16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μπάχαλο με τη μη καταβολή του επιδόματος στους πυρόπληκτους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Κρήτης – Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στον άλλο και οι φοιτητές ζουν με ψίχουλα

Ημερομηνία:

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ανακοίνωση της πρυτανικής αρχής και μετά από τις καταγγελίες του φοιτητή, επισημαίνει ότι σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία της κατανομής βοηθήματος αλληλεγγύης ύψους 25.618 ευρώ, όμως συνεχίζεται η κόντρα σχετικά με τα 2.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές που υποσχέθηκε ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων οφείλεται μόνο στο Υπουργείο Παιδείας λόγω καθυστέρησης δημοσίευσης του σχετικού ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι η ευθύνη ανήκει στις πρυτανικές αρχές αφού θα έπρεπε τα 184.000 ευρώ να είχαν αποδεσμευθεί από το “πλούσιο” Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ίδρυα θα αποζημιωνόταν με την εκταμίευση του Υπουργικού κονδυλίου. Την ίδια στιγμή επιτίθεται στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου κατηγορώντας την για την έλλειψη αλληλεγγύης αφού θεωρεί ότι το γεγονός ότι οι φοιτητές μένουν σε ακατάλληλα ξενοδοχεία οφείλεται αποκλειστικά στην κοινωνία του Ηρακλείου και δεν αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης.

Με όλα αυτά, οι πυρόπληκτοι φοιτητές συνεχίζουν να ζουν τον Γολγοθά τους με την Πολιτεία ουσιαστικά απούσα…

Πάντως, εντός της ημέρας δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατανομή έστω του μικρού βοηθήματος αλληλεγγύης στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι επλήγησαν από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στις παλαιές εγκαταστάσεις του ιδρύματος στη λεωφόρο Κνωσού.

Φοιτητής του ιδρύματος με επιστολή του στο agonaskritis.gr είχε καταγγείλει το γεγονός πως δύο εβδομάδες μετά την πυρκαγιά οι πληγέντες φοιτητές δεν είναι λάβει τα  χρήματα για την κάλυψη των πρώτων επειγουσών αναγκών τους, ενώ είχε επισημάνει πως και οι συνθήκες φιλοξενίας σε δύο ξενοδοχεία δεν ήταν κατάλληλες, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται.

Όπως αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα μας 2 βδομάδες μετά η κατάσταση είναι απελπιστική. Παρά τις υποσχέσεις του  Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ουδείς φοιτητής έχει λάβει ούτε ένα ευρώ ενώ σε ότι αφορά τη στέγαση μόλις 69 από τους 92 φοιτητές φιλοξενούνται στα δύο ξενοδοχεία που υπενοικιάστηκαν, στην Αμμουδάρα και στην Αλικαρνασό.

Όμως και αυτοί που βρήκαν δωμάτιο, ζούνε σε άσχημες συνθήκες αφού 36 άτομα αναγκάζονται να μοιράζονται 9 δίκλινα δωμάτια, δηλαδή 4 άτομα ανά δίκλινο ενώ οι υπόλοιποι 33 μένουν σε ξενοδοχείο στην Αλικαρνασσό το οποίο χαρακτηρίζουν πλήρως ακατάλληλο λόγω ελλιπής υποδομής και εξυπηρέτησης και της συνδιαμονής με χρήστες ναρκωτικών!

Υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που επειδή η κατάσταση είναι τόσο άθλια στο ξενοδοχείο της Αλικαρνασσού επιλέγουν να μείνουν στο άλλο ξενοδοχείο στην Αμμουδαρά και έτσι σε δίκλινα δωμάτιο ζουν μέχρι και 6 άτομα!

Η απόσταση των ξενοδοχείων από το Πανεπιστήμιο καθώς και η καταστροφή όλου του υλικού καθώς και των υπολογιστών τους έχει δημιουργήσει μία πολύ άσχημη κατάσταση με τους φοιτητές να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, να μη μπορούν ακόμη και να τραφούν σωστά αφού σίτιση παρέχεται αποκλειστικά στη λέσχη του Πανεπιστημίου για την οποία χρειάζονται δύο λεωφορεία για να πάνε από τις περιοχές που βρίσκονται τα ξενοδοχεία. Όλα αυτά έχουν συνέπειες και στην ψυχική τους υγεία.

Όπως αναφέρεται:

“Κρίσεις πανικού,  διαπροσωπικές συγκρούσεις, απελπισία είναι πλέον κομμάτι της   καθημερινότητάς μας. Το πανεπιστήμιο και το κράτος μας έχουν αφήσει   στην μοίρα μας. Είμαστε ολοκληρωτικά ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ.”

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου στις 24 Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε στην Κρήτη και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί “άμεση οικονομική βοήθεια ύψους 2.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή που επλήγη από τη φωτιά”

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ανακοίνωση της πρυτανικής αρχής και μετά από τις καταγγελίες του φοιτητή, επισημαίνει ότι σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία της κατανομής βοηθήματος από τον λογαριασμό αλληλεγγύης ύψους 25.618 ευρώ που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, με το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα πιστωθούν οι προσωπικοί λογαριασμοί των δικαιούχων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρυτανείας αναφέρει:

"google ad"

“Σχετικά με τα όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικών και μη μέσων μαζικής ενημέρωσης που αφορούν την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις φοιτητικές κατοικίες του Πανεπιστημίου Κρήτης την Κυριακή 23.9.2018, και οφείλοντας να διασφαλίσουμε την ορθή ενημέρωση των πολιτών, σας παραθέτουμε παρακάτω την απάντηση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στον λογαριασμό αλληλεγγύης που το ΠΚ άνοιξε στις 25/09 για την ενίσχυση των πυρόπληκτων φοιτητών έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 25.618,91 ευρώ το οποίο την Δευτέρα, 8/10, θα μοιραστεί ισόποσα στους φοιτητές που διέμεναν στις εστίες την ημέρα της πυρκαγιάς και οι οποίοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν χωρίς τα πράγματά τους. Το ΠΚ αποφάσισε ο λογαριασμός αυτός να παραμείνει ενεργός έως και σήμερα, για μία επιπλέον εβδομάδα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, προς όφελος των φοιτητών καθώς οι δωρεές συνέχιζαν να κατατίθενται καθ’ όλη την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, διπλασιάζοντας έτσι το ποσό που τελικά συγκεντρώθηκε. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και τους φίλους του ΠΚ για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Σχετικά με την καταβολή του επιδόματος των 2.000 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας σε όλους τους φοιτητές που έχουν πληγεί, το ΠΚ με την νομική του υπηρεσία συνέδραμε με την άμεση σύνταξη και αποστολή σχεδίου κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την απόδοση του ποσού στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου, η ΚΥΑ έχει προωθηθεί για υπογραφή με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Την ίδια ημέρα της δημοσίευσης του ΦΕΚ, το ΠΚ θα προχωρήσει με την ενταλματοποίηση και πληρωμή προς τους δικαιούχους. Συγχρόνως, η υπηρεσία φοιτητικής μέριμνας του ΠΚ έχει  παράσχει στην υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που της έχουν ζητηθεί ώστε να καταβληθεί στους φοιτητές και το χρηματικό βοήθημα του Δήμου”.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αποφασίσει

«Α) Την κατάργηση – κλείσιμο, σήμερα ημέρα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, του τραπεζικού λογαριασμού με αριθμό 575509297400, που είχε ανοιχθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την ως άνω αναφερόμενη πράξη του Πρύτανη, τον οποίο διαχειρίζονταν οι:

Παναγιώτης Τσακαλίδης, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης,

Μαρία Παπαδογιαννάκη, Αναπλ. Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Διοικητικού του Πανεπιστημίου Κρήτης και,

Μαρία Βουλγαράκη, Αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης και Έρευνας της Δ/νσης Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Β)Το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού στο όνομα του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό τη μεταφορά του συνολικού χρηματικού ποσού από τον ανωτέρω λογαριασμό, το οποίο έχει συγκεντρωθεί για φιλανθρωπικό σκοπό για τις ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης που διέμεναν και επλήγησαν από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Λεωφόρο Κνωσού στις 23-9-2018.

Γ)Τη διανομή, από το νέο αυτό λογαριασμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, του συνολικού χρηματικού ποσού, ισόποσα στους 48 φοιτητές που διέμεναν και επλήγησαν από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Λεωφόρο Κνωσού, με μεταφορά του ποσού αυτού στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, Ειδικότερα δε για τρεις φοιτητές θα κοπεί τραπεζική επιταγή στο όνομά τους καθώς δεν διαθέτουν προσωπικό λογαριασμό».

Γαβρόγλου: Φταίει το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην καταβολή του έκτακτου βοηθήματος για τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας, ενώ παράλληλα εγκάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τις πρυτανικές Αρχές διότι δεν έχουν δώσει ενδιάμεση λύση.

Στον απόηχο των καταγγελιών ότι 15 ημέρες μετά την καταστροφή της εστίας οι σπουδαστές δεν έχουν λάβει τα 2.000 ευρώ που δικαιούνται έκαστος, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε πως τα δημόσια λογιστικά έχουν τις «δικές τους γραφειοκρατίες».

Υπενθυμίζεται πως στις 28 Σεπτεμβρίου το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως το κονδύλι των 184.000 ευρώ πιστώθηκε στον λογαριασμό του πανεπιστημίου, όμως ο πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ πως τα χρήματα δεν έχουν αποδεσμευτεί ακόμα διότι δεν έχει δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε δε πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι «πλούσιο» χάρη στα ποσά που κρατά νομίμως από ευρωπαϊκές ερευνητικές επιχορηγήσεις, και συνεπώς είναι «αυτονόητο» ότι θα μπορούσε να έχει καταβάλει άμεσα τα 184.000 ευρώ στους πυρόπληκτους από τα αποθεματικά του.

«Ας μην γραφειοκρατικοποιούμε» ένα κονδύλι που δεν υπερβαίνει τις διακόσια χιλιάδες ευρώ, προσέθεσε, αναφέροντας πως το ίδρυμα θα αποζημιωνόταν με την εκταμίευση του υπουργικού κονδυλίου.

Ο κ. Γαβρόγλου άσκησε επίσης κριτική στην ευρύτερη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο Ηράκλειο. Είπε πως δεν αρκούν οι χρηματικές δωρεές και θα μπορούσε να δοθεί αλληλεγγύη και στο θέμα της στέγασης των φοιτητών, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν προσωρινά σε ακατάλληλο ξενοδοχείο.

Έχουμε τα χρήματα να αποζημιώσουμε τους ιδιώτες αργότερα, υποστήριξε.

Νωρίτερα ο πρύτανης Ζώρας είπε στον ΣΚΑΪ πως η τοπική κοινωνία έχει συγκεντρώσει 26.000 ευρώ για τους φοιτητές και θα πιστωθούν εντός της ημέρας ισόποσα στους περίπου 50 που ήταν μέσα στην εστία την ώρα της φωτιάς.

Παρέμβαση και στη Βουλή για το ζήτημα

Στο μεταξύ, με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας και Εσωτερικών αντίστοιχα, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των φοιτητών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά αλλά και μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ