21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μονομερή κήρυξη πτώχευσης προτείνει η Επιτροπή για το Χρέος

Ημερομηνία:

Για ένα χρέος το οποίο είναι «παράνομο, μη νόμιμο, απεχθές, επονείδιστο και μη βιώσιμο» έκανε λόγο η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου όπου και θα παρουσιαστεί η έκθεση με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Όπως τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η επί 2,5 μηνών έρευνα της επιτροπής δημιουργεί σοβαρά επιχειρήματα για την «απονομιμοποίηση» του χρέους, αναστολή πληρωμής του χρέους καθώς και την αμφισβήτηση της νομιμότητάς του. «Η χώρα ήταν θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ προκειμένου να μετατοπιστεί το χρέος από το ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα», υποστήριξε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το έργο της επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και επιτέθηκε, για άλλη μια φορά, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα καθώς, όπως είπε η πρόεδρος της Βουλής, δεν προσκόμισε στοιχεία, για συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα, που του ζήτησε η επιτροπή κατά την έρευνα της.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η έρευνα της επιτροπής έχει καταφέρει να προσελκύσει την προσοχή και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, το ενδιάφερον και την υποστήριξη κοινοβουλίων και δημοτικών αρχών σε όλο τον κόσμο καθώς και την αλληλεγγύη κινημάτων, συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μονομερής πτώχευση

Η δυνατότητα κήρυξης εκ μέρους της Ελλάδας μονομερούς πτώχευσης συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα η επιτροπή ελέγχου του χρέους.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 9 της προκαταρκτικής έκθεσης της επιτροπής σημειώνεται ότι «τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη».

Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο κεφάλαιο: «Όσον αφορά τη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, κάθε κράτος έχει νόμιμο δικαίωμα να επικαλείται την ύπαρξη κατάστασης ανάγκης σε εξαιρετικές περιστάσεις, προκειμένου να διαφυλάξει ουσιώδη συμφέροντα τα οποία απειλούνται από κίνδυνο μεγάλο και παρόντα. Σε τέτοια περίπτωση το κράτος μπορεί να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών του, οι οποίες επαυξάνουν τον κίνδυνο, όπως συμβαίνει με τις εκκρεμείς δανειακές συμβάσεις».

Τα νομικά επιχειρήματα που θεμελιώνουν μια μονομερή πράξη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση είναι:

-Στην κακή πίστη την οποία επέδειξαν οι δανειστές, ωθώντας την Ελλάδα να παραβιάσει το εσωτερικό της δίκαιο και τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Στη νομική υπεροχή και προτεραιότητα των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι σε διεθνείς συμφωνίες, όπως εκείνες που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές ή με την Τρόικα.

-Τη χρήση καταναγκασμού.

-Την επιβολή άδικων και ανεπιεικών όρων, οι οποίοι κατάφωρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και την εθνική κυριαρχία.

-Το δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο στο κράτος, να παίρνει μέτρα ενάντια σε παράνομες ενέργειες δανειστών, οι οποίες πλήττουν τη δημοσιονομική του κυριαρχία, το υποχρεώνουν να αποδεχθεί παράνομα, αθέμιτα και επονείδιστα χρέη, και παραβιάζουν την οικονομική του αυτοδιάθεση και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...