19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μορατόριουμ σε φυτοφάρμακα για προστασία μελισσών – Πιέζουν πολυεθνικές για άρση του

Ημερομηνία:

«Το ΑΕΠ των μελισσών φτάνει τα 150 δις ευρώ. Σχεδόν το δεκαπλάσιο της Κύπρου.  Και επηρεάζουν 1,4 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας» αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου.

Επικαλούμενος έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με τίτλο «Η εξαφάνιση των μελισσών και οι διάφορες απειλές για τα έντομα» (Μάρτιος 2011), αναφέρει ότι «οι μέλισσες, οι πεταλούδες, τα σκαθάρια και τα πουλιά αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ζωής στη Γη. Προσφέρουν ετησίως στην ανθρώπινη οικονομία εργασία που αποτιμάται σε 150 δισ. ευρώ. Ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 9,5% της συνολικής αξίας της εργασίας για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής. Την ίδια στιγμή οι αποικίες μελισσών στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά  30%, ενώ στην Μέση Ανατολή η μείωση αυτή αγγίζει ως και το 85%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μόνο οι μέλισσες επικονιάζουν περίπου τα 3/4 των καλλιεργειών του πλανήτη και επηρεάζουν 1,4 δισεκατομμύρια θέσεις εργασίας μιλούμε για ένα παγκόσμιο πρόβλημα με οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αρνητικές παρενέργειες».

Συνεχίζοντας σημειώνει ότι «η ανθρώπινη παρέμβαση με την αποψίλωση των δασών, η εξασθένηση των ανθών των φυτών, και η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων αποτελούσαν μέχρι πρότινος τους βασικούς λόγους εξάπλωσης του προβλήματος.  Τα τελευταία χρόνια αναδύεται ακόμη ένα που ακούει στο όνομα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα. Τα νεονικοτινοειδή είναι φυτοφάρμακα με βάση τη χημική δομή της νικοτίνης και έχουν σχεδιαστεί για να τα απορροφά το αναπτυσσόμενο φυτό και μετά να επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων. Επιπρόσθετα, πολλές ακαδημαικές έρευνες τονίζουν ότι η χρήση των νεονικοτινοειδών συντελεί στην χρόνια μόλυνση της γης και των υπόγειων υδάτων».

Αναφέρει ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) δήλωσε το 2013 ότι τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα θέτουν έναν «απαράδεκτο κίνδυνο» για τις μέλισσες, και έθεσε ένα προσωρινό ευρωπαϊκό μορατόριουμ. Επιπρόσθετα προχώρησε σε απαγόρευση της χρήση νεονικοτινοειδών στο κριθάρι και το σιτάρι, καθώς σε κήπους και δημόσιους χώρους. Και ενώ νέες ακαδημαϊκές έρευνες τονίζουν ότι η χρήση των νεονικοτινοειδών συντελεί στην χρόνια μόλυνση της γης και των υπόγειων υδάτων».

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής τονίζει την ανάγκη άμεσης επέκτασης του μορατόριουμ απαγόρευσης νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για την προστασία των μελισσών.

Στην ερώτηση του ο κ. Χατζηγεωργίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση Τύπου, καταδικάζει επίσης  την άσκηση έντονου λόμπι πολυεθνικών προς τα  Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για χαλάρωση ή και κατάργηση του μορατόριουμ (EURACTIV, 21/01/2017) και ζητά από την Επιτροπή να τοποθετηθεί επί τούτου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...