Σήμερα η αντιφασιστική Συγκέντρωση στα Χανιά με αφορμή το Μακεδονικό: “Στο όνομα της Μακεδονίας βρήκαν την ευκαιρία οι πατριδοκάπηλοι να απευθυνθούν στον όχλο”

Κανένα σχόλιο

Με ανακοινώσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα η κατάληψη Rosa Nera αλλά και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών καλούν σε αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 16 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Αφορμή για τη συγκέντρωση ήταν η συγκέντρωση για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Ιουνίου στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στο κείμενό της η κατάληψη Rosa Nera αναφέρει:

"Sponsored links"

Φιλία, ειρήνη, διαπολιτισμική συνάντηση και ζωή μεταξύ των ανθρώπων που κατοικούν στα Βαλκάνια

Την Τετάρτη 6/6 μαζεύτηκαν στην αγορά ανιστόρητοι δεξιοί και θεόσταλτοι κήρυκες του ορθόδοξου μίσους, χέρι, χέρι με τους μπάτσους, τους νεοναζί και κάποιους μπράβους των τουριστομάγαζων, να διαδηλώνουν για την εθνικότητα των κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων. Στο όνομα της Μακεδονίας βρήκαν την ευκαιρία οι πατριδοκάπηλοι να απευθυνθούν στον όχλο, αφού τα εργατικά σωματεία και τα κοινωνικά κινήματα τους απαξίωσαν. Εκεί, μια ομάδα που επιχείρησε αυθόρμητα να διαμαρτυρηθεί απέναντι σ’ αυτή την ακροδεξιού τύπου σύμπραξη, δέχτηκε την απροκάλυπτη επίθεση της αστυνομίας και της φασιστοπαρέας της. Πέρα από την κάθετη διαφωνία μας σε σχέση με την πλάνη της όποιας εθνικής καθαρότητας, θεωρούμε εγκληματική τη στάση όλων αυτών (θεσμικών και μη ) που έκαναν πλάτες στους ναζί με πρόσχημα την ελληνική ομοψυχία.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα το κεφάλαιο της οποίας έχει εισχωρήσει για τα καλά στην οικονομία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τα ελληνικά αφεντικά εκμεταλλεύονται εργασία εκεί, μέσα από επιχειρήσεις, τράπεζες και ορυχεία. Αντίθετα απ’ ότι λέγεται ο εθνικισμός και η αρχαιολατρεία στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε ύφεση, οπότε αυτού του είδους τα συλλαλητήρια έχουν ως στόχο μία επιθετική πολιτική ενάντια σε οποιαδήποτε αντι-εθνικιστική προσέγγιση στο εσωτερικό και των δύο χωρών. Οι φασίστες θέλουν όσοι αυτό-αποκαλούνται μακεδόνες σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Μακεδονία να μισιούνται μεταξύ τους, ώστε να τους εκμεταλλεύονται καλύτερα τα αφεντικά – κυρίως τα ελληνικά αφεντικά που είναι τα πιο ισχυρά στα Βαλκάνια και είναι και μέσα στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, για τους φασίστες, στο ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας, η σλαβομακεδονική μειονότητα αντιμετωπίζοντας διαχρονικά καταπιέσεις και απαγορεύσεις θα πρέπει να κρύβει τη γλώσσα, τη μουσική, τον πολιτισμό της. Οι σλαβομακεδόνες που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα του Β’ Παγκοσμίου και τον εμφύλιο θα εξοριστούν τόσο από το μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος και δεν θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν από τη μεταπολίτευση τη δεκαετία του ΄80 γιατί δεν είναι, λέει «έλληνες στο γένος». Κι’ όμως, στο παρελθόν το ίδιο το ελληνικό κράτος τους θεωρούσε κάποτε «απόγονους» του Μεγαλέκου, για εθνικούς λόγους. Ενώ τα δικαιώματα των ελληνικών μειονοτήτων αναγνωρίζονται στις γειτονικές χώρες, οι έλληνες φασίστες δεν θέλουν να ακούνε για δικαιώματα των εδώ μειονοτήτων.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Η Μακεδονία* μέχρι το 1912 ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά πιο πριν είχαν περάσει από εκεί όλες οι φυλές και οι θρησκείες. Μετά το 1912, και μια σειρά διακρατικών ανθρωποσφαγών, τα ασαφή όρια της περιοχής που ονομάζεται Μακεδονία μοιράστηκαν σε τρία μέρη, ένα εκ των οποίων στο ελληνικό κράτος. Ο όρος «Μακεδονία» χρησιμοποιήθηκε για διαφορετικούς λόγους από τους τους έλληνες, τους σλαβομακεδόνες, τους σέρβους και τους βούλγαρους, από τους τοπικούς εθνικισμούς τον 19ο και τον 20ο αιώνα ως ιδεολογικό εργαλείο των διακρατικών ανταγωνισμών – πολέμων – ανθρωποσφαγών.

Στην Ελλάδα εμφανίζεται μια τάση που αρνείται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και για τις γειτονικές χώρες παραβλέποντας το γεγονός ότι σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων τα τοπωνύμια  δείχνουν ακριβώς την διεθνικότητα της περιοχής. Αναδύεται έτσι ένας, τραγουδισμένος και από τους παπάδες, εθνικισμός ο οποίος εκφράζει τις επεκτατικές του προθέσεις μέσα από μύθους και σύμβολα ενός κατασκευασμένου κοινού παρελθόντος όπως ο «Μεγαλέξανδρος», τα οποία ασφαλώς δεν αγγίζουν πραγματικές ανάγκες των απλών ανθρώπων.

Μάλιστα, το γεγονός ότι επικαλούνται από όλη την ιστορία ένα πολεμοχαρή που «μήδισε» και στου οποίου τη μεγαλομανία εξεγέρθηκαν οι στρατιώτες του, καταδεικνύει τόσο την ιστορική επιπολαιότητα των πατριωτών, όσο και τους διακαείς τους πόθους να ταυτιστούν με ένα «δικό τους» πλανητάρχη.

Παράλληλα, οι «απόγονοι του μεγάλου Αλεξάνδρου» σκοπίμως παραβλέπουν  ότι στην περιοχή της Μακεδονίας, πριν την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατοικούσαν ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι, αλβανόφωνοι, εβραίοι, τούρκοι και άλλοι. Μήπως αυτή η παράβλεψη συμβαίνει γιατί κάποιοι, πολιτικά αμόρφωτοι, δεν έχουν κατανοήσει ότι ο κόσμος «χωρίζεται» ουσιαστικά σε εκμεταλλευτές και καταπιεσμένους και όχι σε έθνη; Μήπως γιατί όποιος στην καθημερινότητα του νιώθει ασήμαντος, περιφρονημένος και ξεφτίλας τότε η προσωπική αντίδραση του είναι η φαντασίωση ενός ένδοξου παρελθόντος;

Όπως και να έχει, αν θέλουμε να είμαστε νοήμονες και όχι θύματα νέων πολέμων ας μην αγωνιζόμαστε για το ποιος θα μας εκμεταλλεύεται αλλά για την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Η φιλία και η συνεργασία, η διαπολιτισμική συνύπαρξη που μπορεί να φτάνει από την κοινή ταξική πάλη μέχρι απλά πράγματα όπως οι μικτοί γάμοι και η ανάπτυξη της φιλίας είναι μια πιθανότητα σε όλα τα Βαλκάνια . Ένα άλλο σενάριο είναι οι μεγάλες ιδέες, οι εκατόμβες νεκρών και οι δικτατορίες όπως μας προτείνουν ξανά οι φασίστες διοργανωτές των συλλαλητηρίων. Διαλέγετε.

"Sponsored links"

Κοινή διεθνή ταξική συνεννόηση και πάλη ενάντια στις σφαγές για τις οποίες μας ετοιμάζουν τα αφεντικά και οι φασίστες

Αγώνας ταξικός αντιφασιστικός, αλληλεγγύη στους παγιδευμένους από το ελληνικό κράτος πρόσφυγες

Αλληλεγγύη στη σλαβομακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, πλήρη αποκατάσταση και αναγνώριση των πολιτικών, πολιτισμικών δικαιωμάτων της

* Η «Μακεδονία» έχει δώσει το όνομα της σε ένα ολόκληρο τύπο εδεσμάτων, καθώς διαμέσου των αιώνων πάντα υπήρχε μια πανσπερμία λαών, πολιτισμών, θρησκειών που αναμιγνύονταν ειρηνικά και δημιουργούσαν κάτι καινούργιο ή σφαζόντουσαν και καταστρεφόντουσαν ολοκληρωτικά .  Έτσι, στη διεθνή κουζίνα, πολλές σαλάτες χρησιμοποιούν το επίθετο «Μακεδονία» ως μεταφορά της γαστρονομικής πολυσυλλεκτικότητας: «macedoine de fruits», «macedoine de legumes» και ούτω καθεξής…

Από την πλευρά του το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών αναφέρει:

Κανένα έθνος δεν μας ενώνει, κανένα όνομα δε μας χωρίζει

“Η επιθετικότητα της Τουρκίας από την μία, και ο αλυτρωτισμός της Π.Γ.Μ.Δ από την άλλη, απειλούν σε μόνιμη βάση την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, όπως και τη διατήρηση των συνόρων μας”.

Το παράθεμα αποκρυσταλλώνει τον εθνικιστικό λόγο στη χώρα μας που εκφέρεται από την πλειοψηφία των κομμάτων, την εκκλησία  και πλήθος κοινωνικοπολιτικών φορέων στη χώρα μας. Πρακτική μετουσίωση αυτού του λόγου  είναι τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν  σε όλη τη χώρα για το Μακεδονικό αυτή την περίοδο.

Στην πλατεία της Αγοράς στην πόλη μας την προηγούμενη Τετάρτη 6 Ιουνίου συγκαλέστηκε ένα εθνικιστικό συλλαλητήριο που έβαλε υπό τη σκέπη του  μπράβους και ΧΑυγίτες. Μια ομάδα  από αντιεθνικιστές/στριες έκαναν την επιλογή να συγκεντρωθούν  στην πλατεία πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο με το σύνθημα:

 «Κανένα έθνος δεν μας ενώνει,  κανένα όνομα δε μας χωρίζει».

Μετά από λίγο, ένα κομμάτι από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία επιτέθηκε στην ομάδα των αντιεθνικιστών με αποτέλεσμα μια γενική σύρραξη κάτω από το βλέμμα της αστυνομίας. Mε το πέρας των γεγονότων, σύμφωνα με την «έγκυρη» γνώμη των ΜΜΕ δύο αστυνομικοί είχαν χτυπηθεί από τους αντιεθνικιστές. Το ζήτημα είναι ότι πάντα παρουσιάζεται μια «μερική» αλήθεια, όπως το κάθε μέσο αρέσκεται…

Όμως η  πραγματικότητα είναι πιο πλούσια, αφού έγιναν τρεις προσαγωγές – συλλήψεις μόνο από την ομάδα των αντιεθνικιστών,  καθώς η αστυνομία «δεν είδε» τους μανιασμένους επιτιθέμενους από το πλήθος της πλατείας. Ακόμα περισσότερο, «δεν είδε» ότι ενώ οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στις συλλήψεις, οι τρεις δεχόντουσαν χτυπήματα στο κεφάλι και στο υπόλοιπο σώμα τους με κλωτσιές και λοστάρια, από το πλήθος, με την ανοχή των αστυνομικών! Αυτά από ότι φαίνεται τα τοπικά ΜΜΕ δεν τα είδαν ή τα είδαν αλλά δε τα έγραψαν!!

Στη συνέχεια κατά την προσαγωγή τους στο αστυνομικό τμήμα χτυπήθηκαν ξανά από τους αστυνομικούς με τελικό αποτέλεσμα οι δύο από τους τρεις να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και ο τρίτος να μείνει στα κρατητήρια. Ούτε αυτά όμως γράφτηκαν πουθενά!

Για άλλη μια φορά στα Χανιά έχουμε μπροστά στα μάτια μας τη συνεργασία της αστυνομίας με φασιστοειδή, με επιλεκτικές προσαγωγές και συλλήψεις, βίαια χτυπήματα τόσο κατά τη διάρκεια της σύλληψης αλλά και μέσα στο αστυνομικό μέγαρο!

Από την άλλη κάθε συλλογικότητα και ο καθένας και κάθε μία πρέπει να παίρνει θέση και να καταδικάζει οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης του δημόσιου χώρου από τα εθνικιστικά παραληρήματα των «Μακεδονομάχων» και των συμμάχων τους της Χρυσής Αυγής καθώς και για την καθημερινή συνεργασία αυτών με την αστυνομία! Η μαζική απάντηση που έδωσε το αντιφασιστικό κίνημα στο Βερολίνο πριν λίγες ημέρες  που καταδίκασε και επισκίασε το εθνικιστικό συλλαλητήριο του ακροδεξιού AfD πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους μας στην καταπολέμηση του φασισμού.

 Να ξηλώσουμε το δηλητήριο του φασισμού από τις συνειδήσεις μας, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς και τις γειτονίες μας!!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 16/6, ΣΤΙΣ 12.00, ΣΤΗΝ ΠΛ. ΑΓΟΡΑΣ

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις