23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μετά τα 2,646 κρούσματα προ των πυλών το ολικό lockdown – Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Λιγοστεύουν τα κενά κρεβάτια

Ημερομηνία:

Επιπλέον 2.646 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 4271 (9.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14427 (30.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μετά και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι έχουν καταλήξει στο απευκταίο ενδεχόμενο βλέποντας καθημερινά να αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Ετσι, στη σύσκεψη που είχαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι λοιμοξιωλόγοι εισηγήθηκαν να προχωρήσει σε γενικό lockdown στην Αττική για ένα μήνα. Το δεύτερο σενάριο είναι καθολικό lockdown ανά την επικράτεια. Η εισήγηση είναι αυτό να ισχύσει άμεσα, τα επόμενα 24ωρα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, ενώ μπορεί να κλείσουν και τα Λύκεια.

Ποια είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα – Λιγοστεύουν τα κενά κρεβάτια

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ.

Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).

Στην Αττική λειτουργούν 323 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 258 είναι κατειλημμένες και 65 κενές (ποσοστό 20%).

"google ad"

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 81 ΜΕΘ-non COVID. Από αυτές, 41 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 50%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 348. Από αυτές, 220 είναι κατειλημμένες και 128 κενές (ποσοστό 37%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 102.

Από αυτές, 71 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 30%).

Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 14.

Από αυτές, 104 είναι κατειλημμένες και 40 κενές (ποσοστό 28%).

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 3.972.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 1.503 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 425

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 152

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 270

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 345

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 122

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 129

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 13

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 47

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται άμεσα νέες ΜΕΘ

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερες ΜΕΘ, επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, Νίκος Νίτσας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου.

«Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη παρέμεινε …μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για τη δημιουργία νέων κλινών Covid-19, οι οποίες όπως είναι γνωστό ενίσχυσαν ήδη τις υποδομές της Αθήνας. Η μετατροπή κλινών γενικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ Covid-19 είναι μια λύση ανάγκης επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς άλλα νοσήματα -εκτός Covid 19- συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν ανθρώπινες ζωές. Γίνεται αντιληπτό ότι οι δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι οποίες περιθάλπουν ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ κι ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών, παρακαταθήκη και για το μέλλον» σημείωσε ο κ Νίτσας.

Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης αντίστοιχα, η υπεύθυνη της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγεία, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Νίτσας ζήτησε από τους παράγοντες του υπουργείου Υγείας πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις μονάδες Covid-19 που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπενθυμίζοντας την έκκληση που είχε κάνει πριν το εορταστικό πενθήμερο να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από τους πολίτες και την πολιτεία ώστε να μη φθάσουμε σε σοκαριστικούς αριθμούς εκατοντάδων κρουσμάτων του ιού. Όπως είπε «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχιστούν στοχευμένα σε χώρους συνεύρεσης εργαζομένων καθώς και στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, προκειμένου να μπορέσουμε να συλλέξουμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη -που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα – έπρεπε να ανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown. Χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπήρχε, καθώς ήταν επιβεβλημένη η αποφόρτιση του ΕΣΥ, το οποίο λειτουργεί κάτω από οριακές συνθήκες» .

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΙΣΘ υπενθύμισε στους παράγοντες του υπουργείου Υγείας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 800 θέσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ότι αφορά το κλείσιμο των λυκείων το μέτρο κρίθηκε ανεπαρκές από τον ΙΣΘ ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στα γυμνάσια γιατί «οι μαθητές άνω των 13 ετών ενδέχεται να μετέχουν ενεργά στην αλυσίδα της επιδημίας σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού ή τα νήπια των οποίων το ιϊκό φορτίο είναι πολύ μικρό (κι όταν νοσούν έχουν ήπια συμπτωματολογία)».

Επίσης ο ΙΣΘ ζήτησε της διάθεση μιας μονάδας του ΕΟΔΥ προκειμένουννα γίνουν άμεσα rapid-tests στα μέλη του, διότι πολλοί γιατροί ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί και να εργάζονται ενώ ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στο ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων στην πόλη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...