16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μετ’ εμποδίων η συγκομιδή της γεωργικής παραγωγής – Τα χωράφια… ξέμειναν από εργάτες

Ημερομηνία:

Έλλειψη εργατικού δυναμικού υπάρχει στον κάμπο της Μαγνησίας, λόγω του κορωνοϊού, σε μια εποχή που αρχίζει η συγκομιδή διαφόρων φρούτων και καθώς οι εργάτες που δούλευαν στα χωράφια έχουν … εγκλωβιστεί, κυρίως στην Αλβανία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι αγρότες απευθύνουν κάλεσμα σε Έλληνες άνεργους να εργαστούν στα χωράφια για να συμπληρώσουν πιθανόν το εισόδημά τους.

Όπως ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ»  ο Νίκος Αγγελής αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής Αερινού, οι εργάτες που δουλεύουν στις αγροτικές εργασίες της περιοχής, είναι κυρίως Αλβανοί, που την περίοδο των Χριστουγέννων πηγαίνουν στην πατρίδα τους, αλλά φέτος, λόγω της πανδημίας, δε μπόρεσαν να έρθουν ξανά στην Ελλάδα για να δουλέψουν.

Ο κ. Αγγελής είπε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν αγροτικές εργασίες που «χρειάζονται χέρια», όπως η συγκομιδή φρούτων, ο καθαρισμός των αμπελιών, σκάλισμα στο βαμβάκι, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι σε αδιέξοδο, καθώς οι Έλληνες δεν πηγαίνουν εύκολα, σε αγροτικές εργασίες.

Ο ίδιος είπε ότι έχει καλέσει εδώ και χρόνια Έλληνες άνεργους για να δουλέψουν στη γη, αλλά η ανταπόκριση ήταν πολύ μικρή, γιατί είναι εποχιακή δουλειά (αν και ακολουθούν τα αμύγδαλα τον Αύγουστο, οι ελιές και τα αμπέλια το Φθινόπωρο) οπότε αναγκάζονται να παίρνουν αλλοδαπούς εργάτες.

Όπως ανέφερε, το κράτος θα μπορούσε να βοηθήσει, στην κατεύθυνση, ο άνεργος να απασχολείται στα χωράφια και να μη χάνει το επίδομα ανεργίας και ήδη η κυβέρνηση σκοπεύει να το κάνει, ώστε και εργατικά χέρια να υπάρχουν και οι άνεργοι να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Η χαλαζόπτωση έπληξε και την περιοχή του κάμπου, πολύ λίγο όμως, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, ενώ τα χρήματα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ πέρυσι, μπήκαν στους λογαριασμούς των αγροτών 60% λιγότερα, από όσο ήταν οι ζημιές.

Παραμένουν τα προβλήματα, παραμένουν και τα αιτήματα

Ο κ. Αγγελής είπε ότι οι αγρότες είναι απελπισμένοι, περιμένουν να αλωνίσουν το κριθάρι και δεν γνωρίζουν ακόμη τις τιμές που θα πουλήσουν, έχουν το υψηλό κόστος παραγωγής, το αυξημένο κόστος της ΔΕΗ που δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ πρέπει να πληρώνουν και για την ασφάλισή τους.

Αναφορικά με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ο Νίκος Αγγελής, είπε ότι κατατέθηκαν προτάσεις στο υπουργείο, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση και είναι απαραίτητη η οικονομική στήριξη των αγροτών, για να ανταπεξέλθουν στα έξοδα καλλιέργειας και της ΔΕΗ που είναι δυσβάστακτα.

Προβλήματα και σε άλλες περιοχές

Προβλήματα στη συγκομιδή της φετινής γεωργικής παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης. Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων, στις αρχές Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες. Εκτιμήσεις εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στους δύο παραπάνω νομούς, αναφέρουν ότι, όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι από 10.000 εργάτες, στη συντριπτική πλειοψηφία αλλοδαποί, οι οποίοι όμως, μέχρι στιγμής αναζητούνται.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ