέτουν και τονίζουν πως η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους. 

Η «επόμενη μέρα» στο τραπέζι, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης

Η ελληνική κυβέρνηση έχοντας συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.

β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

Προς επίρρωση του πολιτικού τους σκεπτικού, από το Μαξίμου επικαλούνται τόσο το δημοσίευμα των Financial Times στο οποίο το ΔΝΤ ζητά κούρεμα του ελληνικού χρέους κι απειλεί με μη καταβολή της δόσης που του αναλογεί στην Ελλάδα, όσο και τη δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί που είπε πως το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...