17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πιο πολύ από καλούς δρόμους στην Κρήτη χρειαζόμαστε καλές υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Ημερομηνία:

Δύο αυτοκτονίες είχαμε αυτή τη βδομάδα στην Κρήτη. Δεν μας προκαλεί πλέον και τόση εντύπωση. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις ενώ η Κρήτη είναι πρωταθλήτρια περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα στη συχνότητα αυτοκτονιών.

Σύμφωνα με την «Κλίμακα» περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως. Όπως αναφέρουν, διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, βιώνοντας όχι μόνο το συναισθηματικό φορτίο του πένθους αλλά και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, ενώ 135 άτομα θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από κάθε αυτοκτονία. Ακόμη, στην Ελλάδα δεν έχουμε καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπως αυτά αναλύθηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, σχετικά με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα υποδεικνύουν αύξηση των αυτοκτονιών, της τάξεως του 8,5%, για το έτος 2017. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αυτοκτονιών για το 2017 ανήλθε στους 523 θανάτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος όπου είχαν καταγραφεί 484. Κατά τα έτη 2010 – 2017 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 αυτοκτονίες.

Εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες.

Για την Κρήτη τα στοιχεία είναι δραματικά αφού αυτοκτονίες καταγράφονται με μεγάλη συχνότητα. Η Κρήτη εδώ και δύο δεκετίες είναι η πρώτη περιφέρεια σε αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Η Κρήτη δεν είναι απλά πρώτη αλλά καταγράφονται διπλάσιες αυτοκτονίες σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Πρώτοι νομοί στην Κρήτη σε συχνότητα αυτοκτονιών είναι το Ηράκλειο και μετά τα Χανιά.

Όλα αυτά τα στοιχεία σίγουρα κάτι δείχνουν και θα έπρεπε ήδη να έχουν κινητοποιήσει τις αρχές ώστε να αναγνωριστεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί.

Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του κρητικού που λόγω υπερηφάνειας αλλά και εγωισμού αδυνατεί να διαχειριστεί καταστάσεις που τον κάνουν να νιώθει ανεπαρκής ή αποτυχημένος εξαιτίας π.χ οικονομικών προβλημάτων, ανεργίας κλπ.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία του Κρητικού, η πολυετής κρίση που βιώνουμε οπωσδήποτε έχει παίξει τον ρόλο της αν και η Κρήτη ήταν από τις περιοχές που άντεξαν τα χρόνια της μεγάλης λιτότητας. Τώρα όμως, με την κρίση του κορωνοϊού, η Κρήτη βρίσκεται στο προσκήνιο των δραματικών οικονομικών συνεπειών από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η Κρήτη είναι η πρώτη πλέον περιοχή στην Ελλάδα σε ανεργία εκεί που πριν την κρίση του κορωνοϊού ήταν η περιφέρεια με την μικρότερη ανεργία.

Το πρόβλημα με τις αυτοκτονίες στο νησί ήταν πολύ μεγάλο και δε θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα, πρωτίστως οικονομικής στήριξης των ανθρώπων που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες από τα περιοριστικά μέτρα και ταυτόχρονα ισχυροποιώντας τις δομές ψυχικής υγείας για τις αυξημένες ανάγκες που ήδη υπάρχουν και θα αυξηθούν κατά πολύ το επόμενο διάστημα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ