15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Με 182 ευρώ το μήνα ζουν 1,5 εκατ. Έλληνες – Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης, δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον

Ημερομηνία:

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το οικονομικό μέλλον των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με νέα έρευνα που κάνει λόγο για “έκρηξη” της φτώχειας από το 2019, με τους νεόπτωχους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και νέους να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, που είναι 382 ευρώ το μήνα. Από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ το μήνα. Μάλιστα στη χώρα μας στην κατηγορία των φτωχών-ανέργων τα επίσημα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, αφού σε αυτά εντάσσονται ο ένας στους δύο ανέργους (48%).

Οι συντάξεις μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και με τις συνολικά 22 μειώσεις που επέφερε οδηγήθηκαν σε νέες περικοπές. Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (σύστημα “Ήλιος” – Δεκέμβριος 2017) φαίνεται ότι σχεδόν μία στις τρεις συντάξεις σήμερα δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ το μήνα, ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων η μέση κύρια σύνταξη από όλα τα ταμεία διαμορφώνεται στα 722 ευρώ.

Όμως οι μειώσεις δε σταματούν εκεί. Η νέα περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019 αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τις παλιές κύριες και επικουρικές συντάξεις, αγγίζοντας τα 2,5 δισ. ευρώ.

Συνδυαστικά με τη νέα μείωση του αφορολόγητου που έρχεται, θα επηρεαστούν συνολικά όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας – 2,6 εκατομμύρια – καθώς θα απολέσουν από 1 έως 3 συντάξεις.

Οι μειώσεις που θα συντελεστούν με βάση το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς – κατά 18% – θα πραγματοποιηθούν ήδη μέσα στο 2018, καθώς οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν το Δεκέμβριο του 2018.

Κύμα περικοπών

Και πάλι όμως οι μειώσεις, οι περικοπές των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν περιορίζονται μόνο στο 18%. Από 1/1/2023 κάθε αύξηση στο ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης (λόγω ρήτρας ανάπτυξης) δε θα προστίθεται ως επιπλέον ποσό στη σύνταξη, αλλά θα συμψηφίζεται αφαιρούμενη για όσα χρόνια χρειαστεί από το υπόλοιπο της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της (άρθρ. 14, Ν. 4387/2016 και άρθρ.1, Ν. 4472/2017.

Με απλά λόγια, όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα εξισωθούν πλήρως με τους νέους, βάσει ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, το οποίο μάλιστα στην πλήρη εφαρμογή του θα δίνει συντάξεις 40 έως 50% μικρότερες σε σχέση με εκείνες του 2014.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους, εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχιας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων, δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι-φτωχοί άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ το μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχιας σήμερα.

Ήδη καταγράφεται ανακύκλωση της ανεργίας – με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους, γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Επισημαίνεται ότι, ήδη από την 1η/1/2018, όλοι οι μισθοί μειώνονται λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, ενώ την 1η/1/2020 επέρχεται και νέα περικοπή στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου – για δεύτερη συνεχόμενη φορά – στα 5.700 ευρώ.

«Στα 480 ευρώ θα πέσει η μέση σύνταξη!»

Σύμφωνα με νέα μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου κ. Σάββα Ρομπόλη, με τις μειώσεις που έρχονται το 2019-2020 η μέση σύνταξη, που σήμερα είναι 722 ευρώ, θα πέσει στα 480 ευρώ, και αν εφαρμοστεί το 2020 και η μείωση του αφορολόγητου, οπότε θα μπουν οι χαμηλές συντάξεις στη φορολόγηση, τότε η μέση καθαρή σύνταξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 450 ευρώ!

"google ad"

Όπως πολύ εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, με αυτά τα δεδομένα θεωρείται ότι θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση αυτής της κατηγορίας των ανθρώπων. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη η γενιά των “φτωχών” εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας που αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 360 ευρώ, καθιερώθηκε στην αγορά εργασίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Και όλα αυτά ενώ παράλληλα διευρύνεται και φτωχοποιείται ακόμη περισσότερο η γενιά των “φτωχών” εργαζόμενων, και δη των νέων, παρά τα πτυχία που φέρουν, που δημιουργήθηκε – για πρώτη φορά – με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με τα στοιχεία να θέλουν 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα να απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και με μισθούς “ψίχουλα”, με τα οποία σίγουρα κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει, πόσω μάλλον όταν έχει υποχρεώσεις και οικογένεια…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ