19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Με τη συμμετοχή του ΙΤΕ Κρήτης η μάχη για την έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια!

Ημερομηνία:

Το Τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας συμμετέχει στο έργο KardiaTool διάρκειας 3,5 ετών που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Horizon 2020 με 4.9 εκ.€,  στο οποίο συμμετέχουν δεκατέσσερις εταίροι από δέκα διαφορετικές χώρες μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις.

Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια κάθε χρόνο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια διαταραχή που συνδέεται συχνά με κακή πρόγνωση, με επακόλουθη αύξηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας καθώς και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Στην  Ευρώπη, το κόστος που σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και συνδέεται κυρίως με τη νοσηλεία του ασθενούς.  Με μέσο χρόνο νοσηλείας τις 11 ημέρες, το κόστος νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια υπολογίζεται περίπου στα 23.000 ευρώ ανά ασθενή στην ηλικιακή ομάδα των 18-64 ετών.

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παγκοσμίως, εμφανίζονται νέες προκλήσεις σε σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγειονομικής περίθαλψης με προσιτό κόστος τόσο για τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας γενικότερα.

Στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας, η διάγνωση είναι περίπλοκη, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών κλινικών εκδηλώσεων της νόσου και τα συμπτώματα είναι συχνά μη συγκεκριμένα.

Στόχος του έργου αυτού είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας KardiaTool η οποία θα αποτελείται από δύο μέρη,  το KardiaPOC και το KardiaSoft.  Το KardiaPOC είναι μία φορητή και εύκολη στη χρήση  συσκευή η οποία επιτρέπει την μη επεμβατική, γρήγορη, ακριβή, ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση βιο-δεικτών σχετικών με την καρδιακή ανεπάρκεια από δείγματα σάλιου.

Το KardiaSoft είναι ένα σύστημα το οποίο, βασιζόμενο σε μοντέλα πρόβλεψης, αναλύει τα δεδομένα που προέρχονται από το KardiaPOC, καθώς και άλλα κλινικά δεδομένα του ασθενούς τα οποία προστίθενται από τον επαγγελματία υγείας, λειτουργώντας επικουρικά στη λήψη αποφάσεων για το πρωτόκολλο θεραπείας που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Τα αποτελέσματα του KardiaTool  θα επιτρέψουν τη γρήγορη, εύκολη και ταυτόχρονα αποτελεσματική διάγνωση, βελτιωμένη και εξατομικευμένη θεραπεία στο σημείο της περίθαλψης των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, διαδικασία που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την παροχή περίθαλψης και την ποιότητα ζωής των ασθενών και να μειώσει σημαντικά το κόστος του συστήματος περίθαλψης.

Η πλατφόρμα KardioTool έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής κατά την παρουσίασή της σε εκπροσώπους από τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο στην 5η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ – PATRAS IQ η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος» από τις 27 έως και τις 29 Απριλίου 2018 (http://www.kardiatool.eu/dissemination/Events/patras-innovation-quest).

Τα μέλη της κοινοπραξίας του έργου KardiaTool είναι:

  • École Normale Supérieure de Lyon (ENS) – France (συντονιστής έργου)
  • University of Pisa (UNIPI) – Italy
  • University of Ioannina (UOI) – Greece
  • University of Surrey – UK
  • University College Dublin – Ireland
  • Foundation for Research and Technology Hellas (FORTH) – Greece
  • CNM-IMB and ICMAB from the Spanish Research Council (CSIC) – Spain
  • Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR) – Italy
  • Fraunhofer Institute for Integrated Circuits IIS – Germany
  • Micronit Microtechnologies B.V. – Netherlands
  • BioTray – France
  • Imec – Belgium
  • ValoTec – France
  • EnaChip Inc. – USA
Κρητικό "χρώμα" στη μάχη για την έγκαιρη διάγνωση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...