16.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αυτά τα Χριστούγεννα, στις καφετέριες της πόλης, δεν θα υπάρχουν τραπέζια. Δεν θα υπάρχουν άνθρωποι

Ημερομηνία:

Είναι απο τα παράδοξα της εποχής μας. Εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και ενώ καφετέριες, μπαρ και κλαμπ έχουν κλείσει, η κατανάλωση αλκόολ έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι καφετέριες αυτή την περίοδο θα ήταν γεμάτες από παρέες φίλων και τις χαρούμενες φωνές τους. Η κατανάλωση του αλκόολ θα αυξανόταν, κυρίως ομως από ανθρώπους που θα γλεντούσαν και θα χαιρόντουσαν και λιγότερο από ανθρώπους μοναχικους. Στα μέσα ενημέρωσης θα υπήρχαν μηνύματα προς τους πολίτες που οδηγούν για να μην καταναλώνουν αλκόολ γιατί οι στιγμές χαράς – το ξέρουμε πολύ καλά αυτό – εύκολα μπορεί να γίνουν μεγάλης λύπης. Θα υπήρχαν επίσης μηνύματα στήριξης για όλους αυτούς που περνάνε μοναχικά.

Όμως αυτή η χρονιά διαφέρει από κάθε άλλη που έχουμε ζήσει στη ζωή μας. Φέτος, τα Χριστούγεννα μοιάζουν σα να έχουν αναβληθεί. Φέτος δε θα γίνει ρεβεγιόν. Φέτος όλοι θα είμαστε μοναχικοί. Στις καφετέριες της πόλης, δεν θα σμίξουν στα τραπέζια τους οι φίλοι. Δεν θα υπάρχουν άνθρωποι.

Διασχίσαμε την παλιά πόλη και σε πολλές από αυτές εχουν τοποθετηθεί λωρίδες απαγόρευσης εισόδου, όπως αυτες που τοποθετεί η αστυνομία στον τόπο κάποιου εγκλήματος για να μην εισέρχονται οι πολίτες. Ειναι οι καφετέριες και τα μπαρ τόπος εγκλήματος;

 

 

 

Φέτος, δε θα δούμε διαφημιστικά για την κατανάλωση αλκοόλ και την οδήγηση, όμως η κατανάλωση αλκόολ δεν έχει μειωθεί.

Έρευνα που δημοσιοποιήσαμε και στην εφημερίδα μας αποτυπωνει αυτή τη νέα ιδιότυπη πραγματικότητα. Η κατανάλωση αλκόολ εν μέσω καραντίνας, παρά το κλείσιμο των μπαρ, αυξήθηκε. Αυτό που άλλαξε είναι ο τρόπος που γίνεται η κατανάλωση. Οι άνθρωποι πίνουν μονοι τους, κλεισμένοι στα σπίτια τους, “ασφαλείς”.

Κάθε εβδομάδα παράτασης ενός lockdown υπολογίστηκε ότι αυξάνει κατά 19% τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν κατάθλιψη ή ιστορικό αλκοολισμού. 3 στους 10 κατέφυγαν στο αλκοόλ για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο στρες στη ζωή τους.

"google ad"

Ζούμε μία ιδιότυπη ποτοαπαγόρευση που περιορίζεται μόνο στον τρόπο που γίνεται η κατανάλωση του αλκόολ. Εν τέλει, αυτό που απαγορεύτηκε δεν είναι το αλκόολ αλλά το κοινωνικό πλαίσιο κατά το οποίο οι άνθρωποι το καταναλώνουν. Η κατανάλωση αυξήθηκε, αλλά οι άνθρωποι τώρα πίνουν μόνοι.

Σε αυτά τα μοναχικά Χριστούγεννα που όλοι μας θα ζήσουμε, η κατανάλωση θα αυξηθεί ακόμη παραπάνω. Με ασφάλεια, στο σπίτι.

Είναι περιέργα τα φετινά Χριστούγεννα, μοναδικά στη ζωή μας. Ειναι τα Χριστούγεννα όπου η μοναξιά δεν είναι το απευκταίο, αλλά το ζητούμενο. Είναι τα Χριστούγεννα όπου ο άνθρωπος φοβάται να αγκαλιάσει τον συνάνθρωπο του. Που η χαρά που μοιράζεται με τους άλλους, περίπου ποινικοποιήθηκε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...