20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μ. Δερμιτζάκης: Ορατός ο κίνδυνος να περάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα – Το παιχνίδι χάθηκε τον Ιούλιο

Ημερομηνία:

Για την πανδημία του κορονοϊού και το πισωγύρισμα που κάναμε κυρίως τον Ιούλιο και χάθηκε το «παιχνίδι» μίλησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει»

Ο κ. Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι αργήσαμε να λάβουμε μέτρα και γι αυτό εκτραχύνθηκε η κατάσταση. «Επρεπε να είχαμε πάρει πιο πολλά μέτρα και πιο γρήγορα» τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι στην Αττική πλέον «θα πρέπει να φοράμε μάσκα παντού. Ακόμα και στο δρόμο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που κινείται πολύς κόσμος. Θα πρέπει να φοράμε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας με άλλα άτομα. Οπουδήποτε. Είτε είμαστε μέσα είτε είμαστε έξω» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, ξεκαθάρισε ότι «απαγορεύεται» δια ροπάλου η προσωπίδα, προσθέτοντας ότι «κανονική μάσκα μόνο θα πρέπει να φοράνε οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν και να βρουν τους τρόπους». Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι τα σχολεία μπορούν να συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, λέγοντας πως «όπως είναι τα σχολεία τώρα οργανωμένα, ίσως καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα».

Οσον αφορά στο θέμα που προέκυψε με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τη Θεία Μετάληψη, τόνισε ότι «τυπικά, δεν απαγορεύεται, άρα ο κ. Κουμουτσάκος δεν παραβίασε κάποιον νόμο», αλλά ξεκαθάρισε ότι αντίστοιχα… φάουλ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας. «Αυτά τα μπρος-πίσω μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Χάσαμε το παιχνίδι τον Ιούλιο που χαλάρωσαν τα μέτρα. Χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και η επαναφορά της, είναι πολύ δύσκολη» κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.

Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου για τον επερχόμενο χειμώνα κρούει ο καθηγητής της Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης αναφερόμενος στο πλήθος των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στη χώρα μας.

“Αν μπούμε με 300 κρούσματα του κορωνοϊού ημερησίως μέσα στον χειμώνα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα περάσουμε τα 1.000, με αποτελέσματα πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα» λέει χαρακτηριστικά ο Κρητικός επιστήμονας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ».

Ο ίδιος έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει το παν για να μειωθεί ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων. «Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε το παν τους επόμενους δυο μήνες και πριν μπούμε σε κλειστούς χώρους για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το πλήθος των περιστατικών ανά 24ωρο που θα διασφάλιζε την ομαλή είσοδο της χώρας μας στη χειμερινή περίοδο, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε:  «Σε αριθμούς κάτω των 50 κρουσμάτων. Κι αυτό γιατί αν πάμε στον χειμώνα με την επιδημιολογική εικόνα που δίνουμε σήμερα, δεν θα αρκεί πλέον απλά το να φοράμε τις μάσκες μας σε κλειστούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...