Μορατόριουμ σε φυτοφάρμακα για προστασία μελισσών – Πιέζουν πολυεθνικές για άρση του

Κανένα σχόλιο

«Το ΑΕΠ των μελισσών φτάνει τα 150 δις ευρώ. Σχεδόν το δεκαπλάσιο της Κύπρου.  Και επηρεάζουν 1,4 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας» αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου.

Επικαλούμενος έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με τίτλο «Η εξαφάνιση των μελισσών και οι διάφορες απειλές για τα έντομα» (Μάρτιος 2011), αναφέρει ότι «οι μέλισσες, οι πεταλούδες, τα σκαθάρια και τα πουλιά αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ζωής στη Γη. Προσφέρουν ετησίως στην ανθρώπινη οικονομία εργασία που αποτιμάται σε 150 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 9,5% της συνολικής αξίας της εργασίας για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής. Την ίδια στιγμή οι αποικίες μελισσών στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά  30%, ενώ στην Μέση Ανατολή η μείωση αυτή αγγίζει ως και το 85%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μόνο οι μέλισσες επικονιάζουν περίπου τα 3/4 των καλλιεργειών του πλανήτη και επηρεάζουν 1,4 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας μιλούμε για ένα παγκόσμιο πρόβλημα με οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αρνητικές παρενέργειες».

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι «η ανθρώπινη παρέμβαση με την αποψίλωση των δασών, η εξασθένηση των ανθών των φυτών, και η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων αποτελούσαν μέχρι πρότινος τους βασικούς λόγους εξάπλωσης του προβλήματος.  Τα τελευταία χρόνια αναδύεται ακόμη ένα που ακούει στο όνομα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Τα νεονικοτινοειδή είναι φυτοφάρμακα με βάση τη χημική δομή της νικοτίνης και έχουν σχεδιαστεί για να τα απορροφά το αναπτυσσόμενο φυτό και μετά να επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων. Επιπρόσθετα, πολλές ακαδημαικές έρευνες τονίζουν ότι η χρήση των νεονικοτινοειδών συντελεί στην χρόνια μόλυνση της γης και των υπόγειων υδάτων».

"Sponsored links"

Αναφέρει ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) δήλωσε το 2013 ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα θέτουν έναν «απαράδεκτο κίνδυνο» για τις μέλισσες, και έθεσε ένα προσωρινό ευρωπαϊκό μορατόριουμ. Επιπρόσθετα προχώρησε σε απαγόρευση της χρήση νεονικοτινοειδών στο κριθάρι και το σιτάρι, καθώς σε κήπους και δημόσιους χώρους. Και ενώ νέες ακαδημαϊκές έρευνες τονίζουν ότι η χρήση των νεονικοτινοειδών συντελεί στην χρόνια μόλυνση της γης και των υπόγειων υδάτων».

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής τονίζει την ανάγκη άμεσης επέκτασης του μορατόριουμ απαγόρευσης νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για την προστασία των μελισσών.

Στην ερώτηση του ο κ. Χατζηγεωργίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου, καταδικάζει επίσης  την άσκηση έντονου λόμπι πολυεθνικών προς τα  Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για χαλάρωση ή και κατάργηση του μορατόριουμ (EURACTIV, 21/01/2017) και ζητά από την Επιτροπή να τοποθετηθεί επί τούτου.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική του αρχή, η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή. Ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις
τι παίζει τώρα στον kritifm1015

No upcoming events for today