Νέα κατάρρευση χωμάτων στις Βενετσιάνικες οχυρώσεις – Ανάγκη για διαρκή συντήρηση

Κανένα σχόλιο

Άλλη μια κατάρρευση χωμάτων στις Βενετσιάνικες οχυρώσεις.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και πρώην προϊστάμενο της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Μιχάλη Ανδριανάκη:

Θα πρέπει να γίνει άμεσα μια Προγραμματική Σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ώστε να υπάρχει διαρκής συντήρηση και δυνατότητα άμεσης επέμβασης στις οχυρώσεις, ένα μνημείο με πολλά προβλήματα, που έχει ανάγκη διαρκούς φροντίδας για να μην καταστραφεί και να μη θρηνήσουμε θύματα. Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης αυτής έχει παραδοθεί στο Δήμο εδώ και τρία χρόνια και οι ετήσιες δαπάνες που απαιτούνται δεν είναι μεγάλες.

"Sponsored links"

Πιο αναλυτικά ο κ. Ανδριανάκης γράφει τα εξής:

«Νέα κατάρρευση χωμάτων εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων στο ανατολικό μέτωπο των Βενετσιάνικων οχυρώσεων. Η κατάρρευση είναι ακριβώς στο σημείο ένωσης του προμαχώνα Santa Lucia με το ευθύγραμμο τείχος (cortina), που τον συνδέει με το βόρειο προμαχώνα Mocenigο. Έπεσε ένας μεγάλος όγκος χώματος και ένα τμήμα από το στηθαίο (parapetto), που κτίζεται πάνω στο τείχος για να δημιουργεί ένα προστατευμένο διάδρομο για τους αμυνόμενους.

Ως κατασκευή δεν έχει καμιά σχέση με το τείχος, το οποίο είναι κτισμένο με ισχυρή θεμελίωση, μεγάλο πάχος που μειώνεται σταδιακά, ισχυρή “χυτή” τοιχοποιία επενδυμένη εξωτερικά με τετραγωνισμένες πέτρες ( Ψαμμίτης ή αλλιώς “αμμουδάρα”), με καλής ποιότητας κονίαμα και αντιστήριξη από μεγάλες εσωτερικές αντηρίδες. Το στηθαίο πρόκειται για ένα χαμηλό τοίχο μικρού πάχους και πρόχειρης κατασκευής, που είναι να απορείς πως άντεξε τόσα χρόνια και φορτία. Η όλη κατασκευή γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματική με μεγάλους όγκους από φερτό, πολύ συμπιεσμένο χώμα από την εσωτερική πλευρά, το οποίο, όταν δεν έχει διαταραχθεί είναι σκληρό σαν τσιμέντο.

Και στο σημείο αυτό, όπως σχολιάζαμε προχθές, υπάρχει ένα νεότερο ρήγμα για τη διάνοιξη της οδού Νικηφόρου Φωκά, που διαμορφώθηκε με μπάζωμα της νότιας τάφρου. Και από ό,τι φαίνεται τα χώματα από το ρήγμα μεταφέρθηκαν στο σωζόμενο γειτονικό τμήμα, εκεί που έγινε η κατάρρευση. Θα πρέπει όλα αυτά τα χρόνια να έπαιξε ρόλο στη διαβροχή και τη χαλάρωση και των κανονικών επιχωματώσεων.

Και η κατάρρευση αυτή επιβεβαιώνει αυτό που από τότε που καταργήθηκε το Γραφείο Τειχών του ΥΠΠΟ λέμε στο Δήμο, ο οποίος με Νόμο του 1903 της Κρητικής Πολιτείας είναι “ιδιοκτήτης” των τειχών (για…να τα κατεδαφίσει!!!): Θα πρέπει να γίνει άμεσα μια Προγραμματική Σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ώστε να υπάρχει διαρκής συντήρηση και δυνατότητα άμεσης επέμβασης στις οχυρώσεις, ένα μνημείο με πολλά προβλήματα, που έχει ανάγκη διαρκούς φροντίδας για να μην καταστραφεί και να μη θρηνήσουμε θύματα. Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης αυτής έχει παραδοθεί στο Δήμο εδώ και τρία χρόνια και οι ετήσιες δαπάνες που απαιτούνται δεν είναι μεγάλες.

Αν είναι να εφαρμόσουμε το Νόμο της Κρητικής Πολιτείας, τότε…..είμαστε σε καλό δρόμο. Ό,τι δεν πέσει από μόνο του, ό,τι συνεχίζουμε να παραμορφώνουμε, ό,τι χρησιμοποιούμε για κάθε άλλη-εκτός από την ανάδειξη- χρήση, είναι τα….. καλύτερα δείγματα για το σημερινό πολιτιστικό επίπεδο της πόλης….. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1903…..»

"Sponsored links"

(Φωτο: Μιχάλης Ανδριανάκης)

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις