14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ για την ιστορική Μάχη των Κεραμειών

Ημερομηνία:

Με μεγάλη επιτυχία και μεγαλύτερη συμμετοχή από ποτέ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το παράρτημα Χανίων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για τη μάχη των Κεραμείων, τη μεγαλύτερη εκ παρατάξεως μάχη μεταξύ των δυνάμεων του τακτικού και εφεδρικού ΕΛΑΣ και των ναζιστικών γερμανικών δυνάμεων κατοχής, το Νοέμβρη του 1944.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον Μπάμπη Πετράκη πρόεδρο του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ενώ την εκδήλωση παρουσίασε η Θεανώ Μποράκη γραμματέας του παραρτήματος. Χαιρετισμό επίσης απεύθυναν οι Αριστομένη Συγγελάκης Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Μαλανδράκη Σοφία, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Κοπάσης Λευτέρης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ. Τον δήμο Χανίων εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος Τσουπάκης Μιχάλης και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Βουρλάκης. Επίσης παρευρέθηκαν οι Δημήτρης Ανθούσης, δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά και Γιώργος Φραγκιουδάκης, δημοτικός σύμβουλος Κισσάμου.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Μαρία Γαυγιωτάκη η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Βρισκόμαστε και φέτος εδώ, στα ηρωικά Κεραμειά, την ίδια μέρα κάθε χρόνο, όλοι εμείς που δεν ξεχνούμε να θυμόμαστε τη θυσία των παλικαριών του 14ου Συντάγματος 5ης Μεραρχίας Κρήτης του Ε.Λ.Α.Σ. εκείνο το Νοέμβρη του 1944. Τη θυσία των παλικαριών του κρητικού λαού που παρέμειναν πιστοί μαχητές στις θέσεις τους, των παλικαριών που τίμησαν κάθε λέξη του όρκου που έδωσαν μπαίνοντας στις τάξεις του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, να αγωνιστούν, δηλαδή, «χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για το διώξιμο του εχθρού από τον τόπο μας και τις ελευθερίες του λαού μας».

Με τον ηρωισμό τους σφράγισαν το κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός στο Ν. Χανίων, αλλά και στην Κρήτη, που καταγράφηκε στην ιστορία ως «Μάχη της Παναγιάς», τη σημαντικότερη και σφοδρότερη εκ παρατάξεως αναμέτρηση του Ε.Λ.Α.Σ. με τα γερμανικά στρατεύματα στον τόπο μας, αποδεικνύοντας ότι, ακόμα κι εκεί που ο εχθρός φαντάζει ανίκητος, υπάρχουν δυνατότητες αντίστασης και νίκης.

[…]Ο Β΄ Παγκόσμιος δε βγήκε από το εργαστήριο πολέμου ενός τρελού Χίτλερ. Τα ναζιστικά στρατεύματα δε διένυσαν περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν και να καταλάβουν την Ελλάδα, επειδή παραφρόνησαν. Από πίσω τους ήταν τα οικονομικά συμφέροντα του πλούτου της Γερμανίας και όχι μόνο της Γερμανίας: της «Κρουπ» που τροφοδότησε όλη την πολεμική μηχανή του Χίτλερ, της «Ντόιτσε Μπανκ» που χρηματοδότησε τη δημιουργία και λειτουργία των ναζιστικών φούρνων του Άουσβιτς, της «Φάρμπεν» (η σημερινής «Μπάγιερ») που το βιομηχανικό της συγκρότημα κατασκευάστηκε από χιλιάδες κρατούμενους του Άουσβιτς και που παρασκεύαζε το «Κυκλώνιο B» (το αέριο που χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων στα κρεματόρια), της «General Motors» που κατασκεύασε χιλιάδες θωρακισμένα αυτοκίνητα, φορτηγά και τανκς για τον γερμανικό στρατό, της αμερικανικής πολυεθνικής «Ford», που κατασκεύασε το 1/3 των φορτηγών της Βέρμαχτ… Και ο κατάλογος είναι μακρύς και διδακτικός για τις ρίζες του φασισμού και τις αιτίες του, καθώς και του συστήματος που τον θρέφει: «καπιταλισμός» ονομάζεται.

Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ε.Ε. κ.ά. στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή; Γιατί γεμίζουν με βάσεις τη χώρα μας οι Αμερικάνοι και επεκτείνεται η συμφωνία για τη Σούδα; Οι εργαζόμενοι της χώρας μας και των άλλων χωρών είναι εκείνοι που το θέλουν ή η ολιγαρχία του πλούτου; Ποιοι σπέρνουν τη δυστυχία και την καταστροφή σε όλο τον πλανήτη και γιατί; Σε όλους είναι κατανοητό ότι οι ανταγωνισμοί, όταν δεν επιλύονται με άλλες μεθόδους, καταλήγουν σε πολέμους που μπορεί να γίνουν παγκόσμιοι. […]»

Ακολούθησε καλλιτεχνικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα της ΚΝΕ καθώς και Ριζίτικα τραγούδια από τις «Κρητικές Μαδάρες»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και τη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τον Δήμο Χανίων, το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τους πολιτιστικούς συλλόγους Δρακόνας, Κεφαλά και Καράνου καθώς και από άλλους μαζικούς φορείς. Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα από τους κατοίκους του Χωριού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς ήταν ο Σουδιανός δρόμος και πώς έγινε

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάσαμε φωτογραφίες από την κατάντια στον...

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση με 159 «όχι»

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί...