Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως για αντιδράσεις σε κλειστούς ναούς: «Φούσκωσε μια θάλασσα χριστιανικής αλαζονείας»

Κανένα σχόλιο

Η πανδημία του κορωνοϊού και η «ιχνηλάτησή» της, το κλείσιμο των Εκκλησιών, «οι δύσκολες αποφάσεις» της Πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ήταν το θέμα του κηρύγματος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας. «Γυρίσαμε στις Εκκλησίες μας. Ξαναμπήκαμε στους Ναούς μας. Ασπαστήκαμε τις εικόνες μας… Ιδωθήκαμε μεταξύ μας “πρόσωπο προς πρόσωπο”… Ήταν πρωτόγνωρα για μας όσα συνέβησαν. Όχι όμως, πρωτόφαντα στη ζωή της Εκκλησίας…», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως.

Σε μία προσπάθεια «ιχνηλάτησης του γεγονότος», όπως είπε χαρακτηριστικά, σημείωσε πως η πανδημία «έγινε αφορμή, πολλοί να πέσουν και πολλοί να σηκωθούν και ξεσκέπασε τις διαθέσεις πολλών» χριστιανών αδελφών μας. Εξάλλου, τον κυβερνήτη του πλοίου οι τρικυμίες, τον στρατηγό οι μάχες και τον ιερέα οι πειρασμοί, τον κάνουν να φαίνεται ποιος είναι…».

Αναφορικά με τη στάση της Πολιτείας είπε απευθυνόμενος στο Εκκλησίασμα:

"Sponsored links"

«Όλοι μας δοκιμαστήκαμε. Βλέπαμε κι ακούγαμε όσα είχαν προηγηθεί σε άλλες χώρες του πλανήτη και δοξάζαμε το Θεό που στην πατρίδα μας δεν πρυτάνευσαν οι δείκτες της οικονομίας, δεν επιλέχθηκαν οι αξίες της αγοράς αλλά προτάχθηκε η αξία “άνθρωπος”. Τόσο η Πολιτεία, όσο και η επιστημονική κοινότητα επέλεξαν δύσκολες αποφάσεις, που όμως μας προστάτευσαν. Για την Εκκλησία, ναι! δεν ήταν εύκολο να κλείσει τους Ναούς, όμως έπρεπε…».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Άνθιμος και στις αντιδράσεις.

«Κάποιοι δεν μπορούσαν να το καταλάβουν και βλέποντας την μέριμνα της κυβερνήσεως για τις χριστιανικές γιορτές μας, έφτασαν στο να λοιδορήσουν τα ιερά μας και την εμπειρία μας. Δεν πειράζει. Πάντα θα υπάρχουν συνάνθρωποί μας που επειδή δεν ξέρουν την πίστη μας, δεν την εκτιμούν σωστά… Κάποιοι άλλοι, δεν εμπιστεύθηκαν την Εκκλησία μας και είπαν και έγραψαν όσα διόλου δεν απέπνεαν ορθόδοξη χριστιανική πνευματικότητα. Και φούσκωσε μια θάλασσα χριστιανικής αλαζονείας, (με ποιο δικαίωμα θα μας κλείσουν τους Ναούς), έπνευσε ένας άνεμος Ορθόδοξου εγωισμού, (εμείς απαιτούμε τις Ακολουθίες μας), κροτάλισε ιεροκατηγορία, αλλά και κάθε μορφής κατάκριση (ενάντια σε ιεράρχες, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, γιατρούς, ερευνητές, αστυνομικούς). Γιατί; Τι μας έκαναν οι άνθρωποι; Δεν ήταν χριστιανική συμπεριφορά αυτή. Και πίσω από την ανωνυμία ή την ψευδωνυμία του διαδικτύου κατάντησε απάνθρωπος κανιβαλισμός…».

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως έκλεισε λέγοντας:

«Ας μην επιτρέψει ο καλός Θεός να ξαναζήσουμε τέτοια δοκιμασία, μα! Αν το κάνει, τότε η αγάπη Του ας μας βρει πάλι ενωμένους, πάλι μαζί, κανέναν χωριστά, όλη την Εκκλησία, χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς εγωισμούς, χωρίς αυθαιρεσίες, με σκοπό να διακονήσουμε και πάλι τον άνθρωπο, τον κάθε συνάνθρωπο, δηλαδή τον ίδιο τον Χριστό».

Σημειώνεται πως η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις εκκλησίες της Αλεξανδρούπολης, βάσει των όρων που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τις προϋποθέσεις που καθόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε σχετική της εγκύκλιο

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις