17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Νέα Ζηλανδία: Δικαστήριο έκρινε παράνομη την καραντίνα λόγω κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Παράνομο, αν και δικαιολογημένο αποφάνθηκε πως ήταν η ολική καραντίνα της Νέας Ζηλανδίας κατά τις πρώτες 9 ημέρες δικαστήριο της χώρας.

Δικηγόρος αμφισβήτησε τη νομιμότητα των μέτρων που πάρθηκαν στα αρχικά στάδια του πρώτου lockdown της χώρας, το οποίο διήρκησε συνολικά 5 εβδομάδες.

Το κατηγορητήριο τονίζει ότι ενώ η επίσημη εντολή που υποχρέωσε τους κατοίκους της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους εκδόθηκε στις 3 Απριλίου, ήδη από τις 26 Μαρτίου η πρωθυπουργός της χώρας Ζακίντα Άρντερν καλούσε τους Νεοζηλανδούς να μείνουν στο σπίτι. Επομένως, κατά τις 9 πρώτες μέρες περιορίστηκαν παράνομα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των Νεοζηλανδών. «Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απαίτηση ήταν απαραίτητη, λογική και αντίδραση ανάλογη της κρίσης της Covid-19, δεν είχε καθοριστεί από το νόμο», ισχυρίστηκε το δικαστήριο.

«Η κυβέρνηση προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τους κινδύνους της πανδημίας και τους ώθησε άμεσα να προβούν σε ενέργειες που περιορίζουν τις ελευθερίες τους προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του ιού», επισήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας David Parker μετά την απόφαση. «Στο τέλος τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση λειτούργησαν για την εξάλειψη του κορονοϊού, το σώσιμο ανθρώπινων ζωών και την ελαχιστοποίηση των ζημιών της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε καλύτερη πορεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η Νέα Ζηλανδία, χώρα πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει μόλις 22 θανάτους από τον κορονοϊό, ενώ είχε να επιβεβαιώσει νέο κρούσμα για 102 ημέρες. Μάλιστα, η πολιτική της κατά της Covid-19 έχει επαινεθεί σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, την Τετάρτη 12/8, μετά την επανεμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή να τεθεί ξανά σε εφαρμογή lockdown για τρεις ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, ενώ υπό περιορισμό τέθηκαν και τα γηροκομεία. Παράλληλα, η πρωθυπουργός Αρντέρν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...