21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών αλλά και ειδήσεις ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στα Χανιά

Ημερομηνία:

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων ολοκληρώθηκε το φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ-50 χρόνια ΚΝΕ» στο Φρούριο του Ιτζεδίν.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων εκατοντάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο των ιστορικών φυλακών του Ιτζεδίν. Στην είσοδο του χώρου είχε στηθεί μια καλαίσθητη έκθεση με αρχειακό υλικό και ντοκουμέντα από την περίοδο που το Φρούριο Ιτζεδίν λειτουργούσε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων. Ταυτόχρονα στο χώρο διακινούνταν μπροσούρα που επιμελήθηκαν η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ και οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ με όλο το αρχειακό υλικό που συγκεντρώθηκε για την ξεχωριστή ιστορία του Ιτζεδίν.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η πρωτοβουλία που πάρθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ με το μάζεμα υπογραφών με αίτημα να αποδοθεί το Φρούριο Ιτζεδίν στη χανιώτικη κοινωνία, να αναδειχτεί ως χώρος ιστορικής κληρονομιάς. Στο κέντρο του Φεστιβάλ δέσποζε η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, αφιερωμένη στα 100 χρόνια ηρωικής δράσης του ΚΚΕ και στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Δεκάδες μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι ξεναγήθηκαν οργανωμένα στην έκθεση, αλλά και στα θεματικά περίπτερα που στήθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ.

Για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ υπήρχε ξεχωριστό πρόγραμμα με πολύμορφες δραστηριότητες,παιδαγωγικά παιχνίδια,στον Παιδότοπο και σε ένα καινούριο στέκι που λειτούργησε για πρώτη φορά: «Το Κόκκινο Αερόστατο».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία τις μέρες του φεστιβάλ στο στέκι τους να γνωρίσουν τη ΚΝΕ, να συζητήσουν για το σχολείο που έχουν ανάγκη, για τη δυνατότητα να αλλάξει ο κόσμος. Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές παρακολούθησαν τη συζήτηση με τίτλο: «Με ένα like ξεκινάει η ζωή;». Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν στοιχεία για το πώς διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης, πώς κυβερνήσεις, εταιρείες και μυστικές υπηρεσίες έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε εκθέτουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκίνησε με συναυλία από το συγκρότημα : «Εναλασσόμενη Τάση».

Συνεχίστηκε το μουσικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Οι Εντέχνως Λαϊκοί , ο Μιχάλης Μπακατσάκης, οι Halicuti Band και το συγκρότημα της ΚΝΕ παρουσίασαν μουσικές που σημάδεψαν την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ.

Το αφιέρωμα αποτελούνταν από 5 ενότητες με τραγούδια που ενέπνευσαν αγωνιστικά το λαό, εξέφρασαν τα βάσανα και τις αγωνίες του, γέννημα μεγάλων, μακρόχρονων αγώνων του λαού μας με μπροστάρη το ΚΚΕ.

Οι ενότητες ήταν αφιερωμένες με τη σειρά στο εργατικό τραγούδι, στην ίδρυση του ΚΚΕ από τα σπλάχνα της εργατικής τάξης, στη πάλη του λαού τη περίοδο της Κατοχής και του ΔΣΕ , στους εξόριστους και φυλακισμένους κομμουνιστές, στο μέλλον που ανήκει στη εργατική τάξη.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η απαγγελία ποιήματος αφιερωμένο στα 100 χρόνια ΚΚΕ, από τον σκηνοθέτη Μιχάλη Αεράκη.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Κύριλλο Παπασταύρου μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συγκέντρωσε τη προσοχή των επισκεπτών του Φεστιβάλ. Στην ομιλία του ανέφερε:

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ στις φυλακές του Ιτζεδίν αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ, στα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα ενός λαού να ζήσει σαν αφέντης στον τόπο του. Από τα κελιά αυτών των φυλακών πέρασαν δεκάδες από τους καλύτερους αγωνιστές, στελέχη του Κόμματος, αγωνιστές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Αποτελεί λοιπόν δίκαιο και επίκαιρο το αίτημα που προβάλει η Κομματική Οργάνωση για αποκατάσταση του ιστορικού χώρου του Φρουρίου καθώς και του ιστορικού αρχείου των Φυλακών. Αίτημα που πρέπει να αγκαλιαστεί ευρύτερα……

Ενώ συνέχισε αναφερόμενος στις οξύτατες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις,στην στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ :

Οι ανταγωνισμοί στην περιοχή με αξονα τα ενεργειακά επιχειρηματικά σχέδια στην περιοχή της Ν/Α Μεοσογείου, στα ανοιχτά της Κρήτης και στα «συνορα» της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ αναζητώντας νέες πηγές ενέργειας είναι εκδηλοι και τέτοια εκφραση τους είναι και η κινητικότητα της Τουρκίας στη περιοχή. Τέτοιου είδους ανταγωνισμοί εκφράζονται ακόμα και στο ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική όπου η απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ μπλοκαριστηκε από την Κομισιόν αφού δεν εντάσσεται στον σχέδιο του Euroasia Interconnector που έχει ως στόχο την ενεργειακή διασύνδεση της ΕΕ με Κύπρο και Ισραήλ στην οποία η Κρήτη θεωρείται ενδιάμεσος σταθμός.

"google ad"

Ξέρουμε οτι όλα αυτές οι κόντρες γεννούν κινδύνους για το μέλλον και τις ζωές μας …. Γι’ αυτό οι κίνδυνοι αυτοί και οι απειλές στην Κρήτη έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Αφορούν την πολλαπλή αξιοποίηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς της βάσης της Σούδας. Οποιαδήποτε επέμβαση στην Συρία αλλά και ενδεχόμενη νέα εμπλοκή στη Λιβύη όπως έγινε και στο παρελθόν θα έχει την συμμετοχή της Αμερικάνικης βάσης.

Η Σούδα προσφέρεται ως το βασικότερο στήριγμα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ και άλλων μονάδων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για επιχειρήσεις ακόμα και , προς τη Μαύρη Θάλασσα, ή τον Περσικό Κόλπο και ακόμα παραπέρα . Συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή. Μαζί δε με τις εγκαταστάσεις των ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία. Αποτελεί προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με τα στελέχη των ΗΠΑ να έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει ότι οι πολεμικές επεμβάσεις τους στην περιοχή έως το Ιράκ θα ήταν αδύνατες χωρίς αυτήν.

….Στην Κρήτη έχουν γίνει επίσης παζάρια ήδη από την προηγούμενη ακόμα κυβέρνηση, τα οποία συνέχισε και η τωρινή, για τη μεταστάθμευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου…

Απ’ όλα αυτά γίνεται κατανοητό οτι γενικά η Ελλάδα και πιο ειδικά η Κρήτη όχι απλώς εμπλέκεται αλλά μπαίνει στο στόχαστρο των ενδοιμπεριαστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών. Ο κίνδυνος λοιπόν από μια ευρύτερη εμπλοκή περιφερειακή ή γενικευμένη δεν είναι γενικός και αφηρημένος αλλά πολύ συγκεκριμένος. Γι’ αυτό είναι επείγουσας ανάγκης η κινητοποίηση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας της Κρήτης απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο πριν είναι πολύ αργά. »

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την μεγάλη συναυλία από τη Γλυκερία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι ενώθηκαν σε μια μεγάλη παρέα. Το κέφι «άναψε» ακόμα περισσότερο μέσα από το αφιέρωμα της κορυφαίας ερμηνέυτριας στον Βασίλη Τσιτσάνη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...