20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Με τη διοίκηση της Fraport συναντήθηκαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτισμού για τα προβλήματα των 1.000 εργαζόμενων στο αεροδρόμιο Χανίων

Ημερομηνία:

Συνάντηση με τη Διοίκηση της Fraport πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη 2/7 τα Σωματεία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Επισιτισμού με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι πάνω από 1000 εποχικοί εργαζόμενοι του αεροδρομίου Χανίων, αλλά και όσοι ελάχιστοι εργαζόμενοι παρέμειναν στις δουλειές τους και εν μέσω πανδημίας.

Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των δύο Σωματείων τόνισαν ότι:

“ Σήμερα καταδικάζονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να ζήσουν είτε χωρίς εισόδημα, είτε με τα ψίχουλα των 400 € του επιδόματος ανεργίας. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων  στο αεροδρόμιο. Oι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αεροδρομίου εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη την προηγούμενη δεκαετία πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και τώρα σε συνθήκες κρίσης τους ξεζουμίζουν για μια ακόμα φορά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους “

Τέθηκε επίσης το ζήτημα με το χαράτσι στη στάθμευση για τους εργαζόμενους του αεροδρομίου που επιβλήθηκε πέρυσι από τη Διοίκηση της Fraport, με απαίτηση από την πλευρά των Σωματείων και εργαζόμενων του αεροδρομίου να καταργηθεί άμεσα.

Στη συνέχεια τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της Υγείας πραγματοποιήθηκε περιοδεία σε εργαζόμενους. Μοιράστηκε ανακοίνωση των δύο Σωματείων που αφορά τα προβλήματα των εποχικά εργαζόμενων στο αεροδρόμιο και τονίστηκε η ανάγκη συμπόρευσης όλων των εργαζόμενων του αεροδρομίου με τους υπόλοιπους εποχικά εργαζόμενους του νομού στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε αναφέρονταν τα εξής:

Από κοινού κυβέρνηση, αεροπορικοί και τουριστικοί όμιλοι καταδικάζουν σε εξαθλίωση τους  πάνω από 1000 εργαζόμενους του αεροδρομίου Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» .

Οι μετρημένοι στα δάκτυλα  μέσα στην πανδημία  εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες, στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, catering, ενοικιάσεων αυτοκινήτων, εμπορίου και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις δουλεύουν σε καθεστώς σύγχρονης «γαλέρας». Οι περισσότερες επιχειρήσεις   έχουν ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και το καθεστώς «αναστολής εργασιών» της επιθεώρησης εργασίας που έχει επιβληθεί.

Yποχρέωσαν υπαλλήλους να καταναλώσουν την κανονική τους άδεια, κατήργησαν κάθε ειδικότητα, μετατρέποντας τους υπαλλήλους σε «γενικών καθηκόντων», με ότι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία τους και την ασφάλεια των πτήσεων. Όσοι από τους ελάχιστους εργαζόμενους έχουν την «τύχη» να δουλεύουν όλο αυτό το διάστημα, εργάζονται σε εξαντλητικούς ρυθμούς ιδιαίτερα στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, με ελάχιστες πτήσεις να πραγματοποιούνται οι εταιρείες φρόντισαν οι βάρδιες να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα γίνεται. Υπήρχαν σε εταιρείες βάρδιες που είτε δεν είχε κανένα άτομο στην εξυπηρέτηση, είτε είχε 1-2 με αποτέλεσμα να τρέχουν ασταμάτητα για τα πάντα.

Όσο για τους εποχιακούς εργαζόμενους που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία περιμένουν καθημερινά με αγωνία στο ακουστικό τους. Όσο περνάνε οι μέρες και επιδεινώνεται η κατάσταση (υπάρχουν συνάδελφοι που κάνουν λογαριασμό κάθε μήνα για το αν θα βγει ο επόμενος ) η αγωνία, η αβεβαιότητα, το άγχος και η ανασφάλεια βαραίνουν ακόμα περισσότερο τους συναδέλφους μας. Άραγε το ίδιο άγχος βιώνουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια με όχημα το «τουριστικό θαύμα» και την συνεχή ανοδική τάση στις αφίξεις στο νομό Χανίων, «χτύπαγαν» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα κέρδη τους με υπέρογκα ποσά εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων που τα έβγαζαν φυσικά από τον ιδρώτα των εργαζομένων;

Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη για να μοιραστούμε τώρα τις επιπτώσεις  της κρίσης. Αντίθετα όλο αυτά τα χρόνια όσο πλούτιζαν στις πλάτες μας όλες αυτές οι εταιρείες η κατάσταση για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στο αεροδρόμιο των Χανίων μόνο χειροτέρευε. Μόνο πέρυσι είδαμε το μισθό να μειώνεται με το χαράτσωμα που επέβαλλε η FRAPORT στη στάθμευση για σχεδόν όλο το προσωπικό του αεροδρομίου και ταυτόχρονα με τη διοίκηση του ΚΤΕΛ να αυξάνει κατά 100% το εισιτήριο για την μετακίνηση των εργαζομένων από και προς το αεροδρόμιο.

Σήμερα καταδικάζονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να ζήσουν είτε χωρίς εισόδημα, είτε με τα ψίχουλα των 400 € του επιδόματος ανεργίας. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων  στο αεροδρόμιο, τα τουριστικά γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα.

Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα στην μεγαλοεργοδοσία μονομερώς, να απασχολεί όσους εργαζόμενους επιθυμεί και με όποιο τρόπο επιθυμεί, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο της εκ περιτροπής εργασίας ταυτόχρονα με την αναστολή και όταν δεν χρειάζονται να τους απολύει  όπως στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ενώ με τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ  εξασφαλίζουν «ζεστό παραδάκι» και φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, επιδότηση της εργασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με λεφτά από την δική μας φορολογία.

"google ad"

Όσο για τα λεγόμενα «υγειονομικά πρωτόκολλα» και την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όλα αυτά έχουν γίνει  «φύλλο και φτερό», προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

Όλες αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις που εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη την προηγούμενη δεκαετία πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, τώρα σε συνθήκες κρίσης τους ξεζουμίζουν για μια ακόμα φορά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!

Δεν θα τους περάσει. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό και τις μεταφορές είναι ελπιδοφόρες και δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας και αγωνιζόμαστε μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας:

  • ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ.
  • ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΡΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
  • ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. ΑΚΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΣΜΕΝΩΝ ΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.
  • ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  • ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΣΕΣ ΕΓΙΝΑΝ.
  • ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.
  • ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ.
  • ΑΚΥΡΩΣΗ ΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΕΦΟΡΙΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Τέλος δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για αύριο Παρασκευή 3/7 στις 10:00π.μ  έξω από το Επιμελητήριο Χανίων όπου τα Σωματεία Επισιτισμού και Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχουν απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους του νομού με αφορμή την επίσκεψη στα Χανιά του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...