23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με το βλέμμα στη Σύνοδο της Πέμπτης: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group

Ημερομηνία:

Βήμα – βήμα βαδίζει η κυβέρνηση, έχοντας ως πρώτο στόχο την καταγραφή της προόδου στα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να δηλώνει χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε ημερίδα του ΑΚΕΛ με θέμα: «Κύπρος-Ελλάδα», ότι μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Σήμερα, Δευτέρα, τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν και πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η οριστικοποίηση της συμφωνίας βρίσκεται πολύ κοντά «αρκεί οι έξω να δείξουν στοιχειώδη ευελιξία», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιμείνουν μέχρι τέλους στα θέματα των απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης στη Ρίγα της Λεττονίας έχει αυξημένο βάρος για την ελληνική υπόθεση.

Ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας και θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις τόσο με την Άγκελα Μέρκελ, όσο και με τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ζήτημα είναι, λέει κυβερνητικό στέλεχος, «αν εταίροι και δανειστές ασχοληθούν στη Ρίγα με το ελληνικό πρόβλημα, προς την κατεύθυνση να υπάρξει μια λύση ή αποφασίσουν να συνεχίζουν την πίεση παίζοντας με τον χρόνο και ένα ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός»

Μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην οποία θα αποφασισθεί η ανανέωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το τι θα συμβεί με την απομείωση της αξίας των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ.

Όπως τόνισε πρόσφατα από το συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.

3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.

4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.

left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...