Μπανανία η Ελλάδα: Φανταστικές οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, λέει ο Τζιμ Ριζ. Μακάρι σύντομα να αγοράσετε και άλλα όπλα – Να διασφαλίσουμε ότι οι κινεζικές επενδύσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική μας ασφάλεια ή τις αξίες μας

Κανένα σχόλιο

Με τα πιο θερμά λόγια μιλά για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις, σημειώνοντας πάντως ότι πάντα υπάρχουν τρόποι βελτίωσης. Εξηγώντας τι εννοεί, εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να φθάσει στο σημείο να δαπανά 20% του αμυντικού της προϋπολογισμού για εξοπλιστικές δυνατότητες που θα διασφαλίζουν την ετοιμότητά της».

Αναλυτικά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ο Τζιμ Ρις αναφέρει ότι ο νόμος EastMed Act «παγιώνει τομείς συνεργασίας όπως η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, βάζει σε νέα επίπεδα τη σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο, καταργεί το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα αυξάνοντας την αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση για Έλληνες στρατιωτικούς και τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό, έτσι ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να “χτίζει” τον στρατό της και να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ.»

“Ο νόμος EastMed Act ενισχύει το ήδη εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας” υπογραμμίζει, τονίζοντας επίσης πως “είναι κρίσιμο για τις ΗΠΑ να έχουμε ένα κοινό και αφοσιωμένο σύμμαχο όπως η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο”.

"Sponsored links"

Αναφέρει ότι “οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών”, σημειώνοντας ότι “η θετική ροπή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνεχίστηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

Επίσης, ελπίζει, σε ακόμα στενότερη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ “για να αντιμετωπίσουν την αυξανομενη πρόκληση από την Κίνα και να διασφαλίσουν ότι οι κινεζικές επενδύσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική μας ασφάλεια ή τις αξίες μας”, αλλά και σε επέκταση των ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών δεσμών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας εκφράζει στην συνέντευξή του, την “βαθιά ενόχλησή” του από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας, “από την απόφαση να δεχθούν τους ρωσικούς S-400 μέχρι την απόφαση να εισβάλουν στη Βορειοανατολική Συρία”.

“Δεν νομίζω ότι η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη θα πετύχει τον σκοπό της κυρίαρχης, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης. Επιπλέον ανησυχώ ότι η απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα και τη στρατιωτική συνεργασία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν θα επηρεάσει αρνητικά μόνο τη Λιβύη, αλλά θα αναζωπυρώσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο” προσθέτει στη συνέχεια ο κ. Ρις.

Κάνει λόγο για “αδικαιολόγητη ξένη ανάμιξη οχι μόνο απο την Τουρκία, αλλά και από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία”, ανάμιξη η οποία “συμβάλλει σε έναν επικίνδυνο κύκλο βίας στη Λιβύη” και χαρακτηρίζει “ιδιαίτερα ανησυχητική” την προσπάθεια της Ρωσίας να “εκμεταλλευθεί τη διαμάχη, δεδομένων των αναφορών για αύξηση της παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων”, ενώ “επιπροσθέτως μοιάζει να μπαίνουν ελεύθερα όπλα στη χώρα, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ έναντι της Λιβύης”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας απευθύνει θερμή παράκληση προς όλες τις χώρες να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και προσθέτει ότι οι ΗΠΑ “συνεχίζουν να πιέζουν όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια πολιτική λύση και είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε μια νέα προσπάθεια για να γίνει πολιτικός διάλογος ανάμεσα στη κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό”.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις