20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Νέα Ζηλανδία: Στους 50 οι νεκροί – Θρηνεί μαζί τους όλος ο κόσμος

Ημερομηνία:

Οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας.

«Από χθες το βράδυ, καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες και κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» είπε ο Μάικ Μπους, ο διοικητής της αστυνομίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Από τα πυρά του Τάραντ τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Από αυτούς οι 36 –οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση– νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Στάρσιπ του Όκλαντ.

Ο Μπους είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βεβαιωθούν οι αρχές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα πρόσωπο διώκεται για τις επιθέσεις και ότι οι δύο άλλοι ύποπτοι που είχαν προσαχθεί δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Θρήνος, αγρυπνίες και αγωνία για τους τραυματίες

Tην ώρα που συγγενείς και φίλοι των θυμάτων ξεκινούν τις προετοιμασίες για τις κηδείες των δικών τους ανθρώπων, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Νέα Ζηλανδία ενώθηκαν για να θρηνήσουν και να τιμήσουν τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν τόσο άδικα.

Τα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς παραμένουν αποκλεισμένα από την αστυνομία.

Όσο οι αστυνομικοί απομάκρυναν τις σορούς από τα δύο σημεία και τα ονόματα των θυμάτων άρχισαν να ανακοινώνονται, το ένα μετά το άλλο, πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στις αγρυπνίες στη μνήμη τους, στο Όκλαντ, το Χάμιλτον, το Ντάνεντιν.

Στο Κράιστσερτς, οι κάτοικοι κατέφθαναν συνεχώς για να αφήσουν ένα λουλούδι έξω από το τέμενος Αλ Νουρ και να προσευχηθούν. Σε μικρή απόσταση, στο Χάγκλεϊ Κόλετζ, η μουσουλμανική κοινότητα της πόλης άρχισε να συγκεντρώνεται από το πρωί του Σαββάτου. Ανάμεσά τους ήταν και ο ιμάμης του τεμένους Λίνγουντ, η σύζυγος του οποίου τραυματίστηκε στο χέρι από τα πυρά του Μπρέντον Τάραντ.

Ο ιμάμης ζήτησε από όλους να παραμένουν ενωμένοι και τόνισε ότι η επίθεση δεν θα αποτρέψει τη μουσουλμανική κοινότητα από το να συγκεντρώνεται και να ασκεί τα θρησκευτικά καθήκοντά της. “Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή αποδέχεται όλες τις θρησκείες”, πρόσθεσε. “Είμαστε τμήμα της κοινότητας της Νέας Ζηλανδίας”.

Ο γιος του, Μοχάμεντ Αμπντελχαλίμ, περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio NZ ότι έχασε πολλούς παιδικούς του φίλους στην επίθεση αυτή. Οι τρεις μάλιστα είχαν οικογένεια και μικρά παιδιά.

“Είμασε οικογενειάρχες, δεν έχουμε καμία εμπάθεια παρά μόνο αγάπη για αυτήν τη χώρα. Τώρα θέλουμε πίσω τους αγαπημένους μας. Θέλουμε να τους κηδέψουμε”, είπε.

"google ad"

Στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς οι οικογένειες περιμένουν με αγωνία να πληροφορηθούν την εξέλιξη της υγείας των δικών τους ανθρώπων. Τουλάχιστον 12 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένα 4χρονο κοριτσάκι, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι τα τεμένη θα παραμείνουν υπό αυστηρή φύλαξη μέχρι νεωτέρας. Οι συναγωγές της Νέας Ζηλανδίας έκλεισαν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά το Σάββατο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...