23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μια αναφορά στην 25ετη πορεία του ΚΡΗΤΗ 101,5 FM STEREO

Ημερομηνία:

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός που άνοιξε νέους δρόμους στα ερτζιανά της Κρήτης

Ο ΚΡΗΤΗ 101,5 FMSTEREO είναι ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός που εξέπεμψε στην Κρήτη με αρχική εμβέλεια ολόκληρο το νησί τα παράλια της Πελοποννήσου και τα γύρω νησιά (Κύθηρα, Αντικύθηρα, Κάρπαθο, κτλ)

Ξεκίνησε να εκπέμπει από το κέντρο της πόλης (Περίδου 10) 22 Ιουλίου του 1989.

Στα εγκαίνια του σταθμού που έγιναν μπροστά από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του μαζεύτηκε πλήθος κόσμου στην κεντρική διασταύρωση των Χανίων Αποκορώνου και Περίδου. Εκεί όμως που έγινε το πρωτοφανές ήταν στην τεράστια πανέμορφη περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα πρώτα γενέθλια του σταθμού 22 Ιουλίου του 1990.

Πλήθη κόσμου συνέρρεαν από όλα τα μέρη του Νομού ενώ υπήρχε ζωντανή επικοινωνία με τους ακροατές με ζωντανό επιτόπιο πρόγραμμα με διαγωνισμούς και δώρα προσφορά των καταστημάτων της πόλης.

Ήταν τόση η προσέλκυση του κόσμου που έκλεισαν, από την κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκλήθηκε, οι κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν στην περιοχή.

Ο KΡHTHFM ήταν πάντα μέσα στον παλμό των γεγονότων. Στα «Γεγονότα της Νομαρχίας» όπως έμειναν στην ιστορία μετέδιδε με ζωντανές ανταποκρίσεις όλες τις εξελίξεις με αποτέλεσμα να γίνει το σημείο αναφοράς για τα σημαντικά γεγονότα που εκτυλίσσοντο μπροστά στο Νομαρχιακό Μέγαρο με πρωταγωνιστή την Επιτροπή Αγώνα κατά των Βάσεων και της εξάρτησης.

Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος του ΚΡΗΤΗ FM και του υπευθύνου του σταθμού Νίκου Αγγελάκη που κατηγορήθηκε ως «υποκινητής σε στάση».

Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού εξόδου στο εξωτερικό και αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία.

Έγιναν καταγγελίες και στο ΕΣΡ.

Για όλα τα παραπάνω ο ΚΡΗΤΗ FM μετά από τις δικαστικές και ανακριτικές διαδικασίες απηλλάγη πανηγυρικά και μάλιστα του εδόθη δημόσιος έπαινος ότι επιτέλεσε την δημοσιογραφική του αποστολή με ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα υπηρετώντας την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Ο ΚΡΗΤΗ FM κάθε χρόνο έκανε πληθώρα εκδηλώσεων και συμμετείχε με χορηγίες σε όλο το γίγνεσθαι του Νομού.

Εκπομπές ποιότητας όλων των ειδών της μουσικής αλλά και διασκέδασης άφησαν εποχή.

Όπως των: Κώστα Σπανάκη, Γιώργου Βλαζάκη, Ζοζέφ Μπαζελιέ, «Χανιώτης» Παναγιώτης Φραγκεδάκης, Γιάννη Κατσώνη.

"google ad"

Παραγωγοί που διέπρεψαν στον τομέα της ραδιοφωνικής διασκέδασης ήταν Φίλιππος Μάργαρίτης
Μανόλης Κωνσταντάκης
Γιώργος Θαλασσινός

Κωστας Γουβερακης

Στον τομέα της ενημέρωσης δούλευαν πολλοί μαζί με τον διευθυντή του σταθμού όπως οι: Κατερίνα Πολύζου,Λαμπης Ταγματαρχης Δημητρης Καμπουρακης Μαρία Γαραντωνακη Μαρία Χαραλαμπάκη και άλλοι.

Γενικά ο Σταθμός λειτούργησε σα φυτώριο ανάδειξης νέων παραγωγών που στελέχωσαν στη συνέχεια και πολλά άλλα ΜΜΕ.

Ο ΚΡΗΤΗ 101,5 FM είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στα ΜΜΕ και συνυπάρχει κάτω από την ίδια στέγη με την καθημερινή εφημερίδα (από το 1981) ΑΓΩΝΑΣ της ΚΡΗΤΗΣ www.agonaskritis.gr και του πρώτου Τηλεοπτικού Σταθμού της Κρήτης (23 Αυγουστου 1990) ΚΡΗΤΗ TV1.

Το 1995 μαζί με την ΚΡΗΤΗ TV1 διοργάνωσε το 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη και ο ρόλος των δημοσιογράφων» στα Χανιά. Οακριβήςτίτλοςτουσυνεδρίουήταν: “Regional Broadcasting in Europe and the role of journalist”.

Το συνέδριο έγινε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα ΜΜΕ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας.

Ήταν τριήμερο , 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου 1995 και έγινε με τη συνδιοργάνωση του τότε Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ.

Κλείνοντας αυτή την αναφορά μας στην 25ετη πορεία του ΚΡΗΤΗ FMπρέπει να τονίσομε ότι ο Σταθμός συνεχίζει στελεχωμένος με μεγάλα ονόματα της Δημοσιογραφίας όπως ο Άρης Χατζηστεφάνου, ο Κώστας Βαξεβάνης, έχει επίσης την επίσημη συνεργασία με τον SKAI ενώ πλαισιώνεται από άριστους μουσικούς παραγωγούς και στη νέα περίοδο απ’ το Σεπτέμβρη ετοιμάζει ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με την πλαισίωση καταξιωμένων συνεργατών στους τομείς της Δημοσιογραφίας και της μουσικής.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...