19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μαύρα Χριστούγεννα: Ως ζωοτροφές διατίθενται πλέον τα πρώιμα κηπευτικά της Κρήτης

Ημερομηνία:

Ως ζωοτροφές διατίθενται πλέον τα πρώιμα κηπευτικά της Κρήτης, κυρίως αγγούρια αλλά και ντομάτες και πιπεριές, λόγω της καθίζησης της ζήτησης που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» στελέχη των αγροτικών συνεταιρισμών στα νότια του νησιού, δεν είναι μόνον οι ποσότητες που χάνονται από την αγορά της Ρωσίας αλλά και η υπερπροσφορά των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. που καταντά εξευτελιστικές τις τιμές των προϊόντων.

«Γύρω στους 9.000 τόνους αγγουριών απορροφούσε από μας η Ρωσία μέχρι σήμερα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου Γιάννης Χαραλαμπάκης. «Ωστόσο η ζημιά πολλαπλασιάζεται επειδή και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου -και κυρίως η Ισπανία- έχουν τεράστιες αδιάθετες ποσότητες, τις οποίες τελικά διαθέτουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυξάνοντας την προσφορά και γκρεμίζοντας τις τιμές».

Οπως εξηγούν στελέχη του αγροτικού κόσμου, από την κρίση στις ρωσικές εξαγωγές επωφελούνται οι χώρες που είναι πιο κοντά στην καρδιά της Ευρώπης και έχουν μικρότερο μεταφορικό κόστος, δίνοντας εκείνες πρώτες τα εμπορεύματά τους στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. «Η Ισπανία κατάφερε να πουλήσει τα δικά της αγγούρια σε τιμές κάτω των 20 λεπτών το κιλό, τη στιγμή που το δικό μας κόστος παραγωγής αγγίζει τα 55 λεπτά το κιλό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπυράκης, επισημαίνοντας πως οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν να δώσουν το προϊόν τους με 15 και 17 λεπτά ή ακόμα και πιο φτηνά.

Εκείνο όμως που έδωσε το στίγμα της καταστροφής της φετινής σοδειάς ήταν οι περίπου 40 τόνοι αγγουριών που δόθηκαν από το δημοπρατήριο των Μοιρών σε κτηνοτρόφους για ζωοτροφές και με εξευτελιστική τιμή, αφού έφτασαν ένα βήμα πριν από το να πεταχτούν στις χωματερές. «Ηταν η τελευταία λύση για τους παραγωγούς, για να μη χάσουν εντελώς τον κόπο τους», τόνισε σε μέσα ενημέρωσης της Κρήτης ο πρόεδρος της οργάνωσης του δημοπρατηρίου, Βασίλης Παπουτσάκης.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι κρητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κωστής Δερμιτζάκης, Ανδρέας Ξανθός, Μαρία Διακάκη και Μιχάλης Κριτσωτάκης, ρωτώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τι μέτρα προτίθεται να πάρει και ποιες παρεμβάσεις θα κάνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών. Αναφέρονται, μάλιστα, και στην αναποτελεσματικότητα του «Ταμείου Καταστροφών – Κρίσεων» (Κανονισμός 932/2014) καθώς, όπως λένε, είναι φτιαγμένο στα μέτρα των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά με αυξημένο κόστος υλοποίησης, το οποίο καταλήγει να είναι υψηλότερο ακόμα και από τις αποζημιώσεις που διεκδικούν τελικά οι παραγωγοί, ειδικά για τα ευπαθή πρώιμα κηπευτικά που πρέπει ταχύτατα να προωθηθούν, χωρίς να υπάρχει ο χρόνος για τη δαιδαλώδη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται.

Μετά τα αγγούρια, ακολουθεί η παραγωγή της πρώιμης ντομάτας των θερμοκηπίων. Και εκεί η ζημιά αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού πρόκειται για ακόμα πιο ευπαθές προϊόν, εκτιμούν οι παραγωγοί της Κρήτης, ζητώντας άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση και την Ε.Ε.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...