19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μ. Βλατάκης: Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν μια πολύ μεγάλη μείωση στην τουριστική κίνηση φέτος στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Πάνω από 600 ευρώ, κατά μέσο όρο ξόδεψε κατά κεφαλήν ο τουρίστας στην Κρήτη την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018.

Τα στοιχεία προδιαγράφουν εν μέρει τις τάσεις που απειλούν να “ψαλιδίσουν” τα έσοδα των περιοχών από τον τουρισμό, επηρεάζοντας όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τον τομέα που αποτελεί σήμερα τον βασικό αιμοδότη της εθνικής οικονομίας.

Σχολιάζοντας τα 618,3 ευρώ που έδωσε ο μέσος τουρίστας στην Κρήτη, ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, αναφέρει: «Εγώ βλέπω ότι η Κρήτη είχε πολύ μεγαλύτερο κατά κεφαλή ποσό το οποίο ξόδευαν οι τουρίστες και κάθε χρόνο μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι αριθμοί. Αυτό είναι για μένα το ζητούμενο και αυτό φωνάζω όλα αυτά τα χρόνια, κόντρα στις θριαμβολογίες. Μην πάμε να συγκριθούμε με προορισμούς που δουλεύουν δύο μήνες τον χρόνο ή με μέρη της Ελλάδας που ξεκινάει από τώρα ο τουρισμός και όπου είναι πολύ χαμηλό το ποσό που ξοδεύουν εκείνοι που επισκέπτονται περιφέρειες της Ελλάδας. Εμείς θα πρέπει να πάρουμε ως δεδομένο τι εισέπραττε η Κρήτη τα προηγούμενα χρόνια και τις εισπράττει τώρα.

Η Κρήτη έχει συνεισφέρει στον τουρισμό και αυτό θεωρείται δεδομένο. Γι’ αυτό εξάλλου και τη χαρακτηρίζουμε ως “ναυαρχίδα του τουρισμού”. Είναι επίσης δεδομένο ότι η περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη) είναι στο υψηλότερο επίπεδο από όλες τις περιφέρειες. Τα ξενοδοχεία είναι πολύ ακριβά και είναι δεδομένο πως το κατά κεφαλήν ποσό που ξοδεύει ο κάθε τουρίστας που πηγαίνει εκεί είναι το μεγαλύτερο από όλες τις περιφέρειες».

Τη μείωση του κόστους διανυκτέρευσης στο 11,8 % σχολίασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Βλατάκης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς πάλι θα πάμε να δούμε τι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και πώς έχει μειωθεί αυτό. Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερους πελάτες και μειώνεται το μέσο κόστος της διανυκτέρευσης. Είμαστε δεύτεροι στη διανυκτέρευση, αλλά είναι λιγότερος ο μέσος όρος απ’ ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Πώς θα επιστρέψουμε στα καλά χρόνια του παρελθόντος ή πώς θα αυξήσουμε, πέραν των αριθμών που ευημερούν, το ποσό που θα ξοδεύει ο κάθε τουρίστας στην Κρήτη και το ποσό που θα πληρώνει στη διανυκτέρευση. Είναι συναρτώμενα μεγέθη αυτά».

Τέλος, ο κ. Βλατάκης έδωσε την εκτίμησή του για την τουριστική περίοδο που καταφτάνει, λέγοντας: «Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν μια πολύ μεγάλη μείωση. Η δική μου αίσθηση είναι πως θα τα καταφέρουμε και θα είμαστε σχεδόν όπως το 2018. Εύχομαι και ελπίζω να έχουμε αυξήσει το ποσό αυτό που θα ξοδεύουν οι πελάτες και το κόστος διανυκτέρευσης, κι ας είναι λιγότεροι πελάτες. Αυτή είναι η ευχή μου».

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...