14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μπιλ Γκέιτς: Ξέρετε, οι πλούσιες χώρες κάποια στιγμή θα βγουν από αυτή την κατάσταση. Το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα το πληρώσουν οι φτωχές χώρες…

Ημερομηνία:

Εμείς έχουμε σπίτια, στις αναπτυσσόμενες χώρες μένουν μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού σε φαβέλες.

Στην Αφρική δεν έχουν netflix. Δεν έχουν σπίτια με καναπέδες για να μείνουν μέσα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα συστήματα υγείας δε θα μπορούν να ανταποκριθούν. Θα υπάρχουν πολλοί νεκροί.  Σε μία χώρα λ.χ. όπως η Παλαιστίνη η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο συγκεκριμένος ιός είναι τεράστια.

Σε παρόμοιες επισημάνσεις προχώρησε και ο Μπιλ Γκέητς σε συνέντευξη που έδωσε στο Ted Talks με θέμα τι είδους απαντήσεις πρέπει να δώσουμε στην επιδημία του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής για τους μεγάλους κινδύνους να θρηνήσουμε ως πλανήτης εκατόμβες νεκρών στον αναπτυσσόμενο κόσμο:

“Σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ειδικά σε αυτές του νότιου ημισφαιρίου, η δυνατότητα να απομονωθείς είναι μικρότερη. Κι αυτό γιατί για να κερδίσουν τα προς το ζειν δε μπορείς να το κάνεις εργαζόμενος από απόσταση. Οι άνθρωποι εργάζονται στη γη ή στα χωράφια ή σε τεράστια εργοστάσια και ο ένας είναι πολύ κοντά στο άλλο. Όσο πιο χαμηλά είσαι στην οικονομική κλίματα, όλο και πιο δύσκολο γίνεται να απομονωθείς. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για εύρεση εμβολίου.

Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε πολύ φτηνά τεστ που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε αυτές τις χώρες και χρειαζόμαστε γρήγορα θεραπείες ώστε να μην γίνει αναγκαίο να μπει το 5% του πληθυσμού αυτών των χωρών σε αναπνευστήρες γιατί ακόμη και αν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό δεν έχουν το ιατρικο και νοσηλευτικό προσωπικό.

Απλά, δεν έχουν τα κρεβάτια ή τη δυνατότητα οπότε τα μόνα καλά νέα γι’ αυτές τις χώρες είναι ότι οι πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν και αυτές τον ιό και οπότε θα μαθαίνουν για τρόπους αντιμετώπισης του ιού, για τεστ και θεραπευτικές μεθόδους και θα υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία εμβολίων για όλο τον κόσμο. Και αυτό θα μειώσει την καταστροφή που θα υποστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες.

Ειναι αλήθεια ότι στο νότιο ημισφαίριο βρίσκονται πολλές χώρες της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής, είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ινδονησία και είναι αλήθεια ότι ο ρυθμός εξέλιξης της επιδημίας σε αυτές τις χώρες είναι χαμηλότερες. Απλά δεν το βλέπουμε αυτό μέσω της πραγματοποίησης σε μεγάλη κλίμακα τεστ. Όμως, σε μερικούς μήνες θα έχουν αλλάξει οι εποχές. Και αυτό θα είναι καλό για το βόρειο ημισφαίριο, όμως δε θα είναι καλό για το νότιο ημισφαίριο.

Τώρα, περισσότεροι άνθρωποι ζούνε στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, ακόμη και σε χώρες όπως η Ινδία και το Πακιστάν και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να κερδίσουμε κάποιον χρόνο. Ο χρόνος έχει πολύ μεγάλη σημασία επειδή τα εργαλεία για την καταπολέμηση του ιού βελτιώνονται όσο παραπάνω χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας, εφοσον θα αναγκαστούμε πιθανότατα να ζήσουμε και για μία δεύτερη σαιζόν με τον ιό.

Αλλά ναι, δυστυχώς, θα μπορούσαμε τους επόμενους λίγους μήνες να δούμε στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, καθώς οι εποχές θα αλλάζουν και εκεί θα είναι φθινόπωρο και χειμώνας, θα μπορούσαμε να δούμε μία μεγάλη αύξηση. Και τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.

Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν τόσους πολλούς ηλικιωμένους. Αλλά έχουν πολλούς ανθρώπους με ασθένειες όπως με τον ιό του HIV. Είναι επίσης πολλοί άνθρωποι που δεν τρέφονται σωστά ή έχουν πολλά προβλήματα με τα πνευμόνια τους. Αυτό που εννοώ είναι, αν βρίσκεσαι σε μία χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 2 ή 3 δολάρια την ημέρα, μπορείς να δημιουργήσεις μία στρατηγική που θα βασίζεται στο να σταματήσει να λειτουργεί η οικονομία σου;

"google ad"

Ανησυχώ πάρα πολύ ότι θα δούμε ένα τεράστιο αριθμό νεκρών σε αυτές τις φτωχές χωρές επειδή τα συστήματα υγείας τους δεν ειναι ικανά να ανταπεξέλθουν. Δεν έχουν αναπνευστήρες στα νοσοκομεία, δεν έχουν τον εξοπλισμό ή τους γιατρούς. Και βεβαίως το σύστημα θα υπερφορτωθεί και εκεί. Και οι θάνατοι δε θα είναι μόνο λόγω κορωνοϊού αλλά και όλοι αυτοί που θα προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και δε θα μπορούν επειδή η κατάσταση θα είναι χαοτική ενώ το ιατρικό προσωπικό θα αρρωσταίνει.

Ξέρετε, οι πλούσιες χώρες κάποια στιγμή θα βγουν από αυτή την κατάσταση. Το μεγάλο αντίτιμο θα το πληρώσουν οι αναπτυσσόμενες και οι φτωχές χώρες…

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Μπιλ Γκέητς:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Xe8fIjxicoo”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...