14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μπράβοι της Cosco επιτέθηκαν στο πρόεδρο των εργαζομένων της επιχείρησης Μάρκο Μπεκρή

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία και φορείς καταγγέλλουν την εργοδοσία της Cosco που, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, με εντολή της, μπράβοι και μαύροι μηχανισμοί άλλων εποχών, επιτέθηκαν και χτύπησαν πισώπλατα μέρα-μεσημέρι τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων της επιχείρησης Μάρκο Μπεκρη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός δεν θα περάσουν! Να μη βρίσκουν τόπο να σταθούν στο λιμάνι και κανένα τόπο δουλειάς. Τέτοιες πρακτικές θα βρουν απέναντί τους συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα σωματεία, τους εργαζόμενους.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που με την πολιτική της έχει δώσει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας και ξεσαλώνει. Καλούμε τους εργαζόμενους στην Cosco να δυναμώσουν το σωματείο τους, την ενότητα τους. Να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης,  για αυξήσεις στους μισθούς, για συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και στις βρώμικες μεθόδους που χρησιμοποιεί η εργοδοσία προκειμένου να χτυπήσει αυτόν τον αγώνα, να σπάσει τη συλλογικότητα, να διαλύσουν το σωματείο το οποίο είναι κατάκτηση των εργαζομένων στην επιχείρηση. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει στο πετσί του από τέτοιες μεθόδους και προβοκάτσιες και έχει τη δύναμη την τόλμη και τη γνώση για να τα αντιμετωπίσει.

Καλούμε τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με όλους τους τρόπους στο σωματείο και τους εργαζόμενους.

Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ από την πλευρά της σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «καταδικάζει απερίφραστα τη θρασύδειλη επίθεση που δέχτηκε ο Πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής στο χώρο δουλειάς, δηλ. της ΣΕΠ-COSCO, την Τρίτη 14.8.18 κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της ΣΣΕ.

Οι συνάδελφοι της ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλουν ότι η απαράδεκτη αυτή ενέργεια είχε αυτουργό έναν Επόπτη Ασφαλείας (!!!) ο οποίος επιτέθηκε πισώπλατα στον συνάδελφο τραυματίζοντας τον και μετά τράπηκε σε φυγή.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν οι καταγγελίες από συναδέλφους στη ΣΕΠ-COSCO ότι τις τελευταίες μέρες άρχισαν να διακινούνται από Επόπτες Εργασίας αιτήσεις μελών για ένα νέο σωματείο με έντονες προτροπές από τους προϊσταμένους να εγγραφούν σε αυτό οι εργαζόμενοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό το σωματείο, σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στους χώρους δουλειάς, θα πραγματοποιούσε την πρώτη του Γενική Συνέλευση στις 10 Αυγούστου και θα γινόταν οι αρχαιρεσίες από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου!!!

Αυτά είναι νοσηρά και καταδικαστέα φαινόμενα που γυρνούν τον τόπο μας και τους εργαζόμενους πολλές δεκαετίες πίσω. Οφείλουμε να καυτηριάσουμε ότι οι πρακτικές των πολλαπλών εργολαβιών που ξεκίνησαν από το 2010 στο λιμάνι του Πειραιά έχουν δημιουργήσει αυτά τα πρωτόγνωρα περιστατικά και δυστυχώς δικαιώνουν τις καταγγελίες που έκανε η Ένωση μας και όλα τα σωματεία στον ΟΛΠ τα τελευταία χρόνια».

Aκολούθως η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ επισημαίνει πως: «Οι «ιθύνοντες νόες» που δημιούργησαν αυτό το τοπίο οφείλουν να επανεκτιμήσουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να δώσουν λύσεις που θα είναι στην κατεύθυνση του τερματισμού των παρασιτικών εργολαβιών, στην εξασφάλιση ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος με σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ- COSCO.

Οι τραμπουκισμοί και τέτοιου είδους συμπεριφορές όχι μόνο δεν αρμόζουν για τους εργαζόμενους του Πειραιά αλλά θ’αντιμετωπιστούν συντεταγμένα από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης μας. Τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας θα πρέπει ν’αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν έμπρακτα το μήνυμα ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι ανεκτά και τιμωρούνται σύμφωνα με το Νόμο.

Η ΣΕΠ-COSCO θα πρέπει με σοβαρότητα να δει συνολικά πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο χώρο ευθύνης της για τους εργαζόμενους, να ελέγξει αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται, να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που καταγγέλλουν οι συνάδελφοι που εργάζονται εκεί, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που έχει ως ουσιαστικός εργοδότης».

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «καταδικάζει την θρασύτατη τραμπούκικη επίθεση που έγινε σε βάρος του Προέδρου της Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά ( ΕΝΕΔΕΠ) Μάρκου Μπεκρή.
Η επίθεση έγινε στις 14/8/2018, την ώρα που ο Πρόεδρος του Σωματείου μιλούσε στους εργαζόμενους καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. Τη στιγμή εκείνη ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής (D-Port) Βασίλης Παπαδόγγονας πλησίασε και χτύπησε πισώπλατα το συνδικαλιστή και του κατάφερε σοβαρό χτύπημα στον αυχένα. Αργότερα στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι του προκάλεσε κάκωση στον αυχένα.

"google ad"

Πρόκειται για μια άνανδρη επίθεση τρομοκρατίας που σημειώνεται σε μια περίοδο που στις προβλήτες 2 και 3 αναπτύσσονται σημαντικοί αγώνες για τα εργασιακά και μισθολογικά προβλήματα των εργαζομένων».

Tέλος, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, τονίζει πως: «Η Cosco λειτουργεί στο συγκεκριμένο χώρο-προβλήτες μέσω θυγατρικών και εργολαβικών εταιριών.
Η προσπάθεια Cosco και εργολάβων τόσο με τη συγκεκριμένη επίθεση όσο και με τη απόπειρα δημιουργίας εργοδοτικού-διασπαστικού Σωματείου αποσκοπεί να ανακόψει τους αγώνες των εργαζομένων, να τσακίσει την αγωνιστική δράση και να επιβάλει μέσω των υποτακτικών της την διαιώνιση στο καθεστώς της εργασιακής γαλέρας.

Η ΠΕΝΕΝ, το εργατικό και ταξικό κίνημα πρέπει να εκφράσει τη σθεναρή αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και στο Σωματείο τους, να σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό τους για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το γκέτο την τρομοκρατία τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες που επιτρέπει να λειτουργεί η Cosco και οι εργολάβοι της».

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά «καταδικάζει την άνανδρη επίθεση που έγινε από τον επόπτη της εταιρίας DPORT Παπαδόγγονα Βασίλη στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO, ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκο Μπεκρή.

Ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διεκδίκησης από το σωματείο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, η εργοδοσία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της. Στα πλαίσια αυτά στήνει εργοδοτικό σωματείο και χρησιμοποιεί τους μπράβους της.

Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, έχουν δώσει και δίνουν από την ίδρυση του μέχρι σήμερα μια σειρά αγώνες με σκοπό την διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας, μέτρων υγείας και ασφάλειας και μια σειρά δικαίων αιτημάτων που έχουν στο κάτεργο της COSCO. Αυτό είναι που ενοχλεί την εργοδοσία η οποία χρησιμοποιεί ακόμα και τη βία για να σταματήσει τη δράση του.

Το εργατικό κέντρο Πειραιά από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και στην ανάγκη τους για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους κόντρα στις επιθέσεις της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, μέχρι και σήμερα, που θεωρούν την επένδυση της COSCO, πρότυπο για το σύνολο της χώρας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο να μην λυγίσει απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας , να δυναμώσει το σωματείο, να συνεχίσει να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα του.

Αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση στην COSCO και τα τσιράκια της.

Το ΕΚΠ καλεί τα Σωματεία μέλη του να καταδικάσουν την άνανδρη επίθεση της εργοδοσίας και να στηρίξουν ακόμα πιο ενεργά τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων στις προβλήτες 1 και 2 της COSCO».

Σε αντίστοιχο κλίμα κινούνται δεκάδες ανακοινώσεις συνδικάτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ