Μετά το Focus, η Αφροδίτη σε εξώφυλλο και του Economist με το όπλο στραμμένο προς το Βερολίνο

Κανένα σχόλιο

Σαν απάντηση στο γνωστό εξώφυλλο του Focus με την άσεμνη χειρονομία, ο βρετανικός Economist επιστρέφει με την Αφροδίτη οπλισμένη να σημαδεύει προς τη Γερμανία

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο καταλύτης για ένα καλύτερο μέλος του ευρώ, μπορεί όμως να οδηγήσει και στο εφιαλτικό Grexit σημειώνει το περιοδικό σε μια ανάλυση που δίνει τρία σενάρια από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Παρά το γεγονός πως όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού, επιμένουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, πλανάται τώρα μια καθαρή απειλή εξόδου από την ευρωζώνη.

Αν και στο παρελθόν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε απειλήσει με κάτι τέτοιο, σήμερα φαίνεται πως η ευρωζώνη είναι πιο έτοιμη να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ θα μπορούσε εύκολα να παρουσιαστεί σαν υπαιτιότητα των Ελλήνων.

"Sponsored links"

Ναι σε απαλλαγή χρέους, όχι σε λιτότητα, όχι και σε εγκατάλειψη μεταρρυθμίσεων

Όλα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία σημειώνει το περιοδικό, που προβλέπει μια καλή, μια καταστροφική και μια λύση συμβιβασμού για το θέμα της Ελλάδας. “Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως οι πολιτικές λιτότητας της Μέρκελ ήταν εξαντλητικές, μπλόκαραν την οικονομία και ενέτειναν τον αποπληθωρισμό. Επίσης ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο πως το ελληνικό χρέος αυξήθηκε από 109% στο κολοσσιαίο 175% του ΑΕΠ τα τελευταία έξι χρόνια, παρά την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές δαπανών και είναι μη βιώσιμο.

Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής χρέους όπως ακριβώς ένα χρεοκοπημένο κράτος της Αφρικής.” σημειώνει το περιοδικό που όμως επικρίνει τις κινήσεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού στην “εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων” όπως σημειώνει. “Τα σχέδιά του να επαναπροσλάβει 12.000 δημόσιους υπάλληλους, η εγκατάλειψη των ιδιωτικοποιήσεων και η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αναιρέσει την με κόπους κτισμένη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας“.

Η πρόταση της εφημερίδας είναι να πείσουν τον Τσίπρα να “πετάξει τον τρελό σοσιαλισμό και να παραμείνει στις δομικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα περικοπή χρέους – είτε επεκτείνοντας την αποπληρωμή του, είτε – ακόμη καλύτερα – μειώνοντας την ονομαστική του αξία“. Άλλωστε το περιοδικό τονίζει πως “ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις αριστερίστικες αιτιάσεις του, σπάζοντας τον κύκλο των προστατευμένων ολιγαρχών και αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά” .

Ο εφιάλτης του Grexit

Το άλλο καταστροφικό σενάριο προβλέπει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. “Οι πιο αισιόδοξοι έχουν δίκιο να υποστηρίζουν πως θα ήταν πολύ λιγότερο επίπονο σήμερα από το 2012, όμως θα παρέμενε επίπονο”. Στην Ελλάδα θα οδηγούσε στην κατάρρευση των τραπεζών, ακόμη μεγαλύτερες απώλειες εισοδημάτων, ανεργία υψηλότερη από το σημερινό 25% και πιθανότητα έξοδο της χώρας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι συνέπειες θα ήταν σκληρές. Θα προκαλούσε άμεσα αμφιβολίες για την Πορτογαλία, την Ισπανία, ίσως και την Ιταλία για το κατά πόσο θα έπρεπε να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Άλλωστε η νέα προστασία του ευρώ, η τραπεζική ένωση και το πρόγραμμα ελάφρυνσης δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί.

H μέση λύση ενός προσωρινού συμβιβασμού

Το τρίτο σενάριο, ενός συμβιβασμού είναι και το πιο πιθανό, χωρίς όμως να μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Αν ο κ. Τσίπρας δεν πάρει την ελάφρυνση χρέους, θα έχει σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό με τους Έλληνες ψηφοφόρους του. Αλλά ακόμη και αν σημειώσει πιο ευρύ συμβιβασμό, θα συναντήσει εμπόδια στα κοινοβούλια άλλων χωρών που θα πρέπει να συμφωνήσουν.

Το περιοδικό κλείνει με την πρόβλεψη πως η Ελλάδα θα πιέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πάρει δύσκολες αποφάσεις. “Με λίγη τύχη, αυτές οι αποφάσεις θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μπορεί οι Έλληνες να ζουν στον απατηλό παράδεισο ότι ο Τσίπρας μπορεί να κάνει όσα λέει, αλλά και οι Γερμανοί πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ισχυρογνωμοσύνης τους” γράφει το περιοδικό και τονίζει πως αν η Γερμανία επιμείνει να αντιτίθεται σε προσπάθειες ανάπτυξης, είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα επιζήσει το ενιαίο νόμισμα και “ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ίδια η Γερμανία”.

"Sponsored links"

Δείτε τα δύο εξώφυλλα:

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις