Μνημειακό συγκρότημα Μάχης Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Στον Γαλατά, εκεί που έγιναν οι σημαντικότερες αντιστάσεις στην επέλαση των Ναζί, εκεί θεμελιώθηκε, από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης.

Το Μνημείο και η θέση που θεμελιώθηκε ήταν ιδέα του για χρόνια δημάρχου της κοινότητας Γαλατά, Λευτέρη Αμπαδιωτάκη.

Θυμάμαι τον μακαρίτη τον Λευτέρη να κρατά έναν ογκώδη φάκελο και να αναλύει πολλές φορές τις σκέψεις και τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός μνημείου αντάξιου της θυσίας και της προσφοράς των προγόνων μας.
Το έργο, μετά τη θεμελίωσή του, κόλλησε ελείψει χρημάτων που δεν έφταναν ούτε για την ολοκλήρωση της μελέτης.

"Sponsored links"

Τότε η Νομάρχης Αλέκα Μαρκογιαννάκη συγκρότησε μια επιτροπή για την προώθηση του Μνημειακού Συγκροτήματος.

Στην Επιτροπή αυτή συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος, ο ναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Μανουδάκης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αθηνών Γιώργος Σγουράκης, ο μακαρίτης ο Μήτσος ο Βλησίδης και άλλοι μεταξύ των οποίων και εγώ.

Στις συνεδριάσεις μας διαπιστώσαμε το αδιέξοδο και η μόνη λύση ήταν ο παγκρήτιος και όπου γης Κρητικών έρανος την οποία επρότεινα.

Δυστυχώς απερρίφθη με το αιτιολογικό ότι θα επροσβάλλετο έτσι η Ελληνική Πολιτεία ως αδύναμη να χρηματοδοτήσει το υψίστης προτεραιότητας έργο αναγνώρισης των αγώνων του λαού μας.

Έκτοτε, σε όλες τις επετείους, μέχρι πρόσφατα, επαρουσιάζετο μόνο η μακέτα, μέχρι που το όλο θέμα άγγιξε τα όρια της αστειότητας…

Τελευταία, ο Αλέξανδρος Παπαδερός είχε μια φαεινή ιδέα την οποία εδημοσιοποίησε και προώθησε την υλοποίησή της.

Το υπέρ της πρότασης αυτής –να λειτουργήσει Μουσείο Μάχης και Αντίστασης της Κρήτης σε χώρους των φυλακών Αγιάς– είναι ότι είναι ρεαλιστική και άμεσα υλοποιήσιμη, αφού με πολύ λιγότερα χρήματα (από την κατασκευή του Μνημειακού Συγκροτήματος) θα έχομε έτοιμους τους χώρους του Μουσείου που και οι ίδιοι έχουν πρωτεύοντα ρόλο στη μελλοντική λειτουργία του Μουσείου.

Αν υλοποιηθεί η πρόταση αυτή κάτι είναι κι αυτό και μάλιστα σημαντικό αφού είχαμε πιστέψει ότι τίποτα δεν θα γίνει.

Δυστυχώς όμως βγαίνουν αβίαστα τα συμπεράσματα για το μπάχαλο που παρατηρείται και στον τομέα διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

"Sponsored links"

Πάντως σήμερα δεν μιλάει κανείς για το Μνημειακό Συγκρότημα της Μάχης της Κρήτης ενώ οι εκδηλώσεις στο νεκροταφείο των Γερμανών Ναζί διοργανώνονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα. Πάλι καλά, γιατί πριν λίγα χρόνια ακούγονταν εκεί Ναζιστικά εμβατήρια.

Τώρα μάλλον οι άδοντές τα θα τα πουν στο ναζιστικό μνημείο στα Φλώρια;

Νίκος Αγγελάκης

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις