14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μεγάλες τουριστικές “επενδύσεις” στην Κρήτη στον “προθάλαμο” του ΕΟΤ

Ημερομηνία:

Τρεις από τις οκτώ αιτήσεις για αδειοδοτήσεις που αφορούν στην υλοποίηση  μεγάλων τουριστικών σχεδίων αφορούν την Κρήτη. Ήδη, οι αιτήσεις έχουν παραληφθεί από τη νεοσύστατη αρμόδια ειδική υπηρεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την προώθηση επενδύσεων στον τουρισμό και ο Όμιλος Dolphin Capital Investors έχει επιδείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ενώ, ειδικά για την Κρήτη, η εταιρία θα δραστηριοποιηθεί στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, οι τρεις επενδύσεις στο νησί είναι οι εξής:

– Στη Σητεία, υπερπολυτελές ξενοδοχείο 200 δωματίων, με συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ, μαρίνα και εγκαταστάσεις θαλασσοθεραπείας, σε μία έκταση 2.800 στρεμμάτων.

– Στον κόλπο της Πλάκας, επίσης στο Λασίθι, ένα ή παραπάνω ξενοδοχεία πέντε αστέρων, με πιθανή κατασκευή γηπέδου γκολφ, σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων.

– Στην Τριόπετρα στα νότια του Ρεθύμνου, σε έκταση 110 στρεμμάτων, ξενοδοχείο 63 δωματίων, με σπα και γυμναστήριο, καθώς και 82 ανεξάρτητα μεμονωμένα καταλύμματα.

Η αρχή των επενδύσεων της εταιρίας Dolphin Capital Investors θα γίνει με το Plaka Bay, σε συνεργασία με ισχυρούς τοπικούς παράγοντες. Το project αυτό αναπτύσσεται σε μία έκταση άνω των 4.000 στρεμμάτων, στην περιοχή  και αφορά στη δημιουργία ξενοδοχείων πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 2.510 κλινών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προωθείται ως επένδυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος, η οποία έχει αυξημένους συντελεστές δόμησης, αλλά ως resort πολυτελείας. Φορέας υλοποίησης εμφανίζεται η εταιρεία «Εταιρεία Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης Α.Ε.», στην οποία η DCI ελέγχει το 60% μέσω της άλλης θυγατρικής της, DolphinCI Twenty Two Limited, όπου συμμετέχουν επιφανή πρόσωπα της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Το κατασκευαστικό μέρος της επένδυσης έχει αναλάβει η J & P.

Νίκος Καλογέρης: “Δε μπορεί να παρακαμφθεί η Περιφέρεια”

Σύμφωνα με τον αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκος Καλογερής, ακόμη και με fast track διαδικασίες, δε μπορεί επ’ ουδενί να παρακαμφθεί η Περιφέρεια, που είναι αρμόδια ν’ αποφανθεί επί των περιβαλλοντικών μελετών που θα κατατεθούν.

Τα επιχειρηματικά σχέδια χωροθετούνται σε συγκεκριμένες περιοχές, ιδίως σε προορισμούς με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού, σε μητροπολιτικούς προορισμούς, σε νησιά με επιφάνεια μεγαλύτερη των 70 τ. χλμ. και σε ορεινές περιοχές.

Σχετικά με την Dolphin Capital Investors

Πρόκειται για μια εταιρεία που ίδρυσαν πριν από δύο χρόνια με στόχο να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα στον τομέα των οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων (residential resort developments).

Μέσα σε μικρό σχετικό διάστημα έχουν έρθει σε συμφωνία με εισηγμένες εταιρείες, όπως η S&B και η Ικτίνος, για την αξιοποίηση των σημαντικών εκτάσεων που διαθέτουν στη Μήλο και την Κρήτη αντίστοιχα και συμμετέχουν σε μεγάλα τουριστικά projects στο Πόρτο Χέλι, τη Χαλκίδα, το Βόλο και την Κύπρο. Ακολουθούν έργα σε Τουρκία και Κροατία, μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας που προβλέπει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ το επόμενο 12μηνο.

Η Dolphin Capital Investors αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Dolphin Capital Partners στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Πεδίο δραστηριοποίησής της είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα οι αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και της Κροατίας, που θεωρείται από ειδικούς ότι τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων (residential resort developments), ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Πίσω από την Dolphin Capital Partners βρίσκονται δύο Κύπριοι που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υλοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στο real estate. Ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιέρ Χαραλαμπίδης, έπειτα από χρόνια παρουσίας σε ομίλους όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Hilton International, δούλεψαν μαζί στη Soros Real Estate Partners του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Τοποθέτησαν μέσω του fund κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολ. σε δεκάδες έργα στην αγορά ακίνητης περιουσίας των ΗΠΑ και άλλες αγορές.

"google ad"

Στη συνέχεια με κεφάλαια της Fortress Investment Group, που θεωρείται ένας παγκόσμιος όμιλος με 24 δισ. δολ. υπό διαχείριση κεφάλαια, και της Soros Real Estate Partners, ίδρυσαν την επενδυτική εταιρεία Mapeley και την εισήγαγαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου συγκεντρώνοντας πάνω από 100 εκατ. λίρες.

To 2004 αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Ιδρύουν την Dolphin Capital Partners (DCP) με αρχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και οι βασικοί μέτοχοι της Fortress Investment Group. Στόχος τους να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας τουριστικά έργα στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι Καμπουρίδης και Χαραλαμπίδης θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς οι τιμές της γης είναι ακόμη φθηνές συγκριτικά με τις χώρες της Νοτιοδυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), όπου όλοι οι μεγάλοι όμιλοι που επενδύουν στο real estate έχουν υλοποιήσει σημαντικά projects.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της DCP, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν 27 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, έναντι μόλις 6,7 χιλιομέτρων που έχουν οι χώρες της Νοτιοδυτικής Ευρώπης. Είναι ιδανικοί τόποι για διακοπές, με τις ημέρες της ηλιοφάνειας να κυμαίνονται από 260 (Κροατία) έως 330 (Κύπρος), ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής προχωρούν σε αλλαγές της νομοθεσίας για να προσελκύσουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού. Όμως, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις έχει προσελκύσει μόνο η Νοτιοδυτική Ευρώπη: διαθέτει 333 γήπεδα γκολφ και σχέδια για άλλα 200, όταν στις τέσσερις χώρες που εστιάζει η DCP υπάρχουν 20 γήπεδα γκολφ και σχέδια για τη δημιουργία μόλις τριών νέων.

Το 2005 η Dolphin Capital Investors εισάγεται στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ (η εναλλακτική επενδυτική αγορά του LSE) του Λονδίνου, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ. Στην πορεία προστέθηκαν δύο ακόμη έμπειρα στελέχη, ο Γιώργος Καμπουρόπουλος και ο Πάνος Κατσαβός, ενώ η DCI κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Ήδη η Dolphin Capital Investors έχει έρθει σε συμφωνία με ελληνικούς ομίλους για τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών-παραθεριστικών projects στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο Μ. Καμπουρίδης γνωρίζει καλά την ελληνική τουριστική αγορά, αφού, εκτός των άλλων, έχει νυμφευτεί τη Μαρίνα Βερνίκου, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που διαθέτει πολυετή παρουσία στα ελληνικά τουριστικά πράγματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου η DCI προχώρησε σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συγκεντρώνοντας 300 εκατ. ευρώ για τα χρηματοδοτήσει τα νέα έργα της. Μέσω της αύξησης κεφαλαίου στην Dolphin Capital απέκτησαν συμμετοχή γνωστοί επενδυτικοί οίκοι, όπως η Merrill Lynch, η Henderson και η Standard Life, ενώ η κεφαλαιοποίηση της DCI μετά την αύξηση έφτασε τα 470 εκατ. ευρώ, πράγμα που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία real estate στο ΑΙΜ.

Ήδη η Dolphin Capital Investors έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 90 εκατ. ευρώ σε πέντε οργανωμένα έργα τουριστικής ανάπτυξης συνολικής έκτασης 13,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.600 τουριστικές κατοικίες, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για νέαέργα ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Ο εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Μίλτος Καμπουρίδης

Το πώς μπήκε η εταιρεία του κ. Καμπουρίδη στο παιχνίδι του ΤΑΙΠΕΔ έχει εξίσου ενδιαφέρον, καθώς προέκυψε έπειτα από μονομερή καταγγελία της διοίκησης κατά της πολυεθνικής Houlihan Lokey. Η αλήθεια είναι, πως στην υπόθεση δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα, παρά μόνο η αναφορά της καταγγελίας επειδή στέλεχος της H.L είχε πει το αυτονόητο, πως δηλαδή … η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε αυτή την συγκυρία δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό κράτος. Παρότι ο λόγος της μονομερούς καταγγελίας είναι αναπόδεικτα προσχηματικός, αρκετοί διερωτήθηκαν για την επιλογή του γνωστού έλληνα παράγοντα.

Ο Μ. Καμπουρίδης (γαμπρός της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Βερνίκου, και προνομιακός συνομιλητής ισχυρών ξένων) χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κ. Μητρόπουλου. Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να μην αποδεικνύεται αποτελεσματικό όσον αφορά στην κύρια δραστηριότητα του, απασχολεί όμως συχνά- πυκνά την πολιτική ηγεσία με αμφίσημες θέσεις και δηλώσεις στελεχών του.

Ενδεικτική θεωρείται η… πρόσκληση που απηύθυνε τελευταία στους Τούρκους (σε σχετική μερίδα του ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη) να επενδύσουν αγοράζοντας ελληνική γη και νησιά. Στο σημείο αυτό θα είχε ενδιαφέρον να υπενθυμιστεί παλιότερη άποψη του κ. Καμπουρίδη, ο οποίος είχε θεωρήσει προτιμότερη την πώληση παγίων και εκτάσεων, από την μακροχρόνια μίσθωση τους…

Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο ότι το 2006 ο Κώστας Μπακογιάννης παντρεύτηκε την Κάλλια Καμπουρίδου η οποία είναι η αδελφή του Μίλτου Καμπουρίδη, είναι Κύπρια και είναι ιδιοκτήτρια του φαστφουντάδικου «EAT».

Τέλος, για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν αναφορικά με την Soros Real Estate Partners και την προσπάθεια διείσδυσής της στην Ευρωπαϊκή αγορά διαβάστε αυτό το πολύ κατατοπιστικό άρθρο από την “Independent”

Περισσότερα, σε μελλοντικό δημοσίευμα…

Με πληροφορίες από neatv.gr, capital.gr, reporter.gr, anemistiras.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ