Με αφορμή την επιβολή προστίμου 30.000 ευρώ σε κτηνοτρόφο στην Κρήτη, η επιβολή εξοντωτικών ποινών δε λύνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα

Κανένα σχόλιο

Η πρώτη σύλληψη μετά την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον βασανισμό και την κακοποίηση ζώων ήταν εις βάρος κτηνοτρόφου στην Κρήτη.

Ο κτηνοτρόφος σκότωσε αδέσποτο με καραμπίνα, το οποίο, σύμφωνα με την αρχική του κατάθεση παρενοχλούσε τα πρόβατα του. Το πρόστιμο που του επιβλήθηκε είναι πραγματικά εξοντωτικό: 30.000 ευρώ ενώ επίκειται και δικη που μπορεί να οδηγήσει στη φυλάκισή του.

Το πρόβλημα όμως με τα αδέσποτα λύνεται με αυτό τον τρόπο;

"Sponsored links"

Βλέπετε, αν και ο νόμος είναι εξαιρετικά αυστηρός με τον δραστη της βίας ενάντια σε κάποιο ζώο, δεν είναι εξίσου αυστηρός με αυτούς που συντελούν στη δημιουργία μίας κατάστασης που μπορεί να ευνοεί τη βία ενάντια στα ζώα. Γιατί το πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν οφείλεται στον κτηνοτρόφο.

Αρχικά, υπάρχει μία τεράστια ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ζώων που τα παρατούν είτε επειδή τα βαριούνται, είτε επειδή δε μπορούν πλέον να τα συντηρούν οικονομικά. Όμως παραμένει σχετικα εύκολο για κάποιον να γίνει ιδιοκτήτης ζώου, ενώ και οι συνέπειες από την εγκατάλειψή του είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Και μετά υπάρχουν οι τεράστιες ευθύνες της επίσημης πολιτείας που δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα με τα αδέσποτα. Τα αδέσποτα δίχως να έχουν στειρωθεί πολλαπλασιάζονται, γίνονται αγέλες, και σε αγροτικές περιοχές δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις περιουσίες των ανθρώπων.

Τα έχουμε γράψει και στην εφημερίδα μας. Οι καταγγελίες που φτάνουν από αγροτικές περιοχές όπου αγέλες αδέσποτων επιτίθονται και σκοτώνουν κότες και άλλα ζωά, πολλές φορές χωρίς ούτε καν να τα τρώνε, οδηγεί κάποιους που ίσως έχουν ροπή στη βία να χρησιμοποιήσουν βία ενάντια στα ζώα.

Με αυτά και μ’ αυτά αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι ο νόμος φαίνεται να αντιμετωπίζει όχι το πρόβλημα αλλά την αντίδραση που προκαλεί το πρόβλημα. Όμως, όσο υψηλά κι αν είναι τα πρόστιμα οσο βαριές ποινές κι αν επιβάλλονται, το πρόβλημα των αδέσποτων δε λύνεται, παρά μόνο το πρόβλημα της βίας ενάντια στα αδέσποτα που πολλές φορές γίνονται κι αυτά βίαια εξαιτίας της παραίτησής τους.

Καλό θα είναι ο νομοθέτης να λάβει όλα αυτά υπόψη του, και επιτέλους να υπάρξει μία συνολική στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος στο οποίο η προστασία των ζώων μέσω και της επιβολής βαριών προστίμων και ποινών φυλάκισης θα αποτελεί τμήμα της στρατηγικής και όχι η κυρίαρχη πτυχή που θα αποτυπώνει την ουσιαστική απουσία στρατηγικής.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις