16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Με υπογραφή Περιφερειάρχη και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO στο Υπουργείο Εξωτερικών ξεκινά η συνεργασία για την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την  UNESCO προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού και μέσα από την προσπάθεια για εγγραφή στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO των Μινωικών Ανακτόρων του νησιού, τη Σπιναλόγκα αλλά και από την ανάδειξη των γεωπάρκων Ψηλορείτη και Σητείας και του αποθέματος της βιόσφαιρας της Σαμαριάς. Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κατά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών παρουσία της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, της  Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κατερίνας Τζιτζικώστα, του  Philippe Pypaert επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης του Περιφερειακού Γραφείου Βενετίας της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη, και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρη Μιχελογιάννη και στελεχών της UNESCO, του Υπουργείου Εξωτερικών κ.α.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν σε ειδική εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα η οποία τόσο η ίδια όσο ο κ. Αρναουτάκης αλλά και η Γ.Γ. ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη, ο Philippe Pypaert και ο κ. Μιχελογιάννης, αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα της συνεργασίας που στοχεύει στην διάσωση, προώθηση και περαιτέρω ανάδειξη-προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης παράλληλα, τόνισε την στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στη Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στο νησί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό μας.
Από την πλευρά της  η κα. Βλαζάκη ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για την διαχρονική στήριξη της στην ανάπτυξη, προβολή του πολιτισμού μας, και αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια εκφράζοντας παράλληλα τον κοινό στόχο για ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων της Κρήτης στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ευχαριστώντας όλους για τις συνέργειες, είπε, ότι, με την υπογραφή του Μνημονίου ξεκινά μια νέα συνεργασία σήμερα με την Ελληνική Επιτροπή UNESCΟ με στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου πρωτοβουλιών και δράσεων με την Επιτροπή ώστε να προωθήσουμε τους δικούς μας στόχους.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ανέφερε τους στόχους αυτούς και συγκεκριμένα:

-Την επιτυχία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές UNESCO της Κρήτης που είναι η Σαμαριά, ο Ψηλορείτης η Σητεία, την οποία σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέσα από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ Κρήτης.

-Την προώθηση των φακέλων για εγγραφή στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO για τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα και την Σπιναλόγκα.

-Την προώθηση στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης προς εγγραφή στο σχετικό κατάλογο της UNESCO.

Έκθεση φωτογραφίας-Συνάντηση «Στρογγυλή Τράπεζα» για το Φαράγγι της Σαμαριάς-Λευκά Όρη, το βράδυ στην Αθήνα

Σήμερα Τρίτη 17 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί «Στρογγυλή Τράπεζα» και έκθεση φωτογραφίας για το Φαράγγι της Σαμαριάς-Λευκά Όρη.

Ειδικότερα στις 8 το βράδυ οργανώνεται στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Βιώσιμος Τουρισμός στη Μεσόγειο: Το Παράδειγμα της Κρήτης» στο Auditorium Theo Angelopoulos. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο

Καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου – Σίνα 31και τα εγκαίνια στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Στο στρογγυλό τραπέζι που θα προηγηθεί των εγκαινίων της έκθεσης, ο Philippe Pypaert, επικεφαλής του τμήματος Επιστήμης του Περιφερειακού Γραφείου Βενετίας της UNESCO για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό στην Ευρώπη θα αναφερθεί στα Αποθέματα της Βιόσφαιρας της UNESCO στη Μεσόγειο μέσα από τη σχέση Ανθρώπου και Φύσης για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο Δημήτρης Μιχελογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης, θα παρουσιάσει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Περιφέρειας Κρήτης που εστιάζει στους 3 φυσικούς τόπους της Κρήτης που είναι ενταγμένοι στα προγράμματα της UNESCO, δηλαδή το Φαράγγι της Σαμαριάς-Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και την Σητεία. Τέλος ο Sir Michael Llewellyn Smith, πρώην Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, ιστορικός και συγγραφέας θα αναφερθεί στο παρελθόν και το παρόν της Δυτικής Κρήτης μέσα από την εμπειρία των περιηγήσεων του σε αυτήν τα τελευταία 60 χρόνια. Θα διανεμηθεί δωρεάν η έκδοση του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων για το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη.

Έκθεση φωτογραφίας

Έκθεση φωτογραφίας για το Φαράγγι της Σαμαριάς και τα Λευκά Όρη από 17 έως τις 31 Οκτωβρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο με την ευκαιρία της μετάφρασης στα γαλλικά του βιβλίου Φαράγγι της Σαμαριάς- Καταφύγιο ζωής- ορμητήριο ελευθερίας (Les gorges de Samaria, refuge de biodiversité, bastion de liberté). Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την Περιφέρεια Κρήτης και το Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων με αφορμή το Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού 2017.

"google ad"

Η Κρήτη αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τους επισκέπτες της Ελλάδας και ίσως τον πιο πολυεπίπεδο και πολύμορφο προορισμό σε όλη την Μεσόγειο. Οι ταξιδιώτες πάντως την επισκέπτονται κυρίως για τις παραλίες και τα ξενοδοχεία της και λιγότερο για την ιδιαίτερη ενδοχώρα της, τα διαρκώς εναλλασσόμενα μοναδικά της τοπία ή την πραγματικά αυθεντική της γαστρονομία. Σήμερα, με ολοένα και περισσότερο μεμονωμένους ταξιδιώτες να έρχονται στην Κρήτη αναζητώντας ποιοτικό τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων, η περίοδος μοιάζει κατάλληλη ώστε η προσοχή να στραφεί προς το πραγματικά αυθεντικό κομμάτι της Κρήτης, τα εμβληματικά της βουνά με την ενδοχώρα που τα περιβάλλει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ