17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μια ημερίδα σκοπιμότητας

Ημερομηνία:

Με γενικολογίες και μια ουσιώδη παράλειψη διεξήχθη προχθές (;;;) η ημερίδα για την αντιδικτατορική δράση των Κρητών και άλλων τοπικών φοιτητικών οργανώσεων από άλλα μέρη της χώρας στην μικρή αίθουσα της Βουλής.

Δυστυχώς δεν υπήρξε καμιά σημαίνουσα ανακοίνωση. Εκτός της ομολογίας του Νίκου Παπαδάκη προέδρου του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος ότι τους μετέφεραν με φρούρηση στο γραφείο του τότε πανίσχυρου πρωτεργάτη της Χούντας Πατακού που τους έδωσε συμβουλές επί αρκετή ώρα και εκεί συζήτησαν περί του πρακτέου και των περαιτέρω.

Όλα βέβαια έχουν τη σημασία τους και πρέπει να καταγράφονται προς τι όμως η παράλειψη έστω και μιάς αναφοράς στον Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών;

Τόσο πολύ φοβούνται, και νεκρό, τον Μανώλη Συμβουλάκη και τους στενούς συνεργάτες του, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών;

Κάποιοι ίσως θυμήθηκαν την εμπλοκή του Μανόλη Συμβουλάκη που ήλθε λίγο πριν την δικτατορία στα Χανιά ως υπεύθυνος της ΕΔΗΝ Κρήτης με εντολές να καθάρει την τοπική οργάνωση Χανίων που εστεγάζετο τότε πάνω από το καφέ «Ήλιον» (εκεί που είναι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς από πάνω)

Ίσως να μην του συγχώρεσαν ποτέ ότι δεν ενεπλάκη σε φράξιες συγκροτημάτων και άλλων συμφερόντων που αντιμάχοντο την επικυριαρχία του Ανδρέα Παπανδρέου στην οργάνωση της ΕΔΗΝ Χανίων.

Έτσι κι αλλιώς ο Σύλλογος Κρητών Σπουδαστών έγραψε θαυμαστή ιστορία αγώνων σε παγκρήτιο και πανελλαδικό επίπεδο γι’ αυτό και κυνηγήθηκε το 1968. θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας οι μεγάλες εξορμήσεις του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών στην Κρήτη με τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου όπως και η μεγάλη συνεστίαση που οργάνωσε στο κέντρο «Εσπέρια» των Αθηνών με τους χιλιάδες που παρευρέθηκαν με τιμώμενο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τέλος πάντων όσο και αν επιχειρούν ορισμένοι να αλλοιώσουν ή να παραλλάξουν την Ιστορία με δήθεν άδολες παραλείψεις δεν δικαιολογούνται.

Ο Μανόλης Συμβουλάκης και οι στενοί συνεργάτες και συναγωνιστές του ενοχλούσαν πολύ και ήταν μισητοί επειδή δεν είχαν μπει σε καλούπια και δεν είχαν εμπλακεί σε παρατράγουδα…

Ήταν μέγας κίνδυνος για τα κατεστημένα και τους χουντικούς σωτήρες γι’ αυτό και πολλοί, τότε που σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα της Κερατέας, είπαν: Λες να το ρίξαν για να ξεμπλέξουν από τον Μανόλη;

Νίκος Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...