Μιχ. Βλαχάκης με αφορμή το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Όλα τα project έχουν κολλήσει, λόγω της αναβλητικότητας και του συγκεντρωτισμού του Βάμβουκα

Κανένα σχόλιο

Στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για τα Χανιά από την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου αλλά και από τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται λόγω της αναβλητικότητας και του συγκεντρωτισμού που διακρίνει τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, αναφέρεται σε κείμενό του ο πρώην Αντιδήμαρχος Χανίων κ. Μιχάλης Βλαχάκης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ένα πάγιο αίτημα της Χανιώτικης κοινωνίας φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, των τεσσάρων Βουλευτών του Νομού μας, του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και της Δημοτικής Αρχής.

"Sponsored links"

Κοινός στόχος όλων, η παραχώρηση της συνολικής έκτασης του Στρατοπέδου στην Χανιώτικη κοινωνία για την δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Σήμερα, η ευκαιρία φαντάζει μοναδική, έτσι ώστε να αποκτήσουν τα Χανιά 54 στρέμματα για να καλύψουν τωρινές αλλά κυρίως αυξημένες μελλοντικές ανάγκες πρασίνου, κοινωφελών, αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εγκαταστάσεων.

Το έναυσμα δόθηκε από την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, η οποία ήρθε να προστεθεί σε ένα πακέτο “δώρων της Κυβέρνησης” πολλών δις ευρώ, προς τον Δήμαρχο Χανίων.

Χωρίς χρονοτριβές και αξιοποιώντας στο έπακρο τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που του “χαρίστηκαν”, ο Δήμαρχος Χανίων όφειλε να αποδόσει στη κοινωνία έργα και υπηρεσίες, όπως την ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς, την κατασκευή οκτώ σχολείων & την ανάπλαση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας μέσω ΣΔΙΤ, την μελέτη κατασκευής της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης κτλ).

Είναι ιδιαιτέρως απογοητευτική η διαπίστωση όλων όσων “παροικούν στην Ιερουσαλήμ”, ότι όλα τα παραπάνω project εδώ και πολύ καιρό έχουν κολλήσει, κυρίως λόγω της αναβλητικότητας και του συγκεντρωτισμού που διακρίνει τον κύριο Βάμβουκα.

Ο καθορισμός των χρήσεων του Στρατοπέδου έτσι ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της κοινωνίας αποτελεί την πρώτη και θεμελιώδη υποχρέωση του Δήμου Χανίων στα πλαίσια της συμφωνίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για την παραχώρηση του στρατοπέδου για 99 χρόνια στο Δήμο έναντι ενοικίου, το master plan και η οικονομοτεχνική μελέτη αποτελούν απαραίτητη διαδικασία σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, προκειμένου να καταστεί το Στρατόπεδο ανενεργό έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησής.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις, όλων αυτών που θέλουν να μειώσουν την επιτυχία της καταρχήν συμφωνίας, επικεντρώνουν την κριτική τους στο οικονομικό αντίτιμο του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που προσδιορίζεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Με περίσσιο ζήλο, προσπαθούν να αποδομήσουν τη μόνη ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση, προτάσσοντας το ετήσιο τίμημα ως ιδιαιτέρως υψηλό και αποτρεπτικό για τα οικονομικά του Δήμου μας.

Ως πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων, σας διαβεβαιώνω ότι το ετήσιο μίσθωμα για το οποίο γίνεται “θόρυβος” ενδεικτικά θα κυμανθεί ανάμεσα στο 0,066% με 0,12% του φετινού προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων, ή εάν επιθυμείτε ένα άλλο συγκριτικό στοιχείο, το μίσθωμα της έκτασης του Στρατοπέδου αποτελεί υποδεέστερο χρηματικό ποσό των τόκων που εισπράττει ετησίως ο Δήμος Χανίων από το Τραπεζικό Σύστημα.

Επιπροσθέτως όταν περιέλθουν τα 54 στρέμματα και οι εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων, ΜΟΝΟ από την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών που σήμερα φιλοξενούνται στην Γρηγορίου Ε, σε κάποιο από τα ενεργά κτίρια που υφίστανται εντός του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ο Δήμος Χανίων, θα απαλλαγεί από ετήσια δαπάνη που ανέρχεται σήμερα στα 97.000,00 ευρώ.

"Sponsored links"

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι επιζήμια για το Δήμο διότι κατά αυτούς επιβαρύνει υπέρμετρα τους δημότες. Είναι οι ίδιοι που κουνώντας επιδεικτικά το δάχτυλο και μάλιστα με υπερβολικό θράσος, εγκαλούν τους υποστηρικτές αυτής της συμφωνίας.
Είναι αυτοί που θεωρώντας ότι έχουν προέλθει από παρθενογένεση, δείχνουν να έχουν ξεχάσει τα πεπραγμένα τους στη Διοίκηση του Καποδιστριακού Δήμου Χανίων.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να αντιπαραβάλλω δύο συμβάσεις μίσθωσης, μια απο το σχετικά πρόσφατο παρελθόν και μια από το κοντινό μέλλον, έτσι ώστε όλοι οι Χανιώτες να βγάλουν αρκετά και κυρίως ασφαλή συμπεράσματα για την επικείμενη συμφωνία.

Ας δούμε λοιπόν τις απευθείας συμβάσεις μίσθωσης (Α.Π. 25382/13/06/2008) και (Α.Π. 20066/05/05/2009) που είχαν συναφθεί το 2008 και 2009 μετά από την υπ αριθμό 872/07 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Καποδιστριακού Δήμου Χανίων, για το κτίριο της Γρηγορίου Ε΄. Ο  σκοπός της σύμβασης ήταν η φιλοξενία των υπηρεσιών της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας.

Ετήσια σύμβαση μίσθωσης Κτιρίου Γρηγορίου Ε’: Τρεις όροφοι καθαρής επιφάνειας 1.096,65 τμ και 120,22 τμ αποθήκη. Συνολική επιφάνεια 1.217 τμ.  Ετήσιο μίσθωμα (κατά το έτος 2009): 163.320,00 ευρώ.

Ενδεικτική ετήσια σύμβαση μίσθωσης της έκτασης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου : 54.000 τμ οικοπέδου με κτίρια που φιλοξενούν εν λειτουργία γραφεία. Κτίρια, κάποια απο τα οποία, μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν για τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών και δομών του Δήμου. Το ετήσιο αντίτιμο προσδιορίζεται στο 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και των κτιρίων που περικλείει το Στρατόπεδο. Σίγουρα το ποσό που προκύπτει είναι πάνω απο 80.000,00€ αλλά κατά πολύ μικρότερο των 163.000,00€, του ετήσιου μισθώματος δηλαδή που συμφωνήθηκε το 2009 για ένα ακίνητο μόλις 1.217τμ.

Επίσης θα μου επιτρέψετε να θυμίσω σε αυτούς που φαίνεται να διαθέτουν ασθενή μνήμη, την πρόταση που είχε εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της ίδιας Δημοτικής περιόδου και που σημειωτέον ψήφισαν και με τα δυό τους χέρια όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της τότε Δημοτικής Αρχής. Έδινε 17 στρέμματα στον οικοδομικό οργανισμό των αξιωματικών του Στρατού για πολυκατοικίες και το υπόλοιπο….απόλυτη τσιμεντοποίηση.

Nομίζω ότι δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός.

Αυτά τα λίγα για να κατανοήσουμε ότι σήμερα μας δίνεται ίσως η μοναδική ευκαιρία για να αξιοποιήσουμε μια ρεαλιστική και ιδιαιτέρως συμφέρουσα πρόταση, που συγχρόνως αποτελεί ένα οραματικό και πολύχρονο αίτημα όλων των Χανιωτών.

Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στον θεσμικό ρόλο που υπηρετεί και ας συνταχθεί με τις (εάν θυμάμαι καλά) τέσσερις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τις πιθανές χρήσεις του Στρατοπέδου, κατανοώντας οτι ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για να περιέλθει το σύνολο της έκτασης στη Χανιώτικη κοινωνία.

Μιχάλης Βλαχάκης
πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων”

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις