15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα: “Οι Κρήτες Σπουδαστές την περίοδο της Δικτατορίας” και μία σημαντική παράλειψη

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Σαρρή

Σωστή, αναμφισβήτητα, ενέργεια, με στόχο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, αποτελεί η πρωτοβουλία του  Ίδρύματος  της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Εθνικού Ίδρυματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» να διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η Φοιτητική Ένωση Κρητών και οι εθνοτοπικοί Φοιτητικοί Σύλλογοι την περίοδο της δικτατορίας» τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και ώρα 16.30, στον χώρο εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22, είσοδος από οδό Σουρή) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τα μέλη της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών και των άλλων εθνοτοπικών Φοιτητικών Συλλόγων θα παρουσιάσουν γεγονότα από τη δράση τους τα δύσκολα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας. Οι καθοριστικές Γενικές Συνελεύσεις, τα έντυπα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της λογοκρισίας, οι συναυλίες και όλες οι ενέργειες των φοιτητών που αποτέλεσαν αχτίδες δημοκρατίας στη σκοτεινή επταετία της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Ομιλητές θα είναι οι Νικόλαος Παπαδάκης, Βασίλης Πεντάρης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Κοροβέσης, Στέφανος Τζουμάκας, Θωμάς Τσάκας, Γιώργος Φιλιππάκης, Γιάννης Ντερμανάκης, Μιχάλης Βεργανελάκης, Κώστας Μανουσάκης, Νίκος Γεωργακάκης, Γιάννης Νισταζάκης, Κώστας Γιανναδάκης και Λεωνίδας Καλλιβρετάκης.Την ημερίδα θα συντονίσουν οι Κώστας Γαλάνης, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γιώργος Καλαϊτζάκης και Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Όμως από την σύνθεση του πάνελ απουσιάζουν κατά παράδοξο τρόπο εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του ονομαστού  Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών (1966-1968), υπό την ηγεσία του μπροστάρη της γενιάς του Δεύτερου Ανένδοτου αγώνα Μανόλη Συμβουλάκη από το Φρε Αποκορώνου, σπουδαστή Γεωπονίας, μια εμβληματική προσωπικότητα του φοιτητικού κινήματος της περιόδου αυτής που δυστυχώς έχασε την ζωή του σε ηλικία 25 ετών στο αεροπορικό δυστύχημα της Κερατέας το 1969….Η απουσία αυτή αποτελεί μια κραυγαλέα παράλειψη.

Η Χούντα μάλιστα των συνταγματαρχών ενοχλημένη από την δράση του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών που αποτελούσε  το κύριο ορμητήριο των δημοκρατικών αγώνων της εποχής με την αιτιολογία ότι δεν είχε αποδοθεί στο Υπουργείο Πρόνοιας το ένα δέκατο των εισπράξεων μια λαχειοφόρου αγοράς καταλόγισαν ένα σοβαρό ποσό  «αλληλεγγύως  και αδιαιρέτως» σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του  με αποτέλεσμα επειδή λόγω αδυναμίας εξώφλησης υπήρχε  κίνδυνος σύλληψης μας από το Σπουδαστικό τμήμα της διαβόητης Ασφάλειας διακόψαμε την λειτουργία του το 1968.

Πληροφορηθήκαμε δε αργότερα ότι έγινε διάρρηξη των γραφείων του Συλλόγου και αφαιρέθηκαν έγγραφα και χρήσιμα αντικείμενα πιθανότατα από όργανα της δικτατορίας, που έψαχναν για ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος μας.

Η απόφαση του Υπουργείου Πρόνοιας της Χούντας των Συνταγματαρχών που ουσιαστικά ακυρώνει τη λειτουργία του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών

Διαβάστε επίσης:

– Αναφορά στον ιστορικό Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών με αφορμή την ημερίδα για τη Φοιτητική Ένωση Κρητών – Σπάνια ντοκουμέντα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ