19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μια ζούγκλα δίπλα στα Χανιά – Το Φαράγγι των Μποριανών | Φωτός

Ημερομηνία:

Το καταπράσινο φαράγγι των Μποριανών στα Καράνου ξεκινάει από τον οικισμό Μποριανά και καταλήγει στον Μαυροπηλιώτη ποταμό μετά από περίπου 1800 μέτρα πορείας μέσα σε εξαιρετικά διαμορφωμένο μονοπάτι. Κατά μήκος του υπάρχουν γκρεμισμένος νερόμυλος, σπηλιές, οι είσοδοι των παλιών λατομείων από την απόπειρα εξόρυξης σιδήρου (γνωστά στην περιοχή ως λατομεία Αβέρωφ), η αναπαράσταση καμινιού όπου παλιότερα παρήγαγαν κάρβουνα, και στοές από πλούσια βλάστηση.

Η βλάστηση σε όλο το μήκος των 1800 μέτρων της διαδρομής μέσα στο Μποριανό φαράγγι είναι οργιώδης, με παρθένο δάσος από υπεραιωνόβια πλατάνια, τυλιγμένα από κισσούς, θυμίζοντας πραγματικά τροπική ζούγκλα από την εξαιρετικά πυκνή βλάστηση σε σημείο που να μην φαίνεται ο ήλιος, με άγριες καστανιές και ελιές στην αρχή της διαδρομής.

Το μονοπάτι είναι πολύ στρωτό και βατό, πάνω σε χώμα κυρίως αλλά και πετρώδες σε ορισμένα σημεία, άριστα σηματοδοτημένο με ενημερωτικές ξύλινες επιγραφές ανά 500 μέτρα για το υπολοιπώμενο κομμάτι.

DSCF3433

DSCF3475

DSCF3450

DSCF3486

DSCF3494

Το Μποριανό φαράγγι ή φαράγγι του Καράνου είναι παράλληλο με το φαράγγι Κυδώνι έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά όπως την απίστευτα οργιώδη βλάστηση που τα περιβάλλει καταλήγοντας στην περιοχή Μαύρα Πηλά.

Κατά τη διάρκεια της διάσχισης του φαραγγιού μέσα από την κοίτη του συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίος διαρρέει το φαράγγι σε όλο το μήκος του, δίνοντας ζωή σε ένα παρθένο τοπίο, το οποίο αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο.

DSCF3518

DSCF3560

DSCF3554

DSCF3540

"google ad"

DSCF3529

DSCF3525

Ο Μαυροπηλιώτης ποταμός έχει τρεχούμενο νερό 9 μήνες το χρόνο, οπότε τεκμηριώνεται και η άγρια και πυκνή βλάστηση του φαραγγιού.

Το Μποριανό φαράγγι είναι το δυτικότερο από τα 2 φαράγγια που εδράζονται στα Καράνου, είναι κατάφυτο με πλούσιο παρθένο δάσος, τοπίο σίγουρα διαφορετικό από το σύνηθες της Κρήτης το ξηροθερμικό με τους θαμνότοπους και τα γυμνά από βλάστηση βουνά της.

DSCF3575

DSCF3708

DSCF3701

DSCF3691

DSCF3662

DSCF3634

DSCF3625

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του φαραγγιού είναι τα παλαιά λατομεία Αβέρωφ τα οποία είχαν διανοιχθεί για την εξόρυξη σιδήρου, αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν, ένας παλιός γκρεμισμένος νερόμυλος, το σπήλαιο Νεραμιάς και άλλα μικρότερα σπήλαια, αναπαράσταση παλιού ασβεστοκάμινου που παρήγαγε κάρβουνα, η πετρόκτιστη γέφυρα στην αρχή του μονοπατιού και φυσικά το ατελείωτο πράσινο που δεν το χορταίνει το μάτι.

DSCF3711

DSCF3873

DSCF3850

DSCF3807

DSCF3769

DSCF3754

DSCF3713

Μετά από 2 ώρες περίπου περπατήματος το φαράγγι καταλήγει σε ένα ξέφωτο στην περιοχή Μαύρα Πηλά όπου συναντάμε τον Μαυροπηλιώτη ποταμό ο οποίοες είναι παραπόταμος του ποταμού Πλατανιά από τη νότια όχθη του, εκεί υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος αναψυχής και ανάπαυσης από το δήμο Πλατανιά.

Στη συνέχεια ακολουθώντας το παρόχθιο μονοπάτι του Μαυροπηλιώτη μετά από πορεία 500 μέτρων συναντάμε τη νότια είσοδο του φαραγγιού Κυδώνι.

Κείμενο: iakovos-xania.blogspot.gr

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...