23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μια μελισσοκομική μονάδα από την Κρήτη που επεκτείνεται στις διεθνείς αγορές

Ημερομηνία:

Με πολύχρονη και δυναμική παρουσία στην Ελλάδα και εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην Γαλλία, την Αγγλία και την Γερμανία καθώς στον Καναδά και στις ΗΠΑ, που κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς, η Κρητική μελισσοκομική μονάδα «Μελίγυρις» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πετυχημένου ελληνικού επιχειρείν το οποίο βασίζεται στην σκληρή δουλειά, την καινοτομία και στην ποιότητα στα προϊόντα που παράγει.

Έχοντας ακολουθήσει τη μελισσοκομική παράδοση της οικογένειάς μας από το 1920, δημιουργήσαμε τη μελισσοκομική μονάδα «Μελίγυρις», η οποία ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση μελιού το οποίο συλλέγεται από άγρια βότανα, χαρακτηριστικά της χλωρίδας της κρητικής γης, αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Μανόλης Στεφανάκης, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στη μελισσοκομία και τον ποιοτικό έλεγχο του μελιού.

Η πρακτική του εμπλοκή στη μελισσοκομία βοήθησε πολύ στη μελέτη της σχέσης μεταξύ του μικροκλίματος και της βιοποικιλότητας σε συνάρτηση με το υψόμετρο, τη σχετική υγρασία, τη χημική σύσταση του εδάφους και πως αυτά επηρεάζουν τα βιοχημικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου μελιού, κάτι που «αποτυπώθηκε» στην παραγωγική διαδικασία της μελισσοκομικής μονάδας.

Ο Μανόλης Στεφανάκης δίνει έμφαση και εύσημα στους ανθρώπους που τον πλαισιώνουν, στο ανθρώπινο δυναμικό της μονάδας παραγωγής και τυποποίησης μελιού στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους που με επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία αλλά και μεράκι παράγουν ένα εξαιρετικής ποιότητας μέλι.

Επισημαίνει επίσης ότι οι εγκαταστάσεις της μονάδας είναι πιστοποιημένες από την TUV NORD με το σύστημα ασφαλείας τροφίμων ΙFS (International Food Standard ) διασφαλίζοντας απόλυτα την άριστη ποιότητα των προϊόντων που φθάνουν στον τελικό καταναλωτή, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στης μέρες μας.

Οι εξαγωγές δεν είναι εύκολη υπόθεση – Η συμβολή της Eurobank

Πώς όμως κατάφερε η εταιρία να επεκταθεί και σε αγορές εκτός εθνικών συνόρων και μάλιστα εν μέσω της κρίσης; «Οι εξαγωγές δεν είναι μία εύκολη ιστορία», τονίζει ο Μανόλης Στεφανάκης. Η μεγάλη δυσκολία στις ξένες αγορές είναι η τιμή λιανικής του προϊόντος. Γενικά το ελληνικό μέλι είναι πιο ακριβό σε σχέση με το μέλι άλλων χωρών. Η υψηλή τιμή προκύπτει κατ’ αρχάς από την μειωμένη ποσότητα συλλογής ανά κυψέλη, σε ετήσια βάση, σε σχέση με άλλες χώρες στο κόσμο, λόγω του ότι τα σπάνια φαρμακευτικά βότανα χλωρίδας του τόπου μας, μας δίνουν μικρότερη ποσότητα νέκταρ. Στο νέκταρ όμως αυτό έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολλά οφέλη για τον άνθρωπο.

Ο μοναδικός τρόπος για να υπερνικήσουμε τη δυσκολία αυτή είναι με την έντονη επικοινωνία και διαφήμιση της άριστης ποιότητας των Ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Εμείς θέλουμε να ξεκινήσουμε να δίνουμε έμφαση στο δικό μας σημείο διαφοροποίησης: την παραγωγή μελιού από κρητικά αγριοβότανα που βοηθούν στην ευεξία και είναι άρτια συνδεδεμένα με την υγιεινή διατροφή και την ισορροπία του οργανισμού.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται και στην καθοριστική συμβολή της Eurobank και ειδικότερα της υπηρεσίας διεθνούς εμπορίου Exportgate. Εκτός από την προβολή της επιχείρησης, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλεία για την μονάδας μας. Λαμβάνουμε ηλεκτρονική ενημέρωση τελωνειακών ή άλλων περιορισμών και εργαλεία υπολογισμού κόστους εξαγωγών, μπορούμε να εντοπίσουμε συνεργάτες και έχουμε πρόσβαση σε προσκλήσεις ενδιαφέροντος παγκοσμίως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που πολύ δύσκολα μπορεί να εξασφαλίζει κανείς μόνος του.

Σε συνδυασμό με την συμμετοχή μας σε διμερείς συναντήσεις, μέσω του προγράμματος επιχειρηματικών αποστολών «Go International» της Eurobank, έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε το εξαγωγικό μας δίκτυο, αναφέρει ο κ.Στεφανάκης.

Ποια όμως είναι η φιλοσοφία της μονάδας με την οποία αναπτύσσεται; Συνίσταται στην υποχρέωσή μας να διατηρούμε τα υψηλά χαρακτηριστικά του ελληνικού μελιού και να τα αναδείξουμε δημιουργώντας μια ιδιαίτερη διατροφική κουλτούρα στους καταναλωτές. Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι η δημιουργία ποικιλιακών μελιών από άγρια βότανα και σπάνια Ελληνικά φρύγανα που έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαία Ελλάδα.

Στοχεύουμε σε καταναλωτές που επιζητούν τη σωστή διατροφή και ενδιαφέρονται για την ευεξία τους (wellness), αναφέρει. Η γκάμα των προϊόντων της μονάδας αποτελείται από 8 κύριους κωδικούς μελιού, όλοι με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. μέλι από άνθη λεμονιάς & πορτοκαλιάς, ιδανικό για το τσάι και τα γλυκά, μέλι από βελανιδιές και καστανιές με χαμηλό γλυκαιϊμικό δείκτη), πολλά από τα οποία έχουν διεθνείς διακρίσεις.

Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση καταχώρισης του «Πευκοθυμαρόμελου Κρήτης» (Pefkothymaromelo Kritis) στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) και η εταιρία Μελίγυρις θα μπορεί να προσφέρει το σπάνιο αυτό μέλι προστατευμένης ονομασίας στους καταναλωτές της ενώ το 2018 δημιουργήθηκε ένα νέο προϊόν «μέλι με μαλοτήρα», ένα σπάνιο κρητικό βότανο γνωστό ως το «τσάι του βουνού της Κρήτης».

H μαλοτήρα αποτελεί ένα φαρμακευτικό βότανο κατά των κρυολογημάτων, των παθήσεων του στομάχου και του αναπνευστικού καθώς και μία νέα σειρά πευκόμελου συνδυασμένο με ξηρούς καρπούς. Στόχος μας για το 2019, είναι η ανανέωση των συσκευασιών μας και ο σχεδιασμός νέων συσκευασιών δώρου.

"google ad"

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της εταιρίας;

Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά μέσα από την τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας, την ανανέωση της προϊοντικής συλλογής μας και των συσκευασιών της και τη δημιουργία επικοινωνιακού πλάνου σχεδιασμένο για την κάθε αγορά (σημεία λιανικής delicatessen Ελλάδας και εξωτερικού, ξενοδοχεία, καταστήματα υγιεινής διατροφής κλπ).

Μέσα στα πλαίσια πανεπιστημιακών προγραμμάτων φοιτητών που επισκέπτονται την Κρήτη, κυρίως από την Αμερική, τα τελευταία τρία χρόνια, μας έχουν ζητήσει να γίνονται επισκέψεις στην παραγωγική μας μονάδα ώστε οι φοιτητές να γνωρίσουν τον τρόπο παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης του μελιού μας. Αυτό μας οδήγησε στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό πλάνων για την μεταλαμπάδευση της γνώσης μας , ώστε να βοηθήσουμε, ιδιαίτερα τους νέους, να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο της μέλισσας και να έχουν την δυνατότητα να γεύονται και να αναγνωρίζουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, αναφέρει ο κ.Στεφανάκης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...