13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μ. Συντυχάκης: Το Προσφυγικό δεν μπορεί να λυθεί από αυτούς που το διογκώνουν

Ημερομηνία:

Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως αίτια του Προσφυγικού ανέδειξε στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Όπως είπε στην τοποθέτησή του η συζήτηση δεν μπορεί να περιοριστεί στις δομές και τα μέτρα για την ανακούφιση των προσφύγων, τις τεράστιες ελλείψεις και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης, χωρίς να φωτιστούν οι αιτίες που γεννούν το προσφυγικό πρόβλημα. Αυτές δεν είναι άλλες από τους πολέμους, τις επεμβάσεις και τις συγκρούσεις που γίνονται στη γειτονιά μας, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με Ρωσία, Κίνα κλπ. με στόχο την καταλήστευση των ενεργειακών αποθεμάτων, του ελέγχου των ενεργειακών δρόμων μεταφοράς, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν.

Τόνισε ότι «ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται με τις κούφιες κοκορομαχίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να κρύψει τις αιτίες του προβλήματος, τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν μπορεί όμως να κρύψει ούτε τις ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής που στηρίζουν αυτούς τους σχεδιασμούς με την αμέριστη εμπλοκή της χώρας μας, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου. Σε αυτή τη κατεύθυνση είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για νέα βάση του ΝΑΤΟ στη Κάρπαθο, για βάση ειδικού τύπου αεροπλάνων στο Καστέλλι, αλλά και για απεριόριστη χρήση της βάσης της Σούδας.

Άρα λοιπόν είναι υποκριτική η στάση των κομμάτων, μιλώντας σήμερα για λύσεις στο πρόβλημα, αφού η ίδια η πολιτική τους το διογκώνει».

Υπογραμμίζοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αφού με τη ψήφο τους και τη στάση τους σημείωσε ότι στηρίζουν τη πολιτική της ΕΕ, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και οι οποίες «στόχο έχουν την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς και την εκμετάλλευση ενός μέρους τους ως φτηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τους μονοπωλιακούς ομίλους και να μειώσουν συνολικά τη τιμή της εργατικής δύναμης στις χώρες της ΕΕ».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «αυτές ακριβώς οι αποφάσεις της ΕΕ εγκλωβίζουν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός τους είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, με τη Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της κατάστασης σε Λιβύη και Τουρκία και τη κυβέρνηση να δεσμεύεται στην ΕΕ, για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, μόνιμες δομές φιλοξενίας».

Με βάση τα παραπάνω τόνισε ότι «για την επίλυση του Προσφυγικού, εκτός από τις δομές φιλοξενίας και την αλληλεγγύη, την ανάγκη της κλιμάκωσης της πάλης του λαού ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν το προσφυγικό πρόβλημα, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, της απεμπλοκή της χώρας μας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους και ιδιαίτερα για τη Κρήτη το κλείσιμο της βάσης της Σούδας». Ταυτόχρονα κάλεσε το λαό να απομονώσει τις ρατσιστικές, φασιστικές φωνές, όπως της Χρυσής Αυγής και να δυναμώσει ο λαϊκός αγώνας, η αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.

Στη συνέχεια ανέδειξε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ανακούφιση των προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα τόνισε την ανάγκη της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στα κράτη τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, σε αντίθεση με hot – spots ή κέντρα μετεγκατάστασης διαλογής και εγκλωβισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση να δημιουργηθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ.

Τέλος αναφέρθηκε στην απαράδεκτη στάση των ενώσεων ξενοδόχων, οι οποίες εξέδωσαν κατάπτυστη ανακοίνωση για το Προσφυγικό, για να διαφυλάξουν τα κέρδη τους την ίδια στιγμή που όταν πρόκειται για τις ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων το παίζουν διαλυμένες και έχουν μετατρέψει τα ξενοδοχεία σε σύγχρονα Νταχάου για τους εργαζόμενους.

 

902.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...