Μ. Κεφαλογιάννης: Δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί τομάτας για την Tuta Absoluta επειδή δε θεωρείται επιβλαβής οργανισμός από την ΕΕ!

Κανένα σχόλιο

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφερθεί στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ειδικά στην Κρήτη στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας εξαιτίας του λεπιδόπτερου Tuta absoluta.

Με την ερώτηση του ζητούσε να ενημερωθεί γιατί οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν λάβει κοινοτική συνδρομή βάσει της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής 2011/868/ΕΕ με την οποία εγκρίθηκε χορήγηση συνδρομής από την ΕΕ με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από σειρά χωρών της Ένωσης για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα μεταξύ των οποίων και έντομα όπως η Tuta absoluta της τομάτας.

Στην απάντησή της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνει ότι στον κανονισμό νέων οργανισμών που αποφασίστηκε  στις 27ης Μαΐου 2019 από τα κράτη-μέλη δεν συμπεριλήφθηκε η Tuta absoluta ως επιβλαβής οργανισμός και δεν μπορεί πλέον να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

"Sponsored links"

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003792/2019

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Manolis Kefalogiannis

Θέμα:          Κοινοτική συνδρομή για την Tuta absoluta

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί, ειδικά στην Κρήτη, από τις τεράστιες καταστροφές που έχουν προκληθεί στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια τομάτας εξαιτίας του λεπιδόπτερου Tuta absoluta.

Με την εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής 2011/868/ΕΕ, εγκρίθηκε η χορήγηση κοινοτικής συνδρομής από την ΕΕ για το 2011 με σκοπό την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα. Μεταξύ των επιβλαβών οργανισμών περιλαμβάνονται και έντομα όπως το εν λόγω, η Tuta absoluta της τομάτας.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1     Γιατί δεν έχει λάβει η Ελλάδα κοινοτική συνδρομή για την Tuta absoluta βάσει του προαναφερθέντος θεσμικού πλαισίου;

"Sponsored links"

2     Υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία σχετικά με τη συνδρομή που έχουν λάβει τα κράτη μέλη για την καταπολέμηση οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα;

EL

E-003792/2019

Απάντηση της κ. Κυριακίδου

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(7.2.2020)

Οι δυνατότητες συγχρηματοδότησης από την ΕΕ που παρέχονται στον φυτοϋγειονομικό τομέα[1] προβλέπονται αρχικά για ελεγχόμενους επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας[2] ή για ορισμένους άλλους επιβλαβείς οργανισμούς που έχουν ληφθεί υπόψη. Αρχικά, μετά το πρώτο κρούσμα της Tuta absoluta στην επικράτεια της Ένωσης, διατέθηκαν κονδύλια της ΕΕ. Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι δεν ήταν εφικτό να εκριζωθεί ο επιβλαβής οργανισμός ή να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωσή του στην επικράτεια της Ένωσης. Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε, σε συμφωνία με τα κράτη μέλη, να μη ρυθμιστεί η Tuta absoluta ως επιβλαβής οργανισμός καραντίνας.

Ωστόσο, τα μέλη αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών μπορούν να εφαρμόζουν μέτρα και δράσεις πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων (π.χ. ασφάλιση συγκομιδής, αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις κ.λπ.) στο πλαίσιο εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Τα εν λόγω μέτρα και δράσεις επωφελούνται από συγχρηματοδότηση της ΕΕ που αντιστοιχεί στο 50 % των επιχειρησιακών ταμείων των οργανώσεων παραγωγών.

Στον ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων,[3] θα βρείτε επισκόπηση των κονδυλίων της ΕΕ που διατίθενται για την υγεία των φυτών, τόσο για προγράμματα επισκοπήσεων όσο και για επείγοντα μέτρα.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις