23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μια ανιστόρητη και διχαστική απόφαση για την Κατοχή και την Αντίσταση της Κρήτης πρέπει να ανακληθεί!

Ημερομηνία:

Από το fb του Αριστομένη Συγγελάκη

Δεν είναι, ίσως, ευρύτερα γνωστό ότι οι Γερμανοί δεν αποχώρησαν από την Κρήτη τον Οκτώβριο του 1944. Παρέμειναν στην Οχυρά Θέση Χανίων φέροντας οπλισμό και συνεχίζοντας ή και εντείνοντας την τρομοκρατική τους δράση εναντίον του υπερήφανου Κρητικού Λαού και της Εθνικής Αντίστασης έως τον Ιούλιο του 1945! Το παραπάνω έγινε δυνατόν κατόπιν μίας επαίσχυντης συμφωνίας με τους Βρετανούς, με την οποία ουσιαστικά οι τελευταίοι, με ανείπωτο κυνισμό και στοχεύοντας στην μεταπολεμικό έλεγχο της Ελλάδας, χρησιμοποίησαν τα γερμανικά στρατεύματα για την εκκαθάριση της Δυτικής Κρήτης από τις δυνάμεις του ΕΑΜ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ απελευθερώθηκαν τον Οκτώβρη του 1944 οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης, στο νομό Χανίων οι Γερμανοί συνέχισαν τις δολοφονικές εκκαθαριστικές επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων του ΕΛΑΣ με πιο σημαντικές μάχες τη Μάχη Μυλωνιανών Βαρυπέτρου (15.10.1944), τη Μάχη της Παναγιάς (12.11.1944), τη μάχη του Βαφέ (8.12.1944), η μάχη Καμάρας Κολένι (26.3.1945), τη μάχη στον Άστρικα (Μάρτης (1945).

Το παράδοξο όμως είναι ότι 75 χρόνια μετά ένας ανώτατος θεσμικός φορέας της χώρας μας, η Περιφέρεια Κρήτης, επιλέγει να τιμήσει την επαίσχυντη γερμανοβρετανική συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται περί λα΄θους και αμέλειας που θα διορθωθεί σύντομα.

Εξηγούμαι:

Πριν λίγο καιρό, εν μέσω τοπικής καραντίνας στο νομό Ηρακλείου και χωρίς ΚΑΜΙΑ διαβούλευση, ελήφθη, κατά πλειοψηφία, μία εντελώς λανθασμένη και επιεικώς απαράδεκτη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης για την καθιέρωση της 10ης Μαΐου σε «δημόσια αργία τοπικής σημασίας» και την αναγνώρισή της ως «ημέρα Ευρωπαϊκής Ειρήνης», που «σηματοδοτεί τη λήξη του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου». Η εισήγηση ήταν του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη κατόπιν πρότασης του ιστορικού Αντώνη Σανουδάκη.

Πρόκειται για μία ανιστόρητη και διχαστική απόφαση. Και εξηγούμαι:

– Επιστημονικά είναι απαράδεκτη γιατί οι τελευταίοι Γερμανοί δεν αποχώρησαν από την Οχυρά θέση Χανίων στις 10.5.1945 αλλά, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, στις αρχές Ιουλίου 1945, δύο ολόκληρους μήνες μετά την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ!!! Μάλιστα τα γερμανικά στρατεύματα διέπραξαν εκτελέσεις Κρητών πολιτών στον Αλικιανό Χανίων στις αρχές Ιουνίου 1945!

– Πολιτικά είναι απαράδεκτη και ψυχροπολεμική γιατί αντί να τιμούμε τη μεγαλειώδη Κρητική Αντίσταση, η συγκεκριμένη απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης ζητά να τιμηθεί η επαίσχυντη συμφωνία Βρετανών και Γερμανών για την παραμονή των τελευταίων με τον οπλισμό τους στην Κρήτη και μάλιστα με την άδεια να συνεχίζουν οι Γερμανοί τα εγκλήματά τους εναντίον του κρητικού λαού, δολοφονώντας αντάρτες και πολίτες επί μήνες, παρά την αποχώρησή τους από την υπόλοιπη Ελλάδα).

Και τέλος, είναι εθνικά απαράδεκτη και επιζήμια γιατί μεταφέρει τη συζήτηση από το έπος της Εθνικής Αντίστασης και τη συμβολή των Συμμάχων στη συντριβή του ναζισμού, μία συζήτηση που ενώνει τους Έλληνες, στον διχασμό που ακολούθησε την απελευθέρωση (Δεκεμβριανά, Λευκή Τρομοκρατία κλπ που οδήγησαν στον αδελφοκτόνο Εμφύλιο) με σαφέστατα αρνητικό το ρόλο των Βρετανών.
Για τους λόγους αυτούς – και όχι μόνο – πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Είναι απαίτηση ευρύτατων δυνάμεων απ’ όλο το δημοκρατικό τόξο. Θα αποτελέσει, δε, μία έντιμη και θαρραλέα απόφαση, που θα ενώσει τους Κρήτες σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, που πρέπει να διατηρήσουμε αρραγές το εθνικό δημοκρατικό μέτωπο!
Σημειώνω ότι σήμερα συζητείται, κεκλεισμένων των θυρών όπως ενημερωθήκαμε, ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία ζητά την ανάκληση της απόφασης – εισήγησης της Περιφέρειας Κρήτης προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Ας ελπίσουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα βρει τη δύναμη και το θάρρος να ανακαλέσει την ανιστόρητη και ατεκμηρίωτη απόφαση που έλαβε βιαστικά, χωρίς τον απαιτούμενο διάλογο και δημόσια διαβούλευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μία νέα υπόθεση Ρίχτερ!…Χρειαζόμαστε ημερομηνίες και αποφάσεις που ενώνουν τους Κρήτες και τους Έλληνες και όχι ημερομηνίες και αποφάσεις που μας διχάζουν! Γι’ αυτό έχει ύψιστο συμβολισμό η Μάχη της Κρήτης, μία επέτειος που δεν πρέπει να αποδυναμωθεί από την τοξική 10η Μαϊου 1945!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία είναι από τον Απρίλιο του 1941: φάλαγγα της Λουφτβάφε σε κάποια σύντομη στάση για ξεκούραση και οδηγίες. Σ’ ένα από τα φορτηγά έχει αναρτηθεί ως λάφυρο μία ελληνική σημαία, ενώ τη μάσκα του οχήματος “διακοσμεί” ένα βρετανικό κράνος. Η κάθοδος των Γερμανών στην Ελλάδα έγινε υπό συνθήκες θριάμβου (φωτογραφία και σχόλια Γεράσιμου Βέβη, δημοσιογράφου – ερευνητή – συλλέκτη)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...