16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Με συμμετοχή σωματείων, φοιτητών, οργανώσεων αλλά και Σύρων μεταναστών η κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων ενάντια στον βομβαρδισμό της Συρίας | Φωτός

Ημερομηνία:

Πολλοί συμπολίτες μας αλλά και Σύριοι μετανάστες που ζουν στα Χανιά πολλά χρόνια συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Συρίας και “ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα”. Διαχρονικό αίτημα, το κλείσιμο των βάσεων της Σούδας. Νέα παγκρήτια αυτή τη φορά κινητοποίηση την Κυριακή 13 του Μάη στη βάση της Σούδας.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε περίπου στις 7 με ομιλίες φορέων, σωματείων και συνδικάτων ενώ εντύπωση προκάλεσε η ενεργή και με παλμό συμμετοχή Σύριων από τον νεοσύστατο Σύλλογο Σύριων Χανίων.

Ο Γιουσέφ Γιαγκί, μέλος του Συλλόγου μας είπε:

 

“Συμμετέχουμε εδώ ως Σύλλογος Σύριων. Είμαστε εδώ πολλά χρόνια στα Χαμοά. Καταδικάζουμε την επίθεση των μεγάλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Αγγλίας. Εμείς θέλουμε ειρήνη. Δε θέλουμε πόλεμο με κανένα, ούτε με ΗΠΑ, ούτε με Τουρκία, θέλουμε ειρήνη για όλο τον κόσμο. Να σταματήσει ο πόλεμος λοιπόν. Η Συρία δεν έχει καθόλου χημικά. Ψάχνουν κάτι να βρουν για να κάνουν πόλεμο. 7 χρόνια όμως είναι αρκετά”.

Ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων εκ μέρους των διοργανωτών είπε για τους λόγους της κινητοποίησης:

Γιώργος Φραγκιουδάκης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων

Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί σήμερα σε αυτή τη συγκέντρωση στην Πλατεία Αγοράς γιατί θεωρούμε ότι το σύνθημα που ακουγόταν παλιά στις πορείας “οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με τον λαό το αίμα τα σύνορα χαράζουν” σήμερα γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ.

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διεξάγεται εδώ και 7 χρόνια στη Συρία, έχει οξυνθεί, γιατί κάποιοι ιμπεριαλιστές έχουν χάσει. Αυτοί οι ιμπεριαλιστές είναι της Δύσης και κερδίζει ο ιμπεριαλιστής που είναι η Ρωσία.

"google ad"

Εμείς δε θέλουμε να κερδίσει κανείς ιμπεριαλιστής, θέλουμε το κέρδος να είναι του συριακού λαού, και να είναι αυτός αφέντης του τόπου του.

Αυτός ο πόλεμος όπως και άλλοι πόλεμοι στην περιοχή δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς την αποφασιστική συνδρομή της αμερικανονατοϊκής βάσης στη Σούδα.

Το αντιπολεμικό κίνημα, το κίνημα ειρήνης, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων εδώ και πάρα πολλά χρόνια παλεύει αδιάκοπα για να φύγει αυτή η βάση. Και ένα από τα σημερινά συνθήματα είναι να κλείσει η Βάση της Σούδας, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να γυρίσουν οι Έλληνες φαντάροι από τις αποστολές που συμμετέχουν σε όλο τον κόσμο.

Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα στις 13 του Μάη στην παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργατικά σωματεία. Η Μαριάντζελα Χαλακατεβάκη μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, είπε για τους λόγους που συμμετέχει το Σωματείο της:

Μαριάντζελα Χαλακατεβάκη μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

“Το Σωματείο μας καταγγέλλει την επίθεση που έγινε στη Συρία το πρωί του Σαββάτου από τις δυνάμεις των ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η επίθεση έγινε για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων και όχι για τη σωτηρία του Συριακού λαού. Ξέρουμε ότι στο βωμό του χρήματος των μονοπωλιακών ομίλων θυσιάζονται οι λαοί. Καταγγέλλουμε και την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που γίνεται ο πόλεμος με τη στήριξη τους. Είναι ψέμα ότι η χώρα μας δε συμμετέχει στον πόλεμο αφού γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν νατοϊκές βάσεις σε όλη την Ελλάδα όπως και στα Χανιά. Εμείς λέμε όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ναι στη φιλία και στην αλληλεγγύη των λαών και να κλείσει η βάση της Σούδας.

Από την πλευρά του ο Ιωσήφ Αποστολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού στο νομό μας είπε:

Ιωσήφ Αποστολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού

Είναι προφανές ότι αυτά που είπε πριν λίγο η Μαριάντζελα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Από την ανακοίνωση μας θα αναφέρω ένα μικρό απόσπασμα που έχει ενδιαφέρον: “Ο πόλεμος τους είναι η συνέχεια της ειρήνης τους”.

Οι κυβερνήσεις βασανίζουν τους εργάτες όλων των λαών, όχι μόνο της Συρίας, αλλά και τον δικό μας. Θεωρούμε ότι αυτό το έγκλημα που γίνεται απέναντι στους λαούς της Μέσης Ανατολής πρέπει να σταματήσει.

Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε το αίμα του πολέμου, αλλά δεχόμαστε πόλεμο κι εμείς ως εργαζόμενοι ως χρόνια. Είμαστε αλληλέγγυοι στους Σύριους, αλλά και στον Παλαιστινιακό λαό, που δεν πρέπει να τον ξεχνάμε”.

Τέλος ο Βασίλης Λιόντος, ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων στάθηκε στους λόγους που υπάρχει όξυνση της έντασης που όπως λέει, είναι τα πετρέλαια και οι ΑΟΖ:

Τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει δώσει γη και ύδων στους αμερικάνους με τη βάση της Σούδας, θεωρούμε ότι όλες αυτές, όλοι αυτοί οι ανταγωνισμοί γίνονται για τα πετρέλαια, για τις ΑΟΖ, γίνονται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Γι’ αυτό αίτημα μας είναι να κλείσει άμεσα η βάση της Σούδας και κάθε αμερικανονατοϊκή βάση στη χώρα, να βγούμε άμεσα από το ΝΑΤΟ και θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Να υπενθυμίσουμε ότι θα υπάρχει και συνέχεια των κινητοποιήσεων αφού οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης,  συναντήθηκαν πρόσφατα με σκοπό να αποφασίσουν τη δράση τους στο επόμενο χρονικό διάστημα ενόψει και των τελευταίων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και αποφάσισαν την πραγματοποίηση Παγκρήτιου συλλαλητήριου στη βάση της Σούδας την Κυριακή 13 Μάη 2018.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, οι προκλήσεις της Τούρκικης κυβέρνησης είναι συνυφασμένες με τη δράση χωρών όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία ποια από όλες ή ποια συμμαχία θα έχει τον πρώτο λόγο στον αυριανό κόσμο.  Σε ένα κόσμο εφιαλτικό γεμάτο με αίμα δάκρυα προσφυγιά που το 1% των κατοίκων του έχει ό,τι παράγει το 90% των υπόλοιπων. Χρέος όλων μας είναι να αντισταθούμε!»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ