15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μ. Βολουδάκης: Η Τουρκία που σχεδίαζε ο Κεμάλ, δεν υπάρχει πια – Επιλέγει να επιδιώξει νεο-οθωμανικά οράματα και την ανασύσταση του Χαλιφάτου

Ημερομηνία:

Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα στα οποία φθάνει ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσος Βολουδάκης σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί:

Στην ανάρτησή του ο Χανιώτης βουλευτής αναφέρει:

«Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί αποτυπώνει μια γενικότερη αλλαγή της Τουρκίας, η οποία συντελείται εδώ και χρόνια και την οποία δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε: Η Τουρκία που σχεδίαζε ο Κεμάλ, δεν υπάρχει πια – ενδεχομένως δεν υπήρξε και ποτέ. Η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. επίσης δεν υπάρχει.

Η Τουρκία επιλέγει να επιδιώξει νεο-οθωμανικά οράματα και την ανασύσταση του Χαλιφάτου. Την ανάληψη δηλαδή ρόλου ηγέτη των μουσουλμάνων όλου του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι, δεδομένου του ισλαμικού φονταμενταλισμού που ανθεί πλέον όχι μόνο σε μεγάλο μέρος του ισλαμικού κόσμου, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης με μεγάλες κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η προσπάθεια ορισμένων να οδηγήσουν την εξωτερική μας πολιτική σε μια κατεύθυνση υποχώρησης από πάγιες θέσεις μας, χάριν υποτιθέμενου αμοιβαίου οφέλους, είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής. Βασίζεται σε λάθος ανάγνωση του ποιος πραγματικά είναι ο γείτονας. Ίσως η σημερινή απόφαση Ερντογάν, με τον έντονο και επιθετικό συμβολισμό της, καταστήσει την πραγματικότητα σαφή σε όλους.

Υ.Γ. Πέραν τώρα της πολιτικής διάστασης: όσο στέκει ο ναός της Αγιάς Σοφιάς, ό,τι και να κάνουν δε θα μπορέσουν να σβήσουν την πραγματική του ταυτότητα. Η αρχιτεκτονική της Αγιάς Σοφιάς, επιδιώκει – και πετυχαίνει – να δώσει την εντύπωση ότι ήλθε ο ουρανός στη γη. Κι αυτό, όπως μου έχει παλαιότερα επισημάνει ο φίλος μου Παπά Ιωσήφ από την Έρημο του Αγίου Όρους, αποτελεί υλική απεικόνιση της ευαγγελικής περικοπής: “…Και ο Λόγος σαρξ εγένετο, και εσκήνωσεν εν υμίν…”. Την αλήθεια αυτή, τη φωνάζει κάθε πέτρα στην Αγιά Σοφιά. Για αυτό και οι μιναρέδες δίπλα της φαίνονται τόσο ξένοι και παράταιροι!»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...